Produkt:

Assos iJ.haBu5

Testperiode:

Høst, senhøst, tidlig vinter

Testforhold:

Kalde dager i Norge, plussgrader, noe regn

Pris:

2799 kroner

Web:

assos.com

Denne testen ble publisert på nettstedet terrengsykkel.no tidligere i år.

Annonse

Notert om iJ.haBU5
+ Teknisk meget god
+ Lang levetid
+ Skikkelig formsydd

- Lite håndtak på glidelås
- Dyr
- Savner flere reflekser

...

Assos er et kjent merkenavn for syklister. De leverer noe av det ypperste du finner av kvalitet, i tillegg til at produktene er teknisk gode. Som det meste annet av kvalitet som kommer fra Sveits, det følger også med en prislapp på kjøpet.

iJ.haBU5, klesplagget med det kanskje merkeligste navnet uansett kategori, er en høst-og vinterjakke, tilpasset bruk mellom null og ti grader. Assos har selv laget en temperaturskala, og denne jakken defineres som brukt i kategorien «Clima Range 5, Early Winter», med 6 grader som nedre grense. Vi har dog hatt gode dager helt ned til null, så litt personavhengig er det nok.

Skikkelig formsydd

Assos er helt tydelige på en ting, de lager klær til den aktive syklisten, og de lager klær til den aktive syklisten slik han eller hun er PÅ sykkelen. Og Assos har dratt dette mye lenger, enn noen andre. Denne jakken er nesten ubehagelig å ha på seg i oppreist posisjon, mens den på en sykkel er helt fabelaktig. Mange jakker er formsydd, men dette simpelthen sitter bedre, og ser mer fornuftig ut. Jakken er lang nok bak, og den er også lang nok på ermene. Selvfølgeligheter kanskje, men mange produsenter sliter med å få dette perfekt.

Det er også viktig å merke seg størrelsen, på tøy fra Assos, og at snittet er for normale til slankere syklister. Det er ikke uvanlig å gå ned en størrelse eller to i sykkeltøy, mens Assosplaggene er mer korrekte. Testeren er 192 cm høy og veier 80 kg, og bruker normalt sett str M eller L, nærmest uansett produsent av sykkeltøy. På tøy fra Assos ble det korrekt levert tøy i størrelse XL.

Mange bra detaljer

Som nevnt, Assos er høyt priset, men dette er mer enn jåleri. Her er det en mengde detaljer som gjør at det hele er kostbart. Jakkens front, er laget i et vindtett og pustende materiale, som Assos kaller Stratagon. Det samme gjelder kraven, fremsiden av armene, og skulderpartiet.

De øvrige delene av jakken er laget i et lettere, og mer pustende materiale. Dette er gjort for å spare vekt, få bedre ventilasjon og få mer fleksibilitet. Det fungerer akkurat så godt som de sier det skal gjøre.

Glidelåsen blir tettet av en vindklaff plassert på innsiden, som for øvrig inneholder nok lesestoff og informasjon til en hel lunsjpause. Glidelåsen er kraftig, men selve «håndtaket» er lite. Dette kan være tungvint å operere med hansker. Jakken har tre middels store lommer, hvor de to på sidene har glidelås. Lommene er mer enn store nok til å få med seg det du trenger.

Lommene er laget i samme materiale som resten av ryggen, litt løsere og mykere enn de vindtette partiene. Det fleksible stoffet gjør det lett å oppbevare også større ting i lommene.

MUSIKK I DINE ØRER: En liten klaff gir deg muligheten til å strekke ledningen fra telefonen på innsiden av jakken.

I praksis

Jakken er et godt stykke arbeid, og det er nesten en opplevelse å ha den på. Det kan virke som Assos har turt å gjøre det få andre har turt, å lage en jakke til en liten nisje i markedet. Vi testet jakken i senhøst, vinter og vår, helt ned til null grader. Litt avhengig av hvor mye du fryser, nedre komforttemperatur er mellom null og fem. Jakken er som nevnt veldig tettsittende, så det er begrenset hvor mye klær du kan ha under.

Komforten i sykkelstilling er overlegen, selv om det kjennes rart i det du setter deg opp får å strekke litt på ryggen. Blir det kjølig, og du setter deg opp for å slå en god, gammaldags floke, skjønner du fort hvor tettsittende det er.

Dette gjør også at ikke alle vil like plagget like godt. For den veltrente pendler eller timejagende vil dette være et godt plagg. Til aktiviteter der du er mer i bevegelse, eksempelvis sykkelkross, vil nok ikke jakken falle like godt i smak. Vi savner også litt flere og større reflekser, jakken er svart (finnes også med fargedetaljer) og vil dermed ikke være av de mest synlige.

Dette er det klart største ankepunktet med jakken.

Oppsummert

Assos iJ.haBU5 er en drømmejakke til høst-og mild vintersykling. Vindtett front og luftig rygg fungerer godt sammen, og lommeplassen er god. Teknisk sett, og dermed hva også gjelder komfort, er jakken i en klasse for seg. Husk bare at plagget ikke er for alle. Jakken er tiltenkt de nettere, treningsglade timebankerne.

Jakken har også en stiv pris, 2799 gjør den utilgjengelig for mange. Men Assos er kjent for svært lang levetid på sine produkter, og denne jakken er intet unntak. Sykler du mye hele året, under alle slags forhold, og liker å kle deg etter forholdene, vil Assos iJ.haBU5 være et stilsikkert plagg i din garderobe. Bare husk hvilken nisje den er laget for, den er like smal som snittet.

GUMMI: Gumminupper sørger for at jakken holder seg på plass på ryggen.