Rapha Race Cape
2650 kroner levert på døren
Rapha.cc

+ Rendyrket rittprodukt
+ Mange smarte løsninger
+ Gode pusteegenskaper og regntetthet
+ Tett snitt

Annonse

- Dyr

Landeveissykling i regnet er forbundet med et sentralt element, det er umulig å holde seg tørr. Det er sjelden vannet som kommer fra himmelen som er problemet, det er vannet som spruter opp igjen fra bakken. Setter du deg i et felt er helvetet løs, da har du plutselig hjulene til flere hundre andre å tenke på i tillegg. Det finnes mange regnjakker, men det finnes faktisk ingen som klarer å holde deg hundre prosent tørr i løpet av et langt ritt med regn. Det finnes dog jakker som holder deg tørrere enn andre. Raphas Race Cape er en av disse, og har i tillegg flere smarte detaljer.

For den aktive
Race Cape er utviklet i samarbeid med Team Sky, og det er lett å se at dette er for den aktive syklisten. Rapha har også en jakke kalt Rapha Classic Rain Jacket som vil bli omtalt senere, med litt mer normal passform.

Snittet er veldig tett, og den lett overvektige nybegynneren vil neppe få på seg jakken i det hele tatt. Alt av unødvendig vekt er skrelt vekk, her er det ingen lommer, ekstra stoff eller unødvendige glidelåser. Dette skal Armer, mage og brystparti er formet for bruk på sykkelen, i en aggressiv sittestilling sådan. I ritt stopper du ikke for å ta på deg jakken, alt er lagt opp til at denne skal være på lomma og tas av og på i fart. En detalj vi liker er mansjettene på armene og borrelåsen over brystet. Å få armene inn er en smal sak, men å få på en glidelås i høy fart er ofte et problem.

Borrelåsen over brystet festes, og vips er det enklere å lukke glidelåsen. Selve glidelåsen er større og grovere enn normalt, slik at du skal kunne bruke den i blinde med en hånd. Andre detaljer vi liker er neopren i nakken som varmer litt ekstra, og at stoffet i seg selv er litt fleksibelt. Jakken tåler litt gods i lommene. På ermene finner vi også et tynt bånd som strekker seg rundt armen, rett nedenfor bicepsen. Denne er laget for at du enkelt skal kunne klippe av armene uten at stoffet revner, om du heller vil ha en kortermet jakke. Så for deg som liker å klippe i plagg til 2650 kroner uten å ødelegge dem, her har du altså muligheten.

Ikke oppdaget
Rapha omtaler også stolt detaljer som gjør at du enkelt skal kunne finne ut av opp og ned på jakken i fart. Disse detaljene finner vi dog ikke, ei heller ser vi behovet for dem. Når det regner som besatt og du skal skifte på halen av et felt eller en stor rulle, forutsetter vi at du vet hva du driver med. Å finne opp og ned på en jakke må gå på instinkt, ikke jakkedetaljer.

God membran
På en regnjakke er det en membran som holder vannet ute, og slipper svette og fukt ut. Gore Tex er eksempel på en slik membran, Helly Tech, Dermizax eller dri3 er eksempler på andre slike membraner. Rapha på sin side har ikke kalt membranen sin ved navn. Den fungerer som en såkalt trelags membran. Det tynne hvite stoffet er kledd med et impregnert ytterstoff, altså det blå stoffet, og et tynt lag med kunststoff på innsiden, derav navnet trelags.

Ytterstoffet beskytter mot vær og vind, og stoffet på innsiden beskytter membranen mot rifter. Markedet har mange membraner, og Gore Tex er den definitivt mest kjente. Men membranene deres er dyre, i tillegg til at Gore stiller flere krav til antall produserte enheter og innsyn i diverse materiale. Mange membraner sliter med å levere like godt som de mest anerkjente, og det er ofte stor forskjell på laboratorietester og praksis.

Men Raphas foreløpig litt navnløse membran gjør det den skal. Tapede sømmer holder sømmene tette, og membranen puster godt og holder vannet ute. Dette er absolutt unntaket for de ukjente membranene. For 2650 kroner er dette absolutt noe vi forventer, men vi har sett mye dårlige regnjakker opp gjennom årene.

Verdt det?
Raphas produkter holder tidvis en kunstig høy pris, og det krever mye for ikke å falle igjennom. Race Cape på sin side, aldri så eksklusiv den er for de slankeste av oss, leverer på nesten alle punkter, eneste ulempe er prisen. Den er et enkelt og stilig plagg med god funksjon. Glidelås går kjapt opp og ned, mansjetter ved hals og håndledd er behagelige, den lille klaffen på brystet fungerer som glidelåshjelp. Viktigst av alt, vanntettheten og pusteegenskapene er gode.

Mange produkter lover både det ene og det andre, mens når du tester det i praksis fungerer det ikke som lovet. Her er derimot alt på stell. Er du slank i fasongen og vil ha en kompromissløs jakke til de kalde dagene himmelen åpner seg, skal du lete lenge for å finne et bedre plagg.