Etter gårsdagens utrolige seier på tempoen var det knyttet stor spenning til hvor langt oppover Col de Tourmalet Julian Alaphilippe kunne holde følge med de øvrige sammenlagtfavorittene.

Mange mente dette var dagen hvor Alaphilippe ville miste den gule ledertrøyen, ettersom dette var første etappe i de virkelig høye fjellene. 

Annonse

Nok en gang gjorde imidlertid Deceuninck-QuickStep-rytteren spådommene til skamme. Han holdt faktisk følge med de øvrige Tour-favorittene helt inn til målstreken på 2115 meters høyde og spurtet inn til en andreplass på etappen!

Riktignok rykket landsmannen Thibaut Pinot fra på de siste hundre meterne, men andreplassen gjorde likevel at Alaphilippe økte ledelsen i sammendraget betydelig til alle sine nærmeste konkurrenter.

Fjorårsvinner Geraint Thomas fikk det nemlig svært tungt på den siste kilometeren og måtte til slutt gi fra seg 36 sekunder til mannen i den gule trøya. Waliseren beholdt riktignok sin andreplass i sammendraget, men har nå hele to minutter og to sekunder opp til Alaphilippe.

I stedet var det Thomas' lagkamerat i Team Ineos, Egan Bernal, som var det britiske mannskapets sterkeste klatrer, åtte sekunder bak vinneren.

For Thibaut Pinot ble dagens etappeseier en herlig revansj etter det sure tidstapet i sidevinden på den tiende etappen. Groupama-FDJ-rytteren virker for øyeblikket å være rittets sterkeste klatrer, og får sjansen til å stjele mer tid på sin argeste rivaler over de nærmeste dagene. 

I morgen kommer nemlig en ny prøvelse for Alaphilippe, Pinot og resten av sammenlagtkanonene, når tre tøffe fjell står på menyen mellom Limoux og Foix.

Frankrike har ikke vunnet Tour de France siden 1985, men etter dagens oppvisning ser det unektelig svært lyst ut for hjemmefansen. Alaphilippe har nå bevist at han takler alt terreng, samtidig som han er i fantastisk form.

Spørsmålet blir bare om han klarer å holde koken hele veien til Paris, men enn så lenge er det ingenting som tyder på at han ikke skal klare det. 

Ingen av våre norske ryttere markerte seg nevneverdig på dagens etappe, hvilket var å forvente gitt den tøffe profilen. Trolig får vi samme situasjon også i morgen, men kanskje kan Odd Christian Eiking eller Sven Erik Bystrøm markere seg i et brudd.