Det ble hektisk og nervøst på den 13. etappen av Tour de France, men Deceuninck – Quick-Step kontrollerte bestemt i feltet hele veien på de 219,9 kilometerne mellom Nîmes og Carcassonne.

Målet til det belgiske laget var naturligvis å sette Mark Cavendish opp for sin fjerde etappeseier i årets ritt – og dermed tangere Eddy Merckx' rekord for antall etappeseire i Tour de France: 34.

Annonse

Og det lykkes de med. På oppløpet i Carcassonne gjorde 36-åringen jobben og spurtet inn til en ny etappeseier og ble historisk.

– Jeg har ikke innsett det ennå, fortalte Cavendish etter hvert i seiersintervjuet.

– Det er bare nok en seier i Tour de France. Det er som min første. Jeg har vunnet en etappe i Touren. Det var det jeg drømte om som liten gutt. Og jeg har jobbet så hardt for det. Vi har sett en så stor vekst av sykling i Storbritannia siden jeg startet å sykle Touren. Hvis noen av seirene jeg har tatt kan inspirere dem til å sykle Tour de France eller Tour de France Femmes når de vokser opp, det er det som betyr mest for meg.

Innledningsvis i seiersintervjuet slet han med å finne ordene, og var utmattet etter en lang dag på sykkelen.

– Det er slitsomt. Jeg klarer ikke å tenke på det. Jeg er så ferdig nå. 220 kilometer i den varmen og vinden ... Den finalen. Phoaw. Jeg gikk så dypt der. Gutta var helt utrolige, jeg kan ikke tro det, stotret briten seg frem til.

– Det var nervøst. Declercq hadde en velt, du måtte bytte sykkel, et øyeblikket så det ikke ut som det skulle skje, men det gjorde det?

– Store deler av dagen føltes det ikke ut som det skulle skje. Jeg var så på grensen, og du så det på slutten. Det gikk slakt oppover og Ballerini var i front. Cortina hadde en bra akselerasjon, men jeg var heldig som hadde Mørkøv, som dro han tilbake. Gutta var iskalde.

mark cavendish, tour de france(3)
ØYEBLIKKET: Her tar Mark Cavendish teten på den 13. etappen og sikrer seieren som gjør han historisk. Foto: Cor Vos

Frenetisk avslutning

Det ble imidlertid svært nervøst og intenst de siste 20 kilometerne, da vinden fra siden tok seg litt opp og flere lag forsøkte å splitte feltet i sidevinden.

Ineos Grenadiers forsøkte å legge press på sammenlagtleder Tadej Pogacar, og Wout van Aert (Jumbo-Visma) forsøkte å tynne ut feltet foran spurten.

Det ble imidlertid aldri nok vind til at feltet splittet seg, og tross innsatsen de hadde lagt ned gjennom hele dagen klarte Deceuninck – Quick-Step å mobilisere inn mot de siste kilometerne.

Med halvannen kilometer til mål tok Kasper Asgreen teten med Davide Ballerini, Michael Mørkøv og Cavendish på hjul. 

Team DSM forsøkte å utfordre, men Mørkøv svarte. Iván García Cortina (Movistar) forsøkte på en langspurt, men Mørkøv gikk etter, og med 200 meter til mål gikk også Cavendish til.

Han rundet Garcia Cortina, men hadde Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) på hjul, men belgieren hadde ikke nok fart til å komme forbi.

Mørkøv hadde også så stor fart fra opptrekket sitt at han kom over streken før Philipsen og sikret dobbeltseier til det belgiske laget på den historiske dagen.