FEM HØYDEPUNKT FRA CANCELLARAS KARRIERE

Fabian Cancellara er inne i sin siste sesong som sykkelrytter, og i dag skal Tour de France ha målgang i hjembyen hans, Bern.

Sist oppdatert: 17. juli 2016 kl 23.56
SNART SLUTT: Fabian Cancellara har annonsert at han legger opp etter årets sesong. Foto: Cor Vos.
SNART SLUTT: Fabian Cancellara har annonsert at han legger opp etter årets sesong. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter

Etter denne sesongen er det over for Fabian Cancellara, kanskje en av de mest innflytelsesrike syklistene fra sin generasjon. Dagens etappe i Tour de France har målgang i Bern, hjembyen til Cancellara.
 
NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt!
  
En kupert etappe, med en krevende avslutning skulle passe Fabian Cancellara godt. Alle har øynene på "Spartacus" idag, og selv har sveitseren uttalt at han vil gjøre alt for å vinne nettopp denne etappen.
 
Ettersom fokuset vil være rettet mot Cancellara idag, har vi plukket ut fem høydepunkter fra hans innholdsrike karriere.
 
Seieren i Compiegne
Etter å ha kjørt en forrykende prolog i Londons gater, satt Fabian Cancellara i gul trøye på de første etappene av Tour de France 2007. På de to påfølgende etappene solet Cancellara seg i glansen og lot spurtene gjøre opp seg i mellom.
 
På den tredje etappen skulle målgang være i byen Compiegne, en by som er kjent for å være startby for Paris – Roubaix. Spurtlagene var i ferd med å kjøre inn bruddet på oppløpet og alt var duket for at en spurter skulle stikke av med etappeseieren.
 
Men med en kilometer igjen angrep Cancellara og kjørte egenhendig fra feltet, passerte bruddet og vant etappen. En maktdemonstrasjon som ingen har sett maken til i etterkant.
     


 

Se også: Livet på landeveien

Angrepet opp Muur van Geraardsbergen
Fabian Cancellara og Tom Boonen hadde kjørt fra resten av konkurrentene i Flandern Rundt, og med 17 kilometer igjen til mål sto brosteinsbakkene Muur van Geraardsbergen og Bosberg igjen på programmet.
 
Med to tidligere seiere i Flandern Rundt, og i ført den belgiske mestertrøya var Tom Boonen både den store favoritten og det store hjemmehåpet. Cancellara og Boonen fulgte hverandre oppover bakken, men i det bratteste partiet mot slutten av bakken angrep Cancellara.

 
Fartsøkningen var så voldsom at den fikk Tom Boonen til å se ut som en statist. Luken vokste raskt, og selv om Boonen kjempet tappert hadde han ingen mulighet til å hente inn Cancellara, som suste inn til sin første av totalt tre seiere i Flandern Rundt.
 


 

Les også: Test robuste grussykler med bukkestyre

Milano – San Remo i 2008
Feltet hadde akkurat klatret over Poggio, den siste stigningen før målgang i San Remo, og var på vei ned mot målgang. Alle forsøkene på å stikke fra feltet var blitt nøytralisert, og feltet var samlet nedover den smale utforkjøringen.
 
I bunnen blir rytterene spyttet ut på Via Roma, en mye større og bredere vei, som leder rytterene helt til målstreken. Her angriper Cancellara. Tre sekunders nøling er nok, feltet tar opp jakten, men klarer aldri å ta igjen Cancellara, som vinner vårklassikeren, noen sekunder framfor feltet.
  


 
Tempo-kongen
Selvom Fabian Cancellara har en meirittliste på fellesstart som de fleste bare kan drømme om, har han i tillegg vært firedobbelt verdensmester og olympisk mester på tempo. Den enorme kjørestyrken er den ferdigheten som har preget Cancellara som rytter gjennom hans karriere.
 
I tillegg til mange medaljer i ulike mesterskap har Cancellara vunnet en drøss av prologer og tempoetapper i ulike etapperitt. Dette har ført til at han har sittet utallige dager i ledertrøyer, blant annet i både Tour de France og Vuelta a España.
 


 
Solostuntet i Paris – Roubaix
Rundt fire mil før mål i Paris – Roubaix i 2010 kikker Cancellara seg bakover og ser at ingen av favorittene sitter på bakhjulet hans. Da angriper han, sittende på setet. Ingen av konkurrentene har mulighet til følge.
Selv om feltet får organisert seg relativt raskt, fortsetter sveitseren bare å øke tidsavstanden ned til den jagende gruppa. I mål er Fabian Cancellara to minutter foran nestemann, Thor Hushovd, som spurtslo Juan Antonio Flecha i kampen om andreplassen.

Les også: Siste nytt om landeveissykling

Publisert 17. juli 2016 kl 23.56
Sist oppdatert 17. juli 2016 kl 23.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen