Skotrekk sykkel - best i test

De beste skotrekkene for landevei og gravel

Er det kaldt eller vått ute kan skotrekk løse problemet. Men hva skal du ha - og hvorfor? Landevei har testet skotrekk fra en rekke kjente produsenter.

Spatzwear vs Velotoze
SKOTREKK: Essenselt for å holde deg tørr og varm på tur.

Skotrekk er redningen på en dag der det regner eller er kaldt, og er et must å ha i garderoben av sykkeltøy.

Skotrekkene har forskjellig grad av isolasjon og vanntetthet. Landevei tester hvilke som fungerer best i praksis.

Mange skotrekk er vanntette eller tilnærmet vanntette, men du blir likevel våt grunnet høyden på dem.

Giro sine Xnetic H20 skotrekk er de siste vi har testet. Disse er vann- og vindtette og har god passform. De er skjørere enn de groveste trekkene fra Spatzwear og en del dyrere enn enklere neopren- og nylontrekk. Utseendet på Giro-trekkene er dog et stort pluss. De sitter trangt som sokker rundt skoene.

Spatzwear har lyttet til mang en syklist frustrasjon og laget skotrekk som går langt opp på leggen.

Deres Pro 2 går helt opp til knehasen og er i tillegg gode og varme. Men ønsker du å bruke dem i ritt er det dessverre forbudt.

Det er derimot ikke deres Legalz 2. De er mer eller mindre identiske med Pro 2, men har ikke den samme høyden. De er i tillegg mulig å klippe til, dersom de skulle være for høye.

Velotoze ønsker heller ikke at syklister skal streve med inntak av vann over skotrekkene. Derfor har de mansjett til sine Neoprene shoe covers.

Test av Giro Xnetic vanntette skotrekk

Giro Xneticvanntette skotrekk ser ut som nylonsokker, men beskytter mye bedre mot kulde, regn og kald vind. De går ekstra langt opp på leggene også, men det har sin pris.

Giro Xnectic H20 skotrekk
 • Pris: 849 kroner

 • Vekt: 85 gram per par

 • Størrelse testet: 43-44/large

skala
6/10

Giro Xnetic skotrekk ser ut som overtrekkssokker som vi tidligere har sett fra DeFeet og mange andre. De er også ganske like GripGrab sine Flandrien-sokker.

Inne i den sokkelignende konstruksjonen skjuler det seg en vanntett membran. Innerst mot huden har skotrekkene et lag med mer hudvennlig flosset materiale. 

Akkurat som Xnetic-hanskene er også Xnetic-skotrekkene faktisk vanntette. Men når det kommer til skotrekk er det ikke nok at skotrekkene holder vannet ute - sykkelskoene vil uansett også lekke fra undersiden. Det er likevel stor hjelp i skotrekk som holder nedbør unna skoene fra oversiden. 

Xnetic-skotrekkene går langt opp på leggene for ekstra god varme og beskyttelse. Øverst på leggen er det en bred refleksstripe som også gir god synlighet på våte, mørke kvelder. 

Bygger lite

En av de største fordelene med Giro-trekkene er den trange passformen og det at de føler skoens fasong. Dette gjør det mulig å justere Boa-sneller gjennom trekket, samt at det begrenser muligheten for subbing mot ramme og krank. Det er ingen glidelås som kan gå i stykker eller åpne seg her heller, så trekkene vil sitte godt på hele turen gjennom. Utseendemessig er de like elegante som nylonoversokker fra DeFeet.

Fra null til ti grader

Vi har testet skotrekkene både i et par sølete minusgrader og i regn og 7-8 plussgrader. Under tørre forhold holdt vi oss ganske varme på beina i 2-3 timer i 0 til 2 minusgrader. I regn kjenner vi at skotrekkene holder oss tørre, lenge. Helt til det har sprutet nok vann inn i skoene gjennom klossehull og lufteluker til at vi blir våte fra undersiden.

Den høye leggen begrenser også hvor mye vann som renner nedover på innsiden av skotrekkene fra oversiden. På tørrere dager i opptil fem grader opplevde vi å bli ganske klamme både på legger og føtter. Disse skotrekkene er ikke laget for å puste nevneverdig. 

Vi har brukt skotrekkene både utenpå terreng- og gravelsko og på landeveissko. Under gåing med terrengsko vil trekkene slites en del under og foran på skotuppene. Skotrekkene er forsterket på undersiden, men de tåler likevel ikke å gås på særlig mye.  Du skal ikke gå mange rundene rundt på gårdsplassen til din valgte markastue før det blir hull foran.

Vi fikk raskt et par hull på undersiden av skotuppene. Vi opplever likevel at disse skotrekkene er en god del mer robuste enn tynnere neoprentrekk som dem fra Velotoze, men mindre robuste og mindre varme enn supertrekkene fra Spatzwear

Konklusjon

Giro Xnetic skotrekk er ganske varme og helt vanntette. De beskytter godt mot regn og lave temperaturer over frysepunktet. De sitter stramt og tett på skoene og ser dermed mindre stygge ut enn mange andre trekk. Du kan justere Boa-sneller gjennom trekkene. Den trange passformen kan også begrense skosubb mot krank og ramme.

Til rittbruk er det en viss fare for at de går ulovlig langt opp på leggen hvis du sykler i aktiv klasse, men i alle andre situasjoner er den ekstra høyden et klart pluss. 

Prisen er uforholdsmessig høy. Du får en del like varme skotrekk til om lag halve prisen.

VURDERING
Passform
Varme
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Vanntette

Sitter stramt og tett på skoene

Beskytter langt opp på leggen

Ganske enkle å trekke utenpå skoene 

Stor refleks

MINUS

Klamme i varmt vær

Tåler ikke mye gåing

Dyre!

Test av Spatzwear Legalz 2

Spatzwear Legalz 2 er akkurat som navnet tilsier skotrekk som er laget for å snike seg innunder UCIs reglement om lengden og høyden på skoovertrekk.

Spatzwear Legalz2
RITT-KLARE: Spatzwear Legalz2 kan brukes når været virkelig slår seg vrangt når du skal kjempe om seieren.
LV_anbefaler
Spatzwear Legalz2
 • Pris: 899 kroner

 • Vekt: 207 gram per par

 • Testet i størrelse 43-45

 • Racingdepot.no

For å være på den sikre siden kan Spatzwear Legalz 2 til og med klippes til øverst på skaftet, så du kan tilpasse dem til de firkantede begrensningene som beregnes ut fra lengde på leggen. Klippeguider er printet på skotrekket for å hjelpe deg med å klippe rett. 

Legalz minner forøvrig en del om Pro 2, men de har ikke det ekstra isolerende foret på innsiden. Legalz 2 har langsgående silikonstriper på innsiden oppover langs leggene. Disse gjør at skotrekkene holder seg oppe og sitter stramt og uten rynker.

Spatzwear Legalz2
RITTLOVLIGE: Spatzwear Legalz2 kan du bruke i ritt der skotrekk måles.

Innsiden av anklene og tåpartiet er også forsterket med det kraftige kevlar-lignende stoffet vi ser på Pro2, men i en litt tynnere variant enn på Pro 2. Borrelåsen under foten er også tilsvarende som på Pro 2, men igjen med litt mindre grovt stoff. 

Spatzwear Legalz2
KAN KLIPPES: Streker hjelper deg med å klippe rett. Foto: Øyvind Aas

Legalz 2 er i tillegg til å være vanntette og ganske så varme, også konstruert for å være aerodynamiske. Silikonstripene på innsiden av trekkene fører til kanter på utsiden av trekkene som fungerer som silikonstripene på skøyteløperenes fartsdresser - de bryter luftstrømmen og minimerer bremsende turbulens bak leggene. 

Spatzwear Legalz2
SILIKONSTRIPER: Langsgående gripestriper på innsiden av trekkene sørger for at de holder seg oppe.

Legalz 2 bygger enda mindre rundt legger og ankler enn Pro 2 og føles en god del nettere på. De er åpenbart ikke like varme, men de er like vanntette og solide. Er det regnvann og ikke snøslaps og smeltevann du sliter mest med kan Legalz 2 være noe lettere og rimeligere alternativ til Pro 2 - at de er også er lovlig å bruke ritt kan være et argument for noen. 

Spatzwear-trekkene er lett foret og tette, men de er likevel ikke tjukkere og stivere enn at vi klarer å skru på Boa-snellene på skoene med trekkene på. 

Spatzwear Legalz2
LAVERE: Sammenlignet med Pro2 er Legalz2 både lavere og tynnere. Foto: Øyvind Aas

Vet du at du skal gå av sykkelen mye må du regne med at vann kan trenge inn i skoene fra undersiden. Skotrekkene er godt beskyttet under tærne, men de vil slites her over tid. 

Spatzwear Legalz 2 er våre nye favoritt-trekk til sykling i regnvær, uansett om det er varmt nok til kortbukse eller knevarmere, eller vi sykler med lange beinvarmere. 

PLUSS

Tette

Sitter godt

Beskytter ganske langt opp på leggene

Solide

Ganske varme

Solide

Ritt-lovlige

Store reflekser

MINUS

Litt krevende å få på

Kan være for stramme rundt tjukke legger

Test av Spatzwear Pro 2

Dette er skotrekkene som virkelig skiller Spatzwear fra den gemene hop. Pro 2 er lange, varme og tette. Disse skotrekkene går nesten opp til knærne og er fóret med flosset polyester.

Spatzwear Pro 2
SPATZWEAR PRO 2: Kraftige og lange - Spatzwear Pro 2 beskytter både føtter og legger.
LV_anbefaler
Spatzwear Pro 2
 • Pris: 1349 kroner

 • Vekt: 267 gram per par

 • Testet i størrelse 43-45

 • Racingdepot.no

Fóret på Spatzwear Pro 2 skaper i tillegg et isolerende luftlag mellom leggen og skotrekkene. Inne i trekkene er det langsgående gripestriper som sørger for at trekkene holder seg oppe. Om noe er disse stripene så gripevillige at de gjør det litt krevende å få skotrekkene riktig på rundt leggen. 

Spatzwear Pro 2
LANGE: Spatzwear Pro2 går nesten opp til kneet.

På innsiden av ankelen er skotrekkene forsterket med et kraftig kevlar-lignende stoff. Dette gjør at du kan tråkke trekket ned på krankdrevet et par ganger uten at de revner, men det gjør også at du vil slite ganske hardt på krank og bakramme hvis du er en som subber føttene inntil sykkelen. 

Spatzwear Pro 2
FOR OG BESKYTTELSE: Fóret inni trekkene gir ekstra varme, kevlarpolstringen på innsiden av ankelen gjør trekkene mer solide. Foto: Øyvind Aas

Også tåpartiet er forsterket med det samme kevlarlignende materialet. 

Neoprenstoffet i skotrekkene forøvrig er forsterket med noe Spatzwear kaller aero-armour neoprene. Dette er et materiale som er mye mer solid enn vanlig neopren og som gjør at vann og søle lettere renner av. Borrelåsen under foten, bak pedalklossen er også den forsterket med det kevlar-lignende materialet. Skotrekkene hekter godt under skoene i tå-området, men går ikke under hælen. De vil tåle en del gåing, men også disse vil bli slitt hvis du bruker dem i terrenget eller til løping med cross-sykkelen på skulderen. 

Under Spatzwear Pro 2
BORRELÅS: Den kraftige borrelåsen under fotbuen holder trekkene godt på plass.

Spatzwear Pro 2 er de varmeste og mest solide neoprenskotrekkene vi har prøvd. De sitter veldig godt på og føles ikke klumpete under sykling. Til tross for at de er supervarme er de heller ikke brede på pedalen. Subber du ikke føttene mot krankarmen til vanlig vil du sannsynligvis ikke gjøre det med disse heller. 

Spatzwear Pro 2
LANGE OG KRAFTIGE: Her er Pro 2 til venstre sammenlignet med Spatzwear Legalz2. Foto: Øyvind Aas

Det eneste stedet vann og kulde vil slippe inn med disse på, er gjennom undersiden av skoene. Teiper du igjen hull under innleggssålen i skoene, både luftehull og pedalkloss-hull, bør du kunne holde alt av sølevann ute fra skoene. 

Spatzwear Pro 2 lever rett og slett opp til hypen og gjør at det blir mye mindre kjipt å sykle ute i regnvær og søle. 

Skotrekkene er alle best når det er ganske kaldt. Gjerne i temperaturer rundt 5 grader og regn. Da holde de både godt på varmen og holder deg ganske så tørr på føttene. 

Anbefales!

PLUSS

Varme

Vanntette

Solide

Beskytter langt opp på leggene

Sitter stramt

Store reflekser

MINUS

Kan være noe stramme rundt tjukke legger

Litt krevende å få på

Dyre

Ikke lovlige i ritt

Test av Velotoze Neopren skotrekk med mansjett

Velotoze sine neopren-trekk henter inspirasjon fra merkets mer kjente latex-trekk. Neopren-trekkene er også uten glidelås og sitter ganske stramt rundt leggen.

Velotoze Neopren skotrekk
MED EKSTRA MANSJETT: Velotoze sine trekk er stramme og tettes øverst med egen gummimansjett
Velotoze Neopren skotrekk
 • Pris: 549 kroner

 • Vekt: 190 gram per par inkludert mansjetter

 • Testet i størrelse: 43-45

 • Racingdepot.no

Velotoze-trekkene sitter strammere en mange skotrekk vi har brukt tidligere. De ser smale ut på pedalene.

De føles likevel litt slappere rundt skoene enn trekkene fra Spatzwear, spesielt Legalz2.

Velotoze Neopren skotrekk
MED MANSJETT: Gummi-mansjetten tetter tett mot leggen, aller helst mot bar hud. Foto: Øvyind Aas

Skotrekkene fra Velotoze har ikke griperiller på innsiden, ei heller varmende fór. Yttermaterialet er tett og vannavstøtende, men ikke forsterket på samme måte som på Spatzwear sine trekk. 

Sømmen øverst gjør at trekkene alene sitter litt slakt rundt leggen. Her kommer gummimansjetten inn. Denne trer du over skotrekkene øverst og rundt leggen. Du får da en vanntett forsegling mellom legg og skotrekk. Fire mansjetter leveres med trekkene, i to forskjellige størrelser. Velotoze anbefaler at du legger gummimansjetten mot bar hud, altså under beinvarmere i så fall. Dette fremstår som upraktisk ved sykling med langbukse. 

Velotoze Neopren skotrekk
GUMMIMANSJETT: Mot bar hud tetter gummimansjetten for all vanninntrenging ovenfra.

Gummi-mansjetten vil hjelpe mot at vann renner nedover en langbukse også, men vann vil kunne trenge inn gjennom buksestoffet og ned i skoene på den måten. 

Velotoze-trekkene er vesentlig kortere enn Spatzwear-trekkene, men også en god del billigere. 

Velotoze-trekkene er forsterket under og rundt tærne med et tilsvarende kevlar-lignende materiale som Spatzwear-trekkene, men de er også her litt tynnere. Skotrekkene vil tåle noe spasering på asfalt og grus, men vil bli slitt her. Vann, snø og såle vil også kunne lure seg oppunder skotrekkene her når du går på bakken og ikke trår på pedalene. 

Spatzwear og Velotoze skotrekk
KORTERE: Skotrekkene fra Velotoze er lavere enn trekkene fra Spatzwear.

Er det greit med plussgrader og du sykler i kortbukse, eller knevarmere vil Velotoze-trekkene holde deg varm og ganske tørr på føttene. Blir det kaldere slik at du sykler med langbukse vil de kortere Velotoze-trekkene ikke varme like godt som trekkene fra Spatzwear. De vil også slippe inn noe vann. Vi frykter også at disse trekkene vil være skjørere enn Spatzwear sine trekk ved hyppig bruk. 

Velotoze Neopren skotrekk
UTEN MANSJETT: Toppen av skotrekkene er litt slakk rundt leggen uten mansjetten over.
PLUSS

Sitter ganske stramt

Mansjetten hindrer vann å renne inn

Kraftig borrelås under

Forsterket tåparti

Stor refleks bakpå

MINUS

Ikke så varme som Spatzwear sine

Ikke så solid ytterstoff som på Spatzwear

Slappe rundt leggen uten gummimansjett

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.