Dagens 178,4 kilometer lange etappe fra Muret til Saint-Lary-Soulan var på papiret den hardeste i årets Tour de France, og endte med et fyrverkeri av en motbakke-finish opp Col du Portet til målgang på 2215 meter over havet. 

Sammenlagtleder Tadej Pogacar (UAE), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), og Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) støtet halvveis opp siste den siste klatringen, en 16 kilometer lang bakke med tidvis over 13 prosent stigning opp Col du Portet til målgang i Saint-Lary-Soulan. 

Annonse

To kilometer fra mål tråkket Pogacar til, men hverken Vingegaard eller Carapaz ga han en meter. 1.7 km fra mål prøvde han seg igjen, også denne gang uten hell.

1.4 kilometer før mål stakk Carapaz, og fikk en luke på Vingegaard, mens Pogacar bet seg fast på hjulet til Carapaz.

Vingegaard kjempet seg imidlertid tilbake til de to bare et par hundre meter før mål, og det lå an til et spurtoppgjør på oppløpet der det var over 10 prosent stigning. Og slik ble det. Pogacar gikk av med seieren foran Vingegaard med Carapaz like bak. 

Dagens seier var Pogacars andre i årets Tour de France. Han vant også den femte etappen. Pogacar hadde en snittfart på 19.6 kilometer i timen opp den brutale, siste motbakken. 

I tillegg til å lede i sammendraget, leder Pogacar også konkurransen om den hvite ungdomstrøya, og ligger på annenplass i klatrekonkurransen. Wout Poels (Bahrain-Victorious) leder fortsatt konkurransen om klatretrøya, 11 poeng foran Pogacar.

Action fra mellomspurten til målgang

På de to første klatringene var det en kamp mellom de to franske rytterne Anthony Perez fra Cofidis og Dorian Godon fra AG2R Citroën. Perez var først opp Col de Val Louron-Azet på 1580 meter over havet, og hadde et solid forsprang på gruppa med den gule trøya. 

Inn i siste klatring Col du Portet, ledet Perez med nesten fire minutter ned til gruppa med sammenlagtleder Pogacar, med Goudon som nestemann, og det så ut til at det skulle bli en drømmedag for de franske fansene på den franske nasjonaldagen. Men slik ble det altså ikke, selv om Perez tok med seg utmerkelsen som dagens mest offensive rytter. 

På siste stigning mot mål måtte de store kanonene i jagergruppen til Pogacar slippe en etter en, inkludert Nairo Quintano, Wout van Aert, Richie Port, Ion Izzaguirre, Geraint Thomas, Rigoberto Urán og Alexey Lutsenko, samt Wout Poels om leder konkurransen om klatretrøya. 

Lang transport

Dagens etappe var på 178.4 kilometer og bortimot paddeflat fra start og helt frem til spurten i Bagneres de Luchon etter 113 kilometer. 

På mellomspurten var det Danny van Poppel fra Wanty-Gobert som var førstemann over streken av de seks ryttere i bruddet som stakk fra feltet tidlig på etappen. 

Van Poppel sikret seg dermed 20 poeng, mens Mark Cavendish i den grønne trøya lå over åtte minutter bak og kjempet hovedsakelig for å komme seg inn under sperretiden. Det greide han, med drøyt fem minutter til gode.

Etter at spurten var unnagjort startet dagens seriøse jobb med tre klassiske klatringer: først Col de Peyresourde på 1509 meter over havet etter 129.1 kilometer. Col de Peyresourde er på 13.2 kilometer har en gjennomsnittlig stigning på sju prosent, er en kategori 1-klatring og er en del av Tour de France for 69. gang. Der var det Anthony Turgis (Total Energies) som var førstemann over. 

tour de france, tadej pogacar, jonas vingegaard, richard carapaz
TRIO: Tadej Pogacar tauer på Jonas Vingegaard og Richard Carapaz opp Col du Portet. Foto: Cor Vos

På det neste passet, Col de Val Louron-Azet på 1580 meter over havet etter 149.5 kilometer, var det Perez (Cofidis) som var først til toppen. Han hadde da skaffet seg en luke på over minuttet til resten av de opprinnelige utbryterne.

Nestemann over var Dorian Godon (AG2R Citroën), og deretter fulgte lederen av klatretrøya, Wout Poels (Bahrain Victorious). Også denne klatringen var av kategori 1. 

På siste motbakken opp til målgang var de imidlertid et nummer for små, og ble passert av sammenlagtkanonene halvveis opp den 16 kilometer lange bakken Col du Portet til målgang i Saint-Lary-Soulan på 2215 meter over havet. 

Bare en norsk rytter igjen

Etter at Edvald Boasson-Hagen var ute av årets Tour de France på søndag og Amund Grøndahl Jansen ga seg i går, er Vegard Stake Laengen eneste norske igjen i rittet. UAE-rytteren gjorde en stor jobb for laget, og trakk hovedfeltet store deler av dagen inn mot spurten på 113 kilometer.