Tour de France 2022: Hugo Houle vant 16. etappe

Hugo Houle (31) med første canadiske Tour-triumf på 34 år

På den første av i alt tre harde dager i Pyreneene prøvde Tadej Pogacar å sette den gule trøyen under press. Men det var en emosjonell Hugo Houle som stakk av med etappeseieren.

Sist oppdatert: 19. juli 2022 kl 17.19
Hugo Houle
VANT: Hugo Houle (31) vant den 16. etappen i Tour de France i 2022. Foto: Cor Vos
Lesetid: 2 minutter

Etter å ha tapt over to minutter til danske Jonas Vingegaard i Alpene, lovet Pogacar både fyrverkeri og kamp helt til døren når neste fjellkjede sto for tur.

Den doble mestere holdt det han lovet, men hans danske motstander forsvarte seg mesterlig. Til slutt krysset de to duellantene målstreken likt, drøye seks minutter bak den kanadiske etappevinneren Hugo Houle.

31-åringen sørget for kanadiske seieren i Touren siden 1988, og den andre totalt.

Over målstreken pekte Houle mot himmelen, og etter målgang sa han: «Denne var for broren min».

Broren Pierrik ble drept etter å ha blitt påkjørt av en fyllekjører under en joggetur like før jul i 2012. Hugo dro for å lete etter sin bror da han ikke kom hjem, og fant broren liggende i veikanten.

Se videosammendrag av etappen i vinduet under:

Men i kampen om den gule trøyen, sto det ikke på forsøkene. Slik gikk det til:

Opp førstekategorien Port de Lers, den første av i alt to førstekategorier innenfor de siste seks milene, startet sloveneren sin kanonade av angrep.

På det første fikk han en liten luke, men Vingegaard kjørte seg opp og kom i kapp. På det andre var Vingegaard våken og viket ikke en tomme. På det tredje, over toppen av bakken, det samme.

Dermed roet Pogacar det ned i utforkjøringen og det var en samlet favorittgruppe som dundret inn i etappens siste prøvelse: Mur de Péguère.

Da sendte Jumbo-Visma amerikaneren Sepp Kuss til fronten og farten ble skrudd opp ytterligere. Det var det kun Pogacar, Vingegaard og Nairo Quintana som maktet å følge.

Hugo Houle
ETAPPESEIER: Hugo Houle sykler inn til etappeseier. Foto: Cor Vos

– Vingegaard ser så bunnsolid ut som det går an å gjøre i den tredje uken av en Grand Tour, kommentere Theis Magelsen på Discovery+ sin sending.

Og kanskje var det danskens steinansikt som fikk Pogacar til å revurdere eventuelle planer, for sloveneren satt på hjul hele veien og angrep på den gule trøyen uteble.

Dermed er det fortsatt Vingegaard som leder Tour de France sammenlagt med to minutter og 22 sekunder ned til Pogacar.I bunn av den 9,3 kilometer lange bakken, med partier opp mott 18 prosent mot toppen, satte Pogacar hjelper Rafal Majka i front. Den polske 32-åringen kjørte jevnt hardt og fikk luket bort en rekke klatresterke herrer, før et teknisk uhell gjorde at han plutselig måtte stoppe.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 19. juli 2022 kl 17.17
Sist oppdatert 19. juli 2022 kl 17.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen