Er han tilbake? Det er et spørsmål som har blitt stilt et utall ganger angående Edvald Boasson Hagen de siste sesongene. Men hva er det egentlig vi vil ha Edvald tilbake til? Råsterk hjelperytter for Team Sky eller supertalent i HTC-Columbia? 

Uansett har årets sesong vært et steg i riktig retning for Rudsbygdingen, selv om et magevirus gjorde at årets klassikersesong gikk rett i glemmeboken. I Tour of Norway var han solid, mens etappseieren i Criterium de Dauphiné virkelig var imponerende. Om han har klart å bli enda et par knepp bedre siden Dauphiné kan årets Tour bli en minneverdig affære for Edvald. 

Annonse

Edvald Boasson Hagen

Lag: Team Dimension Data

Alder: 32

Tidligere deltagelser: 8

Rolle: Kaptein/spurter

For allerede på den første etappen kan både Edvald og norske sykkelfans få mer å juble for. Selv om det har blitt varslet at det er Giacomo Nizzolo det skal kjøres for i Dimension Data kan avslutningen i Brussel meget vel bli for tøff for de rendyrkede spurterne. I stedet kan vi derfor fort få se ryttere som Edvald, Peter Sagan og Greg van Avermaet kjempe side om side om etappeseieren, som også vil gi gul trøye! 

Les også: Odd Christian Eiking

Les også: Alexander Kristoff

Skulle vi få det fantastiske scenarioet med Edvald i gul trøye blir det likevel trolig takk og farvel til trøya allerede når det skal kjøres lagtempo dagen etter. For selv om Edvald er sterk på tempo er den samlede lagtempo-kapasiteten til Dimension Data nemlig et godt stykke bak de sterkeste konkurrentene. 

Ærlig talt virker Dimension Data å være et stykke bak konkurrentene på de fleste fronter, for utenom Edvald er Tour-mannskapet deres tynn suppe. Det sør-afrikanske laget har forgjeves forsøkt å få Mark Cavendish tilbake til gamle høyder, men etter kyssesyken som satte ham ut i 2017 har ikke briten vært i nærheten av slik vi kjenner ham.

Giacomo Nizzolo har to seire i år, men skremmer ingen med sine avslutningsegenskaper. Både han og Edvald mangler trolig en god del på toppfarten til å kunne vinne i disse situasjonene, men gode plasseringer er forsåvidt uansett oppnåelig. 

Med lagtempoene unnagjort følger uansett flere individuelle muligheter for Edvald. Kanskje kan han klare å henge med inn på den kuperte tredjeetappen, men trolig blir det akkurat litt i tøffeste laget. Da er mulighetene hans betraktelig bedre dagen etter, når det skal kjøres en tøff bakke få kilometer før mål. En etappe som minner mye om den Edvald vant i Criterium du Dauphiné.  

Etappe 8 og 9 byr også på gode seiersmuligheter for Edvald, hvor begge går i kupert terreng. Verdt å merke seg er det dog at to av Boasson Hagens tre Tour-etappeseire har kommet fra brudd, og trolig vil vi få se ham prøve seg på offensiven også i år. Den 17. etappen blir i så måte en ypperlig anledning til å prøve et stunt.

Om det ikke skulle lykkes der har Edvald ved flere anledninger også vært med og kjempet om seieren på Champs-elysees. Kanskje er dette året hvor han lykkes der?

Nøkkeletapper: 1,4, 8, 9, 17