Sykkelskjermer - landevei og gravel

Test av sykkelskjermer til landevei og gravel

En sykkelskjerm beskytter både deg og sykkelen din mot vann og søle, og det finnes flere praktiske løsninger. Har du ikke skjermfester på sykkelen din, finnes det sykkelskjermer som lett kan tas på og av, rett på sykkelrammen din.

test av sykkelskjermer til landevei og gravel
MIDLERTIDIG: Hvor gode skjermer finnes til landeveissykler som ikke har dedikerte fester for heldekkende skjermer? Vi tester.

Landeveissykler kommer som oftest uten skjermfester, og det gjelder også de fleste gravelsykler. Men selv uten fastmonterte fester, kan du finne sykkelskjermer til sykkelen din.

Og har du flere sykler til forskjellig bruk og forskjellige årstider, kan du også flytte skjermene mellom syklene.

En kan selvsagt peke på at det finnes en haug av ulike skjermer som kan klipses av og på ved behov, festes til setepinnen eller lignende, men vi er på jakt etter skjermer som fungerer så godt som mulig.

Vi vil at de skal dekke mest mulig, slik at våte turer blir mindre ubehagelige. Siden dette testes for racersykler uten skjermfester, må de på en eller annen måte kunne tas av og på.

I testene vi har gjort, ser vi på hvor enkle de er å montere, hvor enkle de er å ta på og av mellom hver gang de brukes, praktiske fordeler og ulemper.

I tillegg tester vi selvsagt det åpenbare: Hvor mye beskytter de mot regn?

Den klare favoritten vår er SKS Raceblade Pro XL. Med disse skjermene kan du ha opptil 32 millimeter brede dekk, men likevel være godt dekket.

De er ikke heldekkende, men gir likevel god beskyttelse og har ekstra skvettlapper nederst.

Crud Catcher MK3 skuffer oss. De er gode i teorien, men svikter i praksis. Etter hvert som vi setter i gang med monteringen dukker det opp flere og flere ting som trekker ned.

Den kanskje aller største: At du må lime fast borrelåsstriper på sykkelen, for å kunne feste dem.

SKS SpeedRocker er en gravel- og kross-spesifikk skjerm, som har større dekning og presterer godt i bruk.

Test av SKS Raceblad Pro XL

SKS Raceblade Pro XL er et sett av sykkelskjermer som kan tas av og på sykkelen din raskt, og gi god beskyttelse mot regn. Selv med brede dekk.

LV_best_i_test
SKS Raceblade Pro XL
  • Pris: 349 kroner (XXL.no)

  • Vekt: 416 gram for begge skjermene

SKS er et tysk merke som lager alt fra pumper og vesker, til skjermer som vi tester her. SKS Raceblade Pro XL er et sett sykkelskjermer laget til landevei-eller gravelsykler, og med dette skjermsettet kan du ha opptil 32 mm brede dekk, og allikevel være godt dekket.

Dette skjermsettet er ikke heldekkende, slik som vi ser på sykler som har feste for skjermer. Det er derimot så langt du kommer – så enkelt og godt du får gjort det – til sykler uten skjermfester.

Dekningen på bakskjermen starter omtrent like langt nede som senter av akslingen, og skjermen varer helt opp til setestagene.

Forskjermen starter enda litt lengre nede, også den har i tillegg en skvettlapp. Dette liker vi godt. Fra forskjermen spruter det gjerne kaldt isvann på leggene, som siden renner ned i skoene. En skvettlapp minimerer dette.

Skjermtest-6
ENKEL: Å feste skjermene før du drar på tur er gjort på sekunder. Førstegangsmontering går også fort.

Montering av skjermene går raskt, fra vi åpner esken til skjermene sitter på sykkelen tar det under fem minutter. Dette inkluderer også justering av skjermene. Du justerer både vinkelen på skjermene, samt justeringen sideveis, med en 3 mm unbrakonøkkel. Dette følger med, om du ikke har det hjemme.

Det eneste vi ikke har gjort ved montering, er å sette på beskyttelsestape på ramma.

På innsiden av festemekanismen sitter to store gummiputer, som er snill mot lakken. Men kommer det finkornet grus e.l i mellom, kan dette lage riper. Vi anbefaler derfor litt tape på ramma.

Å ta skjermene av eller på tar under 30 sekunder, så her er det meste lagt til rette for at dette skal kunne gjøres ved behov. Skjermene tas av/på ved å stramme en grov og bred gummistrikk. Da sitter skjermene dønn fast, selv om sykkelen vi testet på hadde flate kjedestag. Dette er trolig den minst egnede formen på et rør for å feste akkurat disse skjermene, like fullt fungerte det godt.

Skjermene er meget enkle å montere, og de er enkle å ta av og på ved behov. Skjermene beskytter så godt som et slikt skjermsett kan gjøre. Vi er også svært glade for at de ikke gnisser inntil dekket, slik mange enkle skjermløsninger har en tendens til å gjøre. Kvaliteten oppleves også som god.

Skjermtest-8
STOPPER TIDLIG: Skjermene stopper litt tidlig på bakhjulet, men dekker like fullt mer enn det verste av vannsprut fra underlaget.

Det er ikke mange ulempene med skjermene. At de ikke har optimal og maksimal beskyttelse mot vannsprut er strengt tatt ingen minus, all den tid landeveissykler ikke har skjermfester må det jo bli slik.

Det eneste vi kan se på minussiden er at om du sykler på grovt underlag, kan skjermene riste/vibrere i lengderetningen. Om den fremre delen av skjermen er montert for nærme setestagene eller gaffelen, kan skjermen lage riper i sykkelen. Sørg derfor for å ha litt klaring mellom skjermer og gaffel/setestag, eller ta en liten bit beskyttelsestape på sykkelen. Så strengt tatt ingen minus der heller.

Klar anbefaling fra redaksjonen, vi drømmer videre om at SKS kan lage en skjerm som dekker enda mer.

PLUSS

Enkel og rask montering

Godt feste

Skvettlapp

Justerbare

MINUS

Dekningen kunne vært større

Test av Crud Catcher MK3

Crud Catcher MK3 er ifølge produsenten en bestselger. Det er sykkelskjermer som kan festes rett på ramme og gaffel, som er både lette og billige, men til syvende og sist skuffer de oss stort.

Crud Catcher MK3
  • Pris: 35 britiske pund

  • Vekt: 220 gram for begge skjermene

Crud er en liten, britisk familiebedrift, som fortsatt har produksjon i Storbritannia. De er mest kjent for sine mange skjermløsninger til ulike terrengsykler, men Crud MK3 er i følge dem selv en bestselger til landeveissykler. MK3 sier de skal være perfekt på racer-eller gravelsykler uten skjermfester.

Crud MK3 oppleves avanserte – så vi setter av godt med tid til montering. Håpet er at det skal gå fort å ta dem av og på avhengig av været.

Vi holder på i cirka 15 minutter, før vi innser at det ikke er snakk om å kunne feste dem på sykkelen vi bruker i testen i det hele tatt – så jeg hentet min egen sykkel hjemme. Det gjør vel strengt tatt bare testen bedre. Egen sykkel og greier, men jeg ble umiddelbart litt skeptisk.

Fordi: Før du kan feste skjermene til sykkelen, må du lime fast brede borrelås-strimler på innsiden av gaffelen, samt på innsiden av kjedestagene. Disse må sitte permanent på sykkelen. Skal du få dem av må du frem med hårtørkeren for å varme limet. Ødelegger jeg lakken min nå?

Jeg får krysse fingrene, de sitter der ennå, lenge etter at testen var ferdigskrevet.

Videre: På plastskjermene finner vi mothakene, som du så fester i sykkelen. På innsiden av skjermene fester du siden noen små børster, som skal gjøre at skjermene ikke subber i dekket. I stedet skal de små børstene, som festes på begge sider av skjermen, fungere som en slags svevende buffer mellom dekk og skjerm.

Skjermtest-15
BØRSTER: Disse skal forhindre at skjermen treffer dekket. Det gjør de også, men de samler fort sand og grus som kan ripe opp felgen.

Genialt?

I teorien, ja. I praksis? Alt annet.

Problemene med dette skjermsettet er mange. Vi får nesten ta det punkt for punkt, det får heller høres litt brutalt ut.

  • Skjermsettet betinger at du har en ramme med stor klaring mellom dekk og ramme. Men det finnes på de færreste landeveissykler. Selv på min Fara der klaringen er stor, sitter skjermen så tett at det er nesten umulig å få dem til ikke å subbe i dekket.

  • Skjermene er laget av for myk plast. I hver eneste sving eller stående akselerasjon subber enten skjermen eller plastspilene i dekket.

Skjermtest-18
PERMANENT: Borrelås-strimlene må limes på gaffel og kjedestag, og de skal sitter der permanent. Ikke alle er begeistret for hvordan det ser ut.
  • De små børstene som skal forhindre at skjermen går i dekket fungerer, men: De bråker når de subber, og de blir etterhvert fulle av sand og grus. Da får du sakte men sikkert riper i felgen. Dette gjør vi ellers alt for å unngå på våre dyre karbonfelger.

  • Skjermene tar lang tid å feste. Det er vanskelig å få de til å sitte slik at de ikke subber. Når du først får det til, løsner de ofte så fort du kommer til en fortauskant, nok til at de begynner å subbe.  

  • Produktet er i sin helhet for skjørt. Det fungerer så lenge en sykler rett frem, men ved helt normal sykling, enten du skal på jobb eller treningstur, fungerer de simpelthen ikke. Glem også grusen, da fester stein seg mellom dekk og skjerm på sekunder.

Skjermtest-9
MÅTTE FJERNES: Den lille skvettlappen på forsiden av gaffelen måtte fjernes. På grunn av festeskruen ble den umulig å føre gjennom gaffelen, uten å slippe ut luften av dekket.
  • Av samtlige sykler vi har inne på kontoret, er kjedestagene for smale eller tynne til at borrelås-strimlene sitter godt.

På plussiden finner vi to ting. Skjermene dekker mye av hjulet. I tillegg er skjermsettet lett. Men dette hjelper lite når dommen faller.

Vi må dessverre oppsummere dette enkelt: Vi kan simpelthen ikke anbefale dette produktet. Vi vil kanskje ikke helt fraråde det heller, har du en gammel sykkel med smale dekk og god klaring, kan det fungere helt greit. Men det er i beste fall.

PLUSS

God dekningsgrad

Lav vekt

MINUS

Borrelås-strimler som må limes fast til sykkelen

Myk plastikk

Børster som bråker og skaper riper

Tar lang tid å feste

For skjørt

Krever stor dekklaring i ramme/gaffel

Test av SKS SpeedRocker skjermer

Gode skjermer på sykkelen er vel så viktig som en god jakke når det er sølete og vått ute. SKS SpeedRocker kan du feste på gravel-og krosssykler uten egne skjermfester. Funker de?

sks speedrocker
BRA LENGDE: Skjermene på SKS Speedrocker er et supert valg om du har en gravel eller krossykkel. Foto: Øyvind Aas.
LV_anbefaler
SKS SpeedRocker
  • Pris: 498 kroner

  • Vekt: 408 gram for begge skjermene

  • Lengde forskjerm: 500+210mm

  • Lengde bakskjerm: 950 mm

  • Maks dekkbredde: 42 mm

  • Hjulstørrelse: 28”/700c

  • Sks-germany.com

Med oppblomstringen av blandeveis- og grussykler er både behovet for skjermbruk blitt større. Heldigvis gjør den økte dekklaringen disse sykkeltypene tilbyr at det er lettere å montere heldekkende skjermer på sykkelen. 

Vi har de siste 20 årene prøvd en hel rekke av skjermalternativer for landeveis- og terrengsykler. Alt fra heldekkende skjermer som festes i felgbremsbolten på landeveissykler, til slike beverhaler som festes på setepinnen.

Miniskjermer som Ass-saver og tilsvarende til å feste under forgaffelen har også blitt prøvd uten særlig annet resultat enn ørlite grann mindre vannsprut i rumpa og noen få dråper sørpe færre i trynet. 

sks-speedrocker11
SKJERMSETT: SKS SpeedRocker vil passe på nesten alle grus- og blandeveissykler med klaring til dekk breiere enn 32 mm.

Heldekkende skjermer som festes i bremsebolten på racere med felgbremser fungerer ganske bra. SKS Raceblade er eksempel på en variant av disse.

SKS’ variant er i tillegg til felgbremsbolt også avhengig av standard stikkakse med hurtigkobling for å feste skjermene. Ingen av delene er vanlig på moderne blandeveissykler.

SKS Bluemels er en annen variant som krever egne skruer for å festes til sykkelen. Ofte passer ikke sykkelens fester med skjermenes på disse og man ender opp med Reodor-felgen-løsninger som strips og patentbånd. 

sks-speedrocker10
BAKSKJERM: Teleskopfunksjon gjør at du kan forlenge skjermen nedover langs seterøret.

SKS SpeedRocker klarer seg uten dedikerte fester på sykkelen. Skjermene går heller ikke mellom hjul og gaffel foran, slik at trang plass ikke er noe problem. Likevel er de nesten like dekkende som Raceblade og Bluemels. 

SpeedRocker festes med gummistropper og borrelåsbånd. Bakskjermen er teleskopisk slik at du kan forlenge den nedover langs seterøret. Vi skulle dog ønske oss at den gikk enda lenger ned ved seterøret. Lenger skjerm her sparer oss for mye sprut på føttene og på frontgir og drivverk forøvrig.

Forskjermen går godt ned bak forhjulet slik at lite sprut herfra når føttene. Vi kan likevel anbefale å forlenge skjermen ytterligere her med en skvettlappvariant nederst. Ønsker du enda mer beskyttelse mot sprut enn det SpeedRocker-skjermene gir, kan du raskt forlenge både for- og bakskjerm med skvettlapper som du enten lager selv, eller kjøper hos din lokale forhandler. 

sks-speedrocker8
GUMMISTROPPER: Skjermspilene festes med gummistropper rundt kjedestagene.

Foran gaffelen ligger skjermen tett mot gaffelkrona, samtidig som den strekker seg såpass langt fremover at du unngår loddrett spurt opp fra forhjulet som du så tar igjen i lufta. 

Da de fleste grus- og blandeveissykler vil ha ganske lite klaring mellom forhjul og den ene foten når pedalene står vannrett er det viktig at hverken skjermstag eller skjermen i seg selv står for langt ut fra fordekket. Her leverer SpeedRocker bra. Skjermen er laget for å brukes med dekk på 32 til 42 mm bredde og ligger tett an mot fordekket, uten at de subber.

sks-speedrocker6
TETT: Forskjermen ligger tett an mot gaffelkronen. Begge delene av forskjermen festes med borrelåsbånd.

Vi sparker litt borti skjermene i krappe svinger ut av garasjen og i helvendinger på veien, men skjermene holder seg i posisjon likevel. I de situasjonene der vi har sparket skjermene litt ut av posisjon er det lett å vri dem tilbake på plass igjen. Du bør dog være forsiktig med å gjøre dette i fart, da litt hardhendte grep her fort kan få forhjulet til å bråstoppe. 

SKS SpeedRocker løser i stor grad alle våre skjermproblemer på grus- og blandeveissykkelen. De sitter godt. Er lette å montere og demontere, samt beskytter vesentlig bedre mot sølesprut enn alternativer som beverhaler og underrørmonterte plater. Prisen er noen hakk dyrere enn heldekkene skjermer som du fester i egne fester på sykkelen, men til gjengjeld kan du raskt flytte ett sett med SpeedRocker mellom flere sykler. 

sks-speedrocker2
EKSTRA SPOILER: Forskjermen har en ekstra kant opp mot kronen på gaffelen.
PLUSS

Lette å montere

Passer på sykler uten skjermfester

Beskytter godt

Stødige

Gir lite tå-overlapp

MINUS

Ganske dyre

Forskjermen sklir litt sideveis når du sparker borti den

Bakskjermen kunne vært lengre

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.