Egentlig skulle Alexander Kristoff dra til årets Tour de France som opptrekker for superspurter Fernando Gaviria, men kolombianerens kneskade gjør at Kristoff i stedet reiser til Frankrike som ubestridt spurtsjef for UAE Team Emirates.

Det gjør han etter en god sesong, hvor sammenlagtseier, pluss en etappe, i Tour of Norway og triumfen i Gent-Wevelgem er blant høydepunktene. Dermed burde selvtilliten være på plass hos Alexander, selv om Sveits rundt ikke ble noen høydare for mannen som fyller 32 i morgen.

Annonse

Alexander Kristoff

Lag: UAE Team Emirates

Alder: 31

Tidligere deltagelser: 5

Rolle: Spurter

Årets Tour byr på en del spurtetapper, men i motsetning til normalt kommer flere av dem i år sent i Touren. Dette er definitivt en stor fordel for Kristoff, som med sin usedvanlig gjennomtrente kropp tåler belastningen bedre enn sine spurtkonkurrenter. Følgelig vil Alexanders sjanser bare bli større og større jo lengre ut i Touren vi kommer. Et godt bilde på dette fikk vi senest da han vant fjorårets sisteetappe i suveren stil. 

Tøffe etapper med endel stigning underveis er også til fordel for Alexander, og akkurat dette er det mye av i sommerens Grand Boucle. Trolig er han ikke rask nok til å slå ryttere som Viviani og Groenewegen i helt flate spurter, men på etappene med en bakke eller tre før målgang har nordmannen store muligheter. Enten kan de beste spurterne rett og slett bli kjørt av, eller de kan svi av så mye av kruttet at de ikke klarer å spurte på sitt beste når det hele skal avgjøres.

Den fjerde etappen er i så måte meget spennende. Her skal nemlig rytterne forsere en relativt tøff bakke, 16 kilometer fra mål. Klarer Alexander å bite seg med over her bør mulighetene for etappeseier være store. Samme scenario har vi også på den niende, ellevte og sekstende etappen, hvor feltet skal forsere krevende bakker i rittets avgjørende faser.

Greit, Alexander har mange bra muligheter, men hva med opptrekket? I Sveits rundt hadde Kristoff kun Sven Erik Bystrøm til disposisjon, hvilket ikke kan sies å ha fungert særlig bra. En sjette, 11. og 16. plass var ikke akkurat mye å juble for, særlig ettersom Kristoff virket å være i bra form både under Tour of Norway og da han vant GP Gippingen nylig.

Bystrøm gjør selvsagt så godt han kan, men som ryttertype passer han bedre som en nestsisteopptrekker, samme rolle som vi har sett Amund Grøndahl Jansen briljere i. Derfor er det svært gledelig at vi trolig får se Bystrøm i nettopp den rollen i årets Tour.

UAE har nemlig tatt det spennende valget om å sende Jasper Philipsen til årets Tour. Den purunge belgieren kjører sin første sesong på proffnivå, men har allerede bitt godt fra seg ved flere anledninger. Blant annet vant han en etappe i sitt første WorldTour-ritt i Tour Down under. 21-åringen er imidlertid et ubeskrevet blad i rollen som opptrekker, og det vil følgelig bli svært spennende å se hvordan han vil takle den nye rollen. Uansett er ikke Alexander Kristoff fremmed for å ta saken i egne hender, noe han ofte har gjort under sine tidligere deltagelser i La Grand Boucle.

Han var for eksempel mutters alene da han vant på Champs-Élysées i fjor, og en drømmereprise i år er slettes ikke utenkelig. Minst én etappeseier vil sørge for at Alexander kan regne Touren som en suksess, men at det blir mer enn det er slettes ikke utenkelig. 

Nøkkeletapper: 1,4,16,21