Egentlig skulle han få Tour-debuten allerede i fjor, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. I 2018 satte sykdom under Critérium du Dauphiné en stopper for Eikings Tour-ambisjoner, og jaggu ble han ikke syk under samme ritt i år også.

Denne gangen tok imidlertid den konservative lagledelsen i Wanty-Gobert til fornuften, og sender altså Odd til hans første Tour de France.

Annonse

Og det gjør de definitivt lurt i!

Odd Christian Eiking

Lag: Wanty – Goubert

Alder: 24

Tidligere deltakelser: 0

Rolle: fri rolle, noe hjelperytter  

Årets utgave byr nemlig på en rekke etapper som passer askøyværingen meget godt, i alle fall om han er i nærheten av sitt absolutt toppnivå. Mulighetene i Tour de France kommer nemlig som perler på en snor for Odd, som trolig vil få en relativt fri rolle i det belgiske laget.

Riktignok har laget ambisjoner om en fremskutt sammenlagtplassering for Gullieamue Martin, men mye hjelp fra lagkameratene kan franskmannen neppe forvente seg. Det er bare å se på et par ritt hvor Wanty-Gobert er med, og du skjønner raskt at lagfølelse er for et fremmedord å regne blant denne gjengen.

Dette er noe du garantert får høre Johan Kaggestad kritisere, men det byr samtidig på mange individuelle sjanser til å markere seg for hver enkelt rytter. En situasjon Eiking bør utnytte til det fulle. 

Kanskje kan han vise seg frem allerede på den første etappen, avslutningen i Brussel er nemlig av det tøffe slaget. Trolig blir det imidlertid en type som Peter Sagan eller Edvald Boasson Hagen som stikker av med seieren og gul trøye.

Eiking er i utgangspunktet en rytter skreddersydd for Ardenner-klassikerne i april måned, men enn så lenge har han fortsatt til gode å skinne i disse rittene. En av grunnene til det har vært gjentagende problemer med pollenallergi, som han har slitt med å finne en god løsning på. 

På den tredje etappen får imidlertid nordmannen en ypperlig mulighet til å vise hva han er god for i nettopp dette terrenget, utenfor pollensesongen, når Tour-arrangøren har disket opp med en skikkelig klassiker-løype til Épernay. Får Odd fullklaff her kan han være med helt inn til målstreken.

To dager etter venter en ny god mulighet. Den femte etappen er nærmest skreddersydd for utbrytere, hvor Eiking vil gjøre svært lurt i å snike seg med i dagens brudd. Bakkene er nemlig av en slik karakter at han kan komme seg med teten over, eller kanskje sågar stikke av solo. Eventuelt kan han også lene seg på sin relativt gode avslutning i en mindre gruppe.

Både den åttende og niende etappen passer også Odd svært godt, enten han kommer seg med i et brudd eller klarer å bite seg med i første gruppe. Disse dagene går det nemlig opp og ned hele dagen, men uten de lengste stigningene.

Ennå virker Odd nemlig å mangle noe før han kan sitte med de beste i verden i de virkelige lange motbakkene. Dog er det ikke utenkelig at han likevel prøver seg i brudd på en eller flere av rittets fjelletapper, og vi lar oss gjerne overraske!

Den siste gode muligheten for Odd kommer på årets 17. etappe, hvor vi nærmest kan garantere at bruddet kommer til å gå inn. Om han fortsatt har noe juice igjen i tanken er dette dagen å bruke den på. Den siste bakken er nemlig en perfekt utskytningsrampe for en Eiking på jakt etter etappeseier.

Med utgående kontrakt hos Wanty er årets Tour et perfekt utstillingsvindu for Odd, og med en rekke passende etapper bør han kunne kjøre inn resultater som sikrer ham en god kontrakt for de kommende sesongene. 

 Spørsmålet er imidlertid hvor mye sykdommen under Dauphiné faktisk har satt ham tilbake, for under søndagens NM-ritt virket han nemlig ikke å være på sitt beste. En uke med god trening bør imidlertid sørge for at Eiking starter Touren i så god form at han er i stand til å skinne allerede den første uken.

 Nøkkeletapper: 3,5,8,9,17