SELVSIKKER TITTELFORSVARER

Fjorårsvinneren på fellesstarten Trondheim-Oslo strutter av selvtillit i forkant av rittet.

Sist oppdatert: 16. juni 2017 kl 06.00
TITTELFORSVARER: Knut Sande vant fellesstarten Trondheim-Oslo i fjor, og stiller enda bedre forberedt i år. Foto: Laurence Gibbons
TITTELFORSVARER: Knut Sande vant fellesstarten Trondheim-Oslo i fjor, og stiller enda bedre forberedt i år. Foto: Laurence Gibbons
Lesetid: 4 minutter

Veteranen blant de antatt sterkeste i første pulje, 26 år gamle Knut Sande, legger ut på fellesstarten for tredje gang, med ambisjoner om å forsvare seieren fra i fjor.

LES OGSÅ: Sande tok fellesstarten 

– Jeg vant i fjor, jeg vet at jeg er bedre trent og forberedt enn noen gang, og jeg gleder meg utrolig mye. Det er et hardt og spennende og griselangt sykkelritt som venter. Det er så langt at jeg glemmer hvor langt det er fra gang til gang, sier OSI-rytteren.

Konseptet er enkelt. En rytter, en sykkel og 543 kilometer. Ingen hjelpere, ingen langere, ingen følgebiler. I år er det ikke en gang en nøytral sone ut fra starten. Når startskuddet går i Trondheim sentrum klokka 05:45 i morgen, er det førstemann til Oslo som gjelder. Det trigger Sande.

– Det er det kuleste jeg vet. Du må bare gi slipp på kontrollbehovet. I dette rittet er det ingen lagtaktikk, ingen måte å kontrollere konkurransen. Du må tilpasse deg det som skjer. Jeg må stole på at intuisjonen leder meg til å gjøre de beste valgene, og håpe at jeg er med i teten når vi kommer til Oslo, sier Sande.

Det er på kommunegrensa til Oslo at rittet virkelig skiller. Da begynner rittet.

– Å komme seg fra Trondheim til Oslo handler om mental utholdenhet. Å vinne rittet til slutt er noe helt annet. Det er to konkurranser. Blir du for glad over at du har kommet til Oslo, vinner du ikke rittet. Da klarer du ikke å ta ut alt, sier Sande.

Saken fortsetter under

Knut Sande - 2017 Foto Eivind Bjørnerud 1000x1220
KLAR: Knut Sande gleder seg til 543km blodslit, der alvoret starter etter 540km. Foto: Eivind Bjørnerud

KLAR: Knut Sande gleder seg til 543km blodslit, der alvoret starter etter 540km. Foto: Eivind Bjørnerud 

UTFORDRER SANDE

– Jeg vet hvordan jeg fester et startnummer, sier Jonas Orset. Han debuterer i fellesstarten Trondheim-Oslo med ambisjoner om å ta seieren fra Sande.

At 26-åringen aldri har syklet 543km i ett jafs før, gjør han opp for i ritterfaring.

– Jeg har ikke syklet så langt i ett strekk før. Det lengste jeg har syklet på en dag, er 310 kilometer tur retur Frankrike mens jeg bodde i Belgia, men da syklet jeg alene. Dette blir med en gruppe, så jeg håper kilometerne skal renne unna litt fortere da, sier Jonas Orset.

Han har også tro på at flere år med store treningsmengder gir ham et godt grunnlag for å stå distansen med de raskeste helt til Oslo.

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

– Jeg er mer eller mindre fulltidssyklist ved siden av å studere, og jeg sykler ritt hver helg, så jeg har rutinene på stell. Jeg er ikke usikker på utstyr eller hvilke energiprodukter jeg skal bruke. Jeg vet hvordan jeg skal spare på kreftene og hvordan jeg skal få i meg mat og drikke underveis, sier Orset, som tilbrakte hele sesongoppkjøringen med et colombiansk landeveislag.

Saken fortsetter under

Jonas Orset - 2017 - Kent Erik Harridsleff 1400x933
UTFORDRER: Jonas Orset skal gi Knut Sande kamp om seieren. Foto: Kent Erik Harridsleff

UTFORDRER: Jonas Orset skal gi Knut Sande kamp om seieren. Foto: Kent Erik Harridsleff

LES OGSÅ: Høydetrening 

UVÆR OG UFLAKS
Mer enn distansen og slitet er det uforutsette problemer som bekymrer ham.

– Jeg må si at det jeg frykter mest er været, punkteringer og uhell, og at andre ryttere i nærheten av meg skal velte. I turritt stiller det jo ryttere av ulike kaliber og variabel erfaring med det å sitte i felt, sier Orset.  

SANDE BLIR SEIG
Blant de 60 rytterne som starter i pulje 1, anser Orset at Styrkeprøve-veteranen Knut Sande blir den største konkurrenten. Sande har fordelen av å ha syklet fellesstarten flere ganger før og er ellers en habil syklist som leverer stabilt i toppen av Norgescupen. Dessuten er blåser ikke Sande bort i litt sidevind, og det må Orset ta høyde for.

– Det er ikke bare-bare å slå Sande i en nedoverbakkespurt. Skal jeg ha noen sjans på seieren må jeg nok komme meg av gårde i god tid før mål, sier han.

OUTSIDERE
Verken Orset eller Sande avskriver Even Chiodera, som har utallige ironman-triatlon på CV’en, samt at de tror Jørn Fjeldavlie også kan hevde seg. 

– Jørn må sies å være en skikkelig ringrev i sykkelmiljøet. Han er 54 år gammel og gjør det fortsatt skarpt i Norgescupen, sier Orset.

Det er Sande enig i.

– Fjeldavlie er dritgod. Han gjør ikke mye av seg, han bare leverer. Han skal man ikke glemme, sier Sande.

I tillegg er det flere utlendinger på startlista som han ikke vet noe om.   

LES OGSÅ: Sykler Trondheim-Oslo for 50.gang

Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Fellesstarten Knut Sande - Lars Martin Birkeland - Henrik Oftedal - Ola Morken 1400x914
VINNER: Knut Sande (foran i svart) lå i teten hele veien til Oslo i fjor. Foto: Ola Morken

VINNER: Knut Sande (foran i hvit) lå i teten hele veien til Oslo i fjor. Foto: Ola Morken

Publisert 16. juni 2017 kl 06.00
Sist oppdatert 16. juni 2017 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen