Rutene du titter på i denne guiden finner sted på spesielle steder i Nordmarka, og er enten veldig harde, lange, begge deler eller bare av eventyrsk karakter.
Det betyr at du kan bli nødt til å både trille eller bære sykkelen, men det er absolutt verdt det med tanke på hvor bra turen blir på andre siden av trillepartiet, i tillegg til at vi tåler et godt gammeldags eventyr selv.
Gjennomfører du en av disse turene har du god grunn til å klappe deg på skulderen for ditt heltemot.
Vi har her lagt opp flere turer av ulik lengde og karakter, som alle har start eller stopp i Maridalen og Sørkedalen.
Om du er på jakt etter de mer tradisjonelle turene i Nordmarka har vi laget en stor guide der også, den saken finner du her!
Er det slik at du har havnet her en kald vinterdag fordi du lurer på hvilke veier som er brøytet, anbefaler vi deg å sjekke ut saken om veier i Nordmarka der du kan sykle om vinteren.

GAMLE GUBBER: To gamle traktorer tar en velfortjent høstpause ved Lommegården på Krokskogen. Foto: Henrik Alpers.
For enkelhets skyld har alle rutene start og stopp på kaffebaren Supreme Roastworks på toppen av Grünerløkka. Du kan selvsagt starte og stoppe akkurat hvor du vil, og således selv regne ut om turen er kortere eller lengre.
Alle turene kan selvfølgelig sykles begge veier. Det som er lagt til grunn for retning er simpelthen den uoffisielle oppfatningen om hvilken retning den gitte runden skal sykles.
De fleste av rutene har en markahytte eller serveringssteder underveis, men åpningstider varierer stort fra sesong til sesong - sjekk dette nøye om du planlegger å belage deg på mat langs ruta.

EN SOLSKINNSDAG: Selvsagt er det best med sol, men du verden så episke det er med kald høsttåke i Marka. Foto: Steff Gutovska.
Vi anbefaler cx, grus- eller gravelsykkel til turene i Nordmarka. Er det slik at du er usikker på hva som er forskjellene på grus-og landeveissykler, anbefaler vi at du leser vår guide til de ulike sykkeltypene. Vil du gå mer i detalj, forklarer vi deg her hva som er forskjellen på gravel, cx, grus og landeveissykler, og hva sykkelvalget vil si i praksis.
Sjekk gjerne ut denne testen av rimelige grussykler om du er på jakt etter noe nytt.
Men nå, la oss sjekke ut turene!
Børsen 8-timers
Dette er en klassiker for mange Nordmarka-elskere, og kan vel best beskrives som å sykle Nordmarka rundt inni marka. Grunnen til det merkelige navnet, er at vi i hine hårde dager startet og stoppet turen på Oslo Børs, og vi gjennomførte den som sesongavslutning i Marka.
Ikke alle var like begeistret for å måtte vende tilbake til Oslo Børs for å få godkjent, men slik var det.
Etter avreise Oslo Børs går turen inn i Maridalen, før vi følger en østlig rute mot Nittedal. Vi trekker etterhvert forbi furuterrenget ved Elvann og Trehørningen, før vi vender rett nord, forbi Gjerdingen, der vi møter dagens første trilleparti på cirka 500 meter.

MARIOKART: Simen Sætre tar det kuli over kloppene ved Gjerdingen. Foto: Henrik Alpers.
Vi fortsetter nordover rundt hele Bislingen, vi skal rundt Mylla, og dagens andre trilleparti på noen hundre meter.
Vi skal sydover mot Tverrsjøstallen, et utfartssted for beboere på Ringerike og Jevnaker. Vi fortsetter ned til Store Sinneren, der vi må innom et nytt stiparti – dette partiet er 1,5 kilometer langt og kan sykles av de færreste.
Turen fortsetter i det karakteristiske furuskog-terrenget på Ringkollen, før du skal få det som er turens høydepunkt for mange: kloppene fra Øyangen til Spålsveien. Her møter du en kloppet strekning på drøye 500 meter, lagt over et stort myrparti.
Turen fortsetter på Spålsveien, før vi tar en avstikker til Løvlia for en velfortjent lunsj. Etter Løvlia skal vi sykle sydover til Kleivstua, før vi gyver løs på Nordmarkas absolutt beste utforkjøring: Gamle bergenske kongeveg. Her går det opp og ned over kulene som en berg-og dalbane, holder du deg på sykkelveien ned til Bærums verk får du det morsomt på asfalten også.

OVERFART: Kloppen mellom Øyangen og Spålsveien mener vi bestemt er Nordmarkas vakreste. Foto: Henrik Alpers.
Børsen 8-timers er nettopp det, en tur som tar åtte timer. Det er også en tur som er hard, både på grunn distansen, men også fordi du skal klatre over 2500 høydemeter, i tillegg til at gåpartiene tretter ut enkelt. Det er like fullt en av de mer monumentale rutene du kan sykle i Nordmarka, en heldagsopplevelse en virkelig kan strekke seg etter!
Denne turen inneholder fire stipartier. Partiet ved Gerdingen kan fint sykles for mange, men partiet ved Store Sinneren er steinete og sleipt og må gås. Fra Øyungen til Spålsveien finner du kanskje Nordmarkas vakreste klopp. Partiet kan fint sykles, men enkelte vil kanskje ta bena fatt.
Lengde: 160 kilometer
Høydemeter: 2750
Kaffestopp: Tverrsjøstallen etter cirka 72 kilometer, Ringkollstua etter cirka 85 kilometer, Løvlia, etter cirka 100 kilometer, Kleivstua etter cirka 123 kilometer.
NB! Tverrsjøstallen og Ringkollstua har begrensede åpningstider.
GPS til Børsen 8-timers: strava.com/routes/2744133931291642864

LANGTUR: Kart og høydeprofil til Børsen 8-timers.
Krokskogen 5000
Om du går med planer om å sykle denne turen er du enten machosist, gal, veldig godt trent, veldig glad i å sykle, har store fritidsproblemer eller en kombinasjon av alle faktorene.
Denne turen har vi laget utelukkende for å få 5000 høydemeter på en tur, i tillegg til at den skal være så hard som overhodet mulig. Vi er i løpet av dagen innom de mest kjente klatringende i og rundt Nordmarka, og vi nevner i kronologisk rekkefølge:
Vi starter dagen med å klatre den sinnsykt bratte Gamle bergenske kongeveg, før vi sykler rundt om Sollighøgda og klatrer Kleivstua – kjent fra proffrittene Ringerike Grand Prix, Klatrekongen Kleivstua og Sundvollen Grand Prix.

COLASTOPP: Turen går blant annet forbi Landhandelen i Åsa, som har spesialisert seg på øl og snus, men ikke syklister. Like fullt verdt et besøk for cola. Foto: Henrik Alpers.
Neste brutale klatring på programmet er bakken til Damtjern, som vi forlenger inn til Løvlia for noen ekstra høydemeter – der kan vi også anbefale en liten stopp for kaffe og bolle(r).
Etter Løvlia-besøket er det ikke lange hvilen før vi igjen skal klatre. Nå skal vi først opp til Høgåsen, den høyestliggende veien innenfor markagrensen, på 620 meter. På Høgåsen sykler du ned igjen og tar med deg Ringkollen i samme slengen.
Vi sykler selvsagt helt ned til Øyungen slik at vi får noen ekstra høydemeter også her.

PAUSE: Alexandra Diem og Caroline Vamnes tar en velfortjent pause i jakten på flere høydemetre. Foto: Steff Gutovska.
Neste bakke på programmet starter på Jevnaker, og går opp til Tverrsjøstallen. Denne klatringen går så godt som rett frem, og den er bratt og seig. Dette er en mental prøvelse uten nåde.
Etter Tverrsjøstallen klatrer vi opp baksiden til Mylla, en brutal 10-prosenter på litt over to kilometer.
Etter Mylla møter du to bratte dødare ved Gjerdingen, som knapt vises på høydeprofilen. Det gjør derimot dagens siste klatring – baksiden til Tryvann.

ÅRETS RARESTE? Vennligst unngå påkjørseler av dyr slik du unngår ditt daglige bankran. Foto: Henrik Alpers.
Også dette er en bratt bakke du trolig må gå i fordi du er så sliten, men tenk bare på belønningen av å stå på toppen av Tryvann, skue utover byen og vite at du har syklet over 200 kilometer og 5000 høydemeter i Marka på en dag.
Turen går utelukkende på grus og asfalt, med unntak av et 500 meter langt trilleparti ved Gjerdingen.
God tur, du er fekkings sprø som tar denne turen – Vi er stolte av deg!
Lengde: 220 kilometer
Høydemeter: 5000
Kaffestopp: Kleivstua etter 35 og 65 kilometer, Løvlia etter 85 kilometer, Ringkollstua etter cirka 120 kilometer, Jevnaker etter 137/150 kilometer, Sørkedalen landhandel etter 195 kilometer.
GPS til Marka 5000: strava.com/routes/2744189676839246948

LANGT OG HARDT: Kart og høydeprofil til Nordmarka 5000.
Sinderdalsrunden
Om du er glad i dype, dype, dype skoger, litt vandring, klopper og bæring på gjengrodde stier, ta Sinderdalsrunden.
Fra Sørkedalen klatrer vi så fort vi kan opp til Høgåsen. Ved Kringla kan du på venstre hånd se minner fra tømmerfløtingstiden, en rusten tømmerrenne har kommet til syne skogkanten der det nylig har vært hogst.

IDYLL: Veien langs Storflåtan før du begynner på klatringen opp til Høgåsen. Foto: Henrik Alpers.
Ved Svarten tar vi til høyre på den rufsete veien under høyspentledningen, før vi etter Høgåsen dukker ned til Jaklefoss, før vi klatrer til Ringkollen og moroa kan starte.
Etter å ha passert Øyungen er du altså inne på Nordmarkas vakreste klopp, plankesammensetningen fra Øyungen til Spålsveien.
Etter å ha syklet videre inn til eldgamle Spålssetra, må du ta bena fatt i 0,5 til 1,5 kilometer, alt avhengig av hvor god du er til å sykle. Her finner du også hytta ved Sinnerdammen, en DNT-hytte du kan benytte til overnatting.

KLOPPER SOM DETTE: Det finner du ved Spålsveien, før det etterhvert går over til terreng der du er pent nødt til å sykle. Foto: Henrik Alpers.
Etter vandringen i Sinderdalens vakre og gamle skog, skal du videre rundt nordsiden av Gjerdingen, og de brutale knekkerne i nord. Trillestien ved Gjerdingen er dagens siste spasertur, men den kan fint sykles om du er flink, før du simpelthen triller tilbake til byen.
Var det rart Asbjørnsen og Moe drømte seg bort i skogen? I dag fikk du svaret.
Lengde: 105 kilometer
Høydemeter: 1700
Kaffestopp: Sørkedalen landhandel etter 17 kilometer, Ringkollstua etter 45 kilometer (begrensede åpningstider), Bjørnholt etter 87 kilometer.
GPS til Marka 5000: strava.com/routes/2744182149520911726

EPISK: Kart og høydeprofil til Sinderdalsrunden i Nordmarka.
Lommedalens hemmelighet
Det er alltid stas å være kjentmann, særlig når en vet mer enn hva kartet sier. På denne turen sykler vi inn til Lommedalen, før vi ved By sykler innover mot de regulerte vannene Aurevann, Småvann, Byvann og Trehørningen.
Før småvann tar vi til venstre i en stor hårnålssving, innover mot det som tilsynelatende er en blindvei på kartet. Men der veien angivelig stopper fortsetter på en vakker og flott traktorveg.

FIN UTSIKT: Turen i Lommedalen har flere gode utsiktspunkter. Illustrasjonsfoto: Henrik Alpers.
Etter noen kilometer kommer du til Greinihytta, der du igjen finner kompakt grus og uendelige veivalg.
På denne ruta fortsetter du noen kilometer nordover til Myrehytta. Herfra er det en kort trillesti over til grusen ved Trehørningen, der du igjen vender tilbake til Lommedalen.
PS: Ved Trehørningen kan du også ta tilbake til Sørkedalen igjen, om du er lei av Lommedalen. GPS-fil til akkurat den ruta finner du i denne saken.
Lengde: 68 kilometer
Høydemeter: 1250
Kaffestopp: Lommedalen, langs veien
GPS-spor til Lommedalens hemmelighet: strava.com/routes/2744179045624351086

HEMMELIGHET: Glimre med din eminente kartkunnskap på denne turen.
De fem høyeste toppene i Nordmarka
Denne turen er også beskrevet grundigere i en egen artikkel, om du ønsker å sykle den anbefaler vi deg en liten opplesing før du legger i vei!
Dette handler kort forklart om å sykle så langt du kommer mot de fem høyeste toppene i Nordmarka, før du må ta bena fatt og spasere den siste distansen til toppen. De fem toppene er: Oppkuven, Ringkollen, Svarttjernshøgda, Helgehaugen og Lamannshaugen, og alle toppene er over 700 meter.
Dette er en lang og hard tur der du må sette av hele dagen, og klarer du dette har du mestret en skikkelig utfordring.

TOPPTUR: Kart-og høydeprofil for de fem høyeste toppene i Nordmarka.
Femtoppersturen
-
Distanse sykkel: Cirka 115 kilometer
-
Distanse løp/gå: Cirka 12 kilometer
-
Høydemeter sykkel: Cirka 1750 høydemeter
-
Høydemeter løp/gå: Cirka 750 høydemeter
-
Kaffestopp: Ringkollstua, Ringkollen kapell - begge med begrensede åpningstider
-
GPS: https://www.strava.com/routes/2746358925820978730