I fjor tok de tredjeplass på distansen, en halvtime bak Rye på andreplass og halvtimen foran neste lag på lista.

Slik gikk det på Styrkeprøven Trondheim-Oslo 2017 

Opplevelsen ga såpass mersmak at da kapteinene arrangerte debriefing-sykkeltur et par uker etter rittet, var det over tjue mann som var all in for 2018 der og da. I slutten av juli begynte de å mase om oppkjøringen mot 2018, sier Christian Askildsen, som er en av tre kapteiner i laget.

I tillegg har det kommet til et dusin karer som vil være med i år, ryttere som kaptein Askildsen har drømt om å ha i troppen i flere år. Totalt har han nå rundt 35 mann i bruttotroppen, og mener årets Follo-lag er det sterkeste i manns minne.

– I antall er det omtrent som tidligere år, men årets bruttotropp er nok den sterkeste. Forskjellen er at denne gangen er det ingen som skal vente og se hvordan det går utover vinteren før de bestemmer seg endelig for om de virkelig vil være med. Nå er alle dødsklare og har vært det siden juli, sier Askildsen.

Saken fortsetter under

Team Follo - Ola Morken 1400x933
PALLKANDIDATER: Team Follo tok sin beste plassering på Trondheim-Oslo i fjor. Foto: Ola Morken

PALLKANDIDATER: Team Follo tok sin beste plassering på Trondheim-Oslo i fjor. Foto: Ola Morken

De nye rytterne er tiltenkt viktige oppgaver i laget.

– Dette er seige maskiner som blant annet hevder seg i lange ritt og triatloner, og som tilfører oss ytterligere kjørestyrke. Dessuten er det folk med godt humør, og det er et viktig kriterium hos oss. Vi orker ikke folk vi må håndtere, sier Askildsen, som forventer at han vil trenge hver watt laget kan generere.

Tøffeste lagkonkurranse på flere år
Askildsen forventer at årets lagkonkurranse vil bli tøffere enn på mange år. Alle de ti lagpuljene har vært fylt opp i flere måneder.

I tillegg til Trønderekspressen som skal forsvare fjorårsseieren, stiller en svært revansjesugen tropp fra Rye Expressen, og Aurora Borealis har trent i to år for å ta rekord på distansen. Dessuten kommer også Bærum og Omegn med et eget lag, samt at Ullensaker ryktes å ha en sterk tropp til årets ritt. Derfor tror Askildsen at det ikke er realistisk å klatre høyere på pallen i år.

– Det kommer til å bli beintøft bare å holde på tredjeplassen i år. Det betyr antakelig at vi må slå Rye denne gangen. At vi bare var en halvtime bak Rye Expressen i fjor, var mer et resultat av at de kjørte elendig enn at vi var rågode. Vi kjørte som vi skulle, sier han.

LES OGSÅ: Skal ta tilbake Trondheim-Oslo 

Saken fortsetter under

Christian Askildsen Team Follo 2017 - Foto Ola Morken 1400x933 copy
KAPTEIN: Christian Askildsen er en av tre kapteiner i Team Follo. Foto: Ola Morken

KAPTEIN: Christian Askildsen er en av tre kapteiner i Team Follo. Foto: Ola Morken

Herder seg gjennom vinteren
I år har Follotroppen trent jevnlig sammen hver annen helg siden i høst. I vinter har det betydd uteøkter på tre til fire timer i ned mot 15 minusgrader.

– Det med felles langtur ute om vinteren har vi lært av Trønderekspressen. Jeg tror det bygger mental styrke. At vi i tillegg kom i gang med trening vesentlig tidligere denne sesongen enn før, gjør også at vi kan begynne i andreklasse i stedet for førsteklasse når vi kommer ut på bar asfalt til våren, sier Askildsen.

LES OGSÅ: Dette laget skal sette ny rekord i Styrkeprøven     

Fellesøktene gir laget verdifull samkjøring, samt at alle får en kvalitetssikring på at det treningsarbeidet de legger ned på egenhånd er tilstrekkelig. Men hverdagstreningen er opp til hver enkelt.

– De fleste i laget trener mellom 10 og 20 timer i uka, hovedsakelig sykkel. Dessuten har vi i år også lansert styrkeprogrammet Bli sterk med Lino. Lino er en av rytterne i troppen. Han har satt sammen en basisstyrkeøkt som tar cirka 45 minutter, og den kjører mange av oss to-tre ganger i uka, forteller Askildsen, som har stor tro på styrketiltaket.

– Jeg blir i hvert fall fryktelig støl, så dersom det ikke virker har jeg vært fryktelig mye støl til ingen nytte.

Framover våren legger Follolaget opp til tre klassiske oppkjøringsritt: Enebakk Rundt 1. mai, Nordmarka Rundt 20. mai og Tyrifjorden Rundt 3. juni. Deretter handler det om å spisse formen og pleie overskuddet fram til Styrkeprøven 17. juni. 

Team Follo winter 2018 - Ola Morken 1400x933
FELLESTRENING: Denne sesongen stiller Team Follo med vesentlig flere fellesøkter enn tidligere sesonger, og vet at de vil få glede av hver eneste av dem når pallplassen skal forsvares i juni. Foto: Ola Morken

FELLESTRENING: Denne sesongen stiller Team Follo med vesentlig flere fellesøkter enn tidligere sesonger, og vet at de vil få glede av hver eneste av dem når pallplassen skal forsvares i juni. Foto: Ola Morken