– Å kjempe om den grønne trøya kan være som et parti sjakk.. i mer enn 60 km/t.  Sam Bennett ler når han sier det. Det er en perfekt illustrasjon på den strategiske fighten som preger kampen om den grønne poengtrøya. Bennett vant i fjor og avløste Peter Sagan, som har syklet i grønt inn til Paris syv ganger.

Iren fokuserte kun på poengkonkurransen gjennom tre uker. Sjakktrekkene hans ga suksess.  – Det jeg nøt mest var lagånden vi hadde gjennom hele rittet,  sier rytteren som sykler for det belgiske laget Deceuninck-QuickStep. 

Annonse

– Alle følte at de spilte en rolle i den daglige kampen som utspilte seg. Det at hovedmotstanderen var legendariske Peter Sagen, krydret det hele. Jeg har all mulig respekt for Sagan, som har skrevet Tour-historie ved å vinne den grønne trøya i så mange år. 

«Kampen om den grønne trøya kan sammenlignes med å spille sjakk.»

Bennett vant etappen på Champs Élysées i grønt. Han sier at han aldri vil glemme de siste to hundre meterne i Touren 2020. 

– Det er rart. Farten er ekstremt høy inn mot mål i Paris. Likevel kan jeg spille det som skjedde i slow motion oppe i hodet mitt – hver bevegelse, og hver eneste følelse jeg hadde, kommer tilbake. Det å vinne denne mytiske etappen i den grønne trøya er drømmen til alle spurtkanonene i Touren. 

Det å få oppleve magien i dette øyeblikket er et stor privilegium. Men dette øyeblikket krever like mye som det gir.

Sam Bennett vant på prestisjespurten på Champs-Élysées i fjor i den grønne trøya.
Sam Bennett Champs-Élysées

Et vanskelig valg

I Touren 2021 får rakettene i feltet sjansen til å ta flomlyset med jevne mellomrom. Bennett vet at kampen om den grønne trøya blir intens. 

– Det kan bli hele åtte muligheter for massespurt, sier iren. Men det globale nivået på spurtspesialistene er så høyt nå… Sannsynligvis må vi kjempe nesten like hardt i de innlagte spurtene som ved målgang for å sikre oss poengene. Laget må bestemme seg for hvor fokuset skal ligge. 

Det betyr at spurtspesialistene kan få konkurranse av mer allround ryttere som Peter Sagan, Wout van Aert og Mathieu van der Poel. Sistnevnte under forutsetning av at han fullfører tre uker. Det kan fort bli mange som slåss om den grønne trøya. Denne kampen kan også bety at vi ofrer noen krefter som kunne vært brukt på etappeseire.

Franskmannen Arnaud Démare er også en kandidat til poengtrøya. Han forklarer det slik: 

– De innlagte spurtene vil koste krefter. Samtidig kan det koste dyrt å ignorere dem hvis du ikke tar etappeseieren. Av og til er det vanskelig å velge. Akkurat som på sjakkbrettet…