Tour de France 2022: Jonas Vingegaard vant 18. etappe

Hyller Vingegaard: – Årets idrettsøyeblikk

Danske Jonas Vingegaard (25) er bare tre etapper unna sammenlagtseieren i Tour de France. Torsdag viste han både stor sportsånd og glimrende sykling da han økte ledelsen sin ytterligere.

Sist oppdatert: 21. juli 2022 kl 17.43
Jonas Vingegaard
SAMMENLAGT: Jonas Vingegaard vant den 18. etappen og sikret i tillegg klatretøya. Nå har han stø kurs mot sammenlagtseier. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar har kjempet mot hverandre i flere uker, og torsdag skulle de gjennom den siste fjelletappen i årets Tour de France.

Vingegaard hadde en ledelse på to minutter og 18 sekunder før etappen, og dermed var det Pogacar som måtte gjøre sitt ypperste for å hente inn deler av forspranget før de siste tre etappene.

Istedenfor var det Vingegaard som viste seg som den sterkeste i avslutningen og vant den 18. etappen, på fjellet hvor landsmannen Bjarne Riis - som senere innrømmet å ha dopet seg - langt på vei avgjorde Tour de France i 1996. Dermed tyder alt på at det blir den andre danske sammenlagtseieren i Tour de France-historien.

I tillegg tar Vingegaard klatretrøya.

Se videosammendrag av etappen i vinduet under:

Vingegaard og Pogacar støtet fra resten av konkurrentene opp Col de Spandelles, og satte kurs ned mot bunn av Hautacam, det siste fjellet i årets Tour de France. Det var en utforkjøring som ble høydramatisk.

Først var det Vingegaard som fikk sleng på sykkelen.

– Der har vi første tegn til svakhet. Det er nerver og nå har plutselig Pogacar fått noen meter. Første tegn til nerver og det får Pogacar med seg, og da stikker han med en gang, sa Discovery+-kommentator Theis Magelssen.

Vingegaard havnet noen meter bak, men kjørte seg raskt opp igjen til Pogacar. Så var det Pogacar selv som gjorde en feil i en sving like etter. Etter at han først bommet på kurven, skled han på grusen da han skulle komme i gang igjen. Vingegaard fikk en luke på fem-seks sekunder, men valgte å vente inn rivalen.

NY DUELL: Jonas Vingegaard syklet inn i mål et drøyt minutt foran Tadej Pogacar. Foto: Cor Vos
NY DUELL: Jonas Vingegaard syklet inn i mål et drøyt minutt foran Tadej Pogacar. Foto: Cor Vos

Pogacar syklet opp på siden og tok Vingegaard i hånden for å takke ham.

– Det her synes jeg vi skal applaudere. Han venter på Pogacar her. Det her får du mange fans på, Jonas Vingegaard. Det er stor sportsånd. Det der er vakkert. Jeg får frysninger, faktisk, sa Magelssen.

– Så bitre fiender på sykkelen, men så mye respekt, sa ekspertkommentator Henrik Evensen.

– Det bildet her. Om det er et bilde som oppsummerer årets Tour de France, så er det dette. To mann alene i teten med gjensidig respekt, sa Magelssen om øyeblikket da de to ga hverandre et håndtrykk.

– Så får vi årets idrettsøyeblikk. De tar hverandre i hendene. Han takker Jonas Vingegaard for at han venter. Det er jo helt vanvittig. For et ritt det er mellom disse to, sa TV 2s kommentator Christian Paasche.

Med 40 kilometer til mål, rundt seks kilometer før toppen av Col de Spandelles, kom det første angrepet fra Pogacar på torsdagens etappe. Sloveneren fortsatte å angripe gang etter gang, men Vingegaard svarte også glimrende ved hver anledning.

– Han trenger bare å finne en liten åpning i den rustningen, en liten bulk, en liten svakhet, og så får han ny giv her, Tadej Pogacar, sa Magelssen.

– Vingegaard er så bunnsolid akkurat nå. Men vi vet jo ikke hvordan han føler seg. Det vet heller ikke Pogacar. Han registrerer bare at han er på hjul gang etter gang. Men en gang så kan det sprekke. Det kan jo selvsagt Pogacar også, supplerte Evensen.

Over toppen av Col de Spandelles var de to duellantene sammen, og utforkjøringen ble av det dramatiske slaget, men det ble langt roligere etter Pogacars velt.

Med opprevet sykkelshorts var Pogacar nede i bilen mens de trillet nedover, og kapitulerte tilsynelatende i kampen om å ta et jafs i sammendraget.

– Wout (van Aert, Vingegaards lagkamerat) er foran. Jeg ønsker bare å vinne etappen, sa Pogacar.

Inn i bunnen av Hautacam hadde favorittgruppen to minutter opp til de tre bruddrytterne Thibaut Pinot, Van Aert og Daniel Martínez.

Med fem kilometer igjen kom Vingegaard og Pogacar og til Van Aert i teten. Van Aert satte opp et høyt tempo, og med fire kilometer igjen måtte Pogacar slippe. Vingegaard kjørte selv fra Van Aert noen hundre meter senere og fosset frem til etappeseier i ensom majestet.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 21. juli 2022 kl 17.43
Sist oppdatert 21. juli 2022 kl 17.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen