NÅ BEGYNNER ALVORET

Den hektiske starten på årets Tour er bare oppvarmingen.

Sist oppdatert 13. juli 2015 kl 15.56
GOD START: De aller fleste sammenlagtfavorittene har kommet fra den første uken i en akseptabel posisjon. Foto: Cor Vos.
GOD START: De aller fleste sammenlagtfavorittene har kommet fra den første uken i en akseptabel posisjon. Foto: Cor Vos.

For en start det har vært på årets Tour de France! Hver dag har det vært tette dueller, endringer i sammendraget og dramatikk på alle bauger og kanter. Selvsagt skulle vi gjerne ha tatt med oss en norsk etappeseier fra Tour-innledningen, men norsk seierstørke til tross, dette har vært ni fantastisk spennende etapper.

HELOMVENDINGEN

Tidligere har Tour de France gjerne åpnet med en håndfull paddeflate spurtetapper, men i år har arrangøren lagt inn en vri på nesten hver eneste etappe, enten det er brostein, målbakker eller sidevindsutsatte strekker. Reintroduksjonen av bonussekunder har også vært et kjærkomment gjensyn.

Dermed har vi fått se sammenlagtfavorittene i aksjon fra dag én, i motsetning til tidligere år, hvor de gjerne har kunnet bruke den første flate uken til å få i gang beina.

Selv om det har blitt færre rene spurtetapper egnet for våre gutter må vi gi tommel opp til arrangøren for årets innledningsuke. Hver eneste etappe har virkelig vært verdt å få med seg, en følelse man ikke alltid har sittet med i tidligere utgaver. Årets suksess tatt i betraktning er det slettes ikke utenkelig at dette er et Tour-opplegg vi vil få se hyppig i årene fremover.

NORSK SKUFFELSE

Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har vært nære en etappeseier på de ni første etappene, men ingen av de to nordmennene har opplevd 100 prosent fullklaff.

Mange hadde nok trodd at Kristoff bare skulle sope inn etappeseire etter årets fabelaktige vårsesong, men Katusha-rytterens seierstørke i Touren er en god påminnelse på det skyhøye nivået i verdens gjeveste sykkelritt.

MISFORNØYD: Alexander Kristoff har ikke levd opp til hverken egne eller det norske sykkelpublikums forventninger. Foto: Cor Vos. 

Vanligvis kan Alex tillate seg en liten feil på de avsluttende kilometerne, men vinne likevel fordi han er så sterk. Slik er det ikke i Tour de France. Her stiller alle de beste spurterne i verden i toppform, gjerne med et dedikert opptrekkstog, og da må man betale dyrt for små feilvalg i avslutningen. Når opptrekket ikke sitter perfekt blir det rett og slett veldig vanskelig å kjempe om seieren.

Når sant skal sies virker heller ikke Alexander selv å være i sin aller beste form. Til tider har han vært både sur, negativ og grinete, med andre ord ganske langt fra den rytteren som herjet hele vårsesongen. Kanskje har han hodet på andre steder med en nyfødt sønn hjemme i Norge?

Vi synes i alle fall det er både rart og unødvendig å konstatere at man ikke har hellet med seg allerede etter tre etapper av et 21-dagers ritt. Tour de France er en lang konkurranse, og det er liten grunn til å stemple hele rittet som en fiasko før vi engang er halvveis.

I motsetning til Alex virker Edvald å være i strålende form, men som MTN-Qhubekas klart beste rytter skulle vi ønske han oftere turte å si til lagkameratene at han er mannen det bør kjøres for. De gangene han har fått muligheten har han vært god, men ofte litt for avventende når det avgjørende støtet har gått.

KOMMENDE SEIERSMULIGHETER

Selv om de ni første etappene har vært en skuffelse sett med norske øyne, finnes det fortsatt etapper den kommende uken med gode muligheter for norsk jubel. Mellom de knallharde fjelletappene venter nemlig noen småkuperte etapper som bør gi gode muligheter for våre menn.

Den trettende etappen lukter brudd lang vei, og om Edvald kommer seg avgårde er dette en avslutning som er skreddersydd for Rudsbygdingen. Om feltet skulle komme samlet til mål har Alexander også en sjanse, selv om de siste 500 meterne i bratt motbakke trolig er bedre egnet for Boasson Hagen.

To dager senere får våre gutter en ny mulighet på den 15. etappen. De 183 kilometerne fra Mende til Valence inneholder flere kategoriserte stigninger, deriblant en 2. kategori seks mil før mål. Edvald burde henge greit med over, og vi levner også Alexander en god mulighet til å karre seg med. I så fall har vi plutselig to nordmenn som kan spurte om etappeseier i den flate avslutningen i Valence.

TID FOR REVANSJ: I 2011 tapte Edvald Boasson Hagen for Thor Hushovd i Gap, i år får Edvald en ny sjanse på den samme etappen.

Den 16. etappen til Gap er trolig også en Edvald har satt ring rundt på kalenderen for lenge siden. Det var nemlig på en identisk etappe i 2011 at han ble spurtslått av Thor Hushovd etter en lang dag i brudd. Nå er Thor borte og alt ligger til rette for at Edvald endelig kan få sin seier i Gap, så lenge han kommer seg med i bruddet vel og merke.

DE FIRE STORE HAR BLITT FEM

Før starten på årets ritt var det fire sammenlagtryttere som var på alles lepper. Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador og Vincenzo Nibali er en kvartett med meget fyldige palmares. Etter ni etapper sitter Froome i ledertrøyen, mens Nibali har gitt bort 2:22 i sammendraget. Contador og Quintana har begge plassert seg mellom briten og italieneren, henholdsvis 1:03 og 1:59 bak.  

Vi må også nevne Tejay van Garderen, som har satt seg selv i en strålende posisjon før fjellene begynner. BMC-rytteren ligger på en andreplass i sammendraget, bare 12 sekunder bak Froome, og virker å være i meget bra slag. Han virker ikke å stå tilbake for noen av de fire store så langt i Touren.

EN MANN FOR PODIET?: Tejay van Garderen har imponert så langt i årets Tour. Foto: Cor Vos.

Selv om vi har fått betydelige tidsdifferansen og Touren nesten er halvkjørt vet vi likevel lite om den faktiske ståa mellom de beste sammenlagtrytterne. En ting er å kjøre hardt i tre minutter opp Mur de Huy, noe ganske annet er å mate på i time etter time i knallharde og glohete Alper og Pyreneer.

Quintana og Froome var trolig de som gruet seg mest til den hektiske innledningen, men begge har kommet gjennom uten nevneverdig problemer. Styrkeforholdet mellom disse fire får vi et bilde på allerede i morgen, når rittet entrer Pyreneene med et smell.

Avslutningen opp til La-Pierre-Saint-Martin er både lang, 15,3km, og relativt bratt, med 7,4% i gjennomsnittlig stigning. Med andre ord det første virkelige fjellet i årets ritt. Det er bare å feste setebeltene. 

Topp 10 i Tour de France etter 9. etappe

1

Christopher Froome (GBr) Team Sky

31:34:12

 

2

Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team

0:00:12

 

3

Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team

0:00:27

 

4

Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo

0:00:38

 

5

Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo

0:01:03

 

6

Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step

0:01:18

 

7

Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team

0:01:50

 

8

Geraint Thomas (GBr) Team Sky

0:01:52

 

9

Nairo Quintana (Col) Movistar Team

0:01:59

 

10

Zdenek Stybar (Cze) Etixx - Quick-Step

 0:01:59

Publisert 13. juli 2015 kl 15.56
Sist oppdatert 13. juli 2015 kl 15.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen