Etter en spesiell førsteetappe av årets Tour de France går rittet inn i fjellene allerede på dagens etappe. Om sammenlagtfavorittene overlater dagen i dag til utbryterne gjenstår å se, men allerede på den fjerde etappen får vi en toppfinish hvor flere av de store navnene garantert vil bruse med fjærene.

I denne saken skal vi derfor gi deg alle de viktigste navnene i kampen om den gule trøya!

Annonse

Primoz Roglic har lenge vært den store favoritten til årets Tour de France, og er fortsatt den som gir lavest odds hos bookmakerne. Likevel har det oppstått usikkerhet rundt tilstanden til den solide sloveneren den siste tiden. Ikledd ledertrøyen veltet han nemlig stygt i på den fjerde etappen i Criterium du Dauphinê.

Riktignok kom han seg til mål på den aktuelle etappen, men skadene han pådro seg var såpass alvorlige at Jumbo-Visma-rytteren ikke kom til start på den siste etappen av rittet, selv om han altså hadde ledertrøyen! Lagledelsen forsikrer imidlertid om at alt nå er som det skal være for Roglic. Om dette er et taktisk spill eller ikke får vi trolig svar på allerede den første uke, hvor en rekke tøffe klatringer står på menyen.

Om Roglic ikke er i toppslag etter skaden har Jumbo-Visma flere ess i ermet. Tom Dumoulin har slitt lenge med skaden han pådro seg i Giroen i 2019, men virker nå å være tilbake i nærheten av sin beste form. I 2018 ble han nummer to sammenlagt, og den nederlandske tempokanonen kan fort ende på pallen også i år. Sepp Kuss var feltets beste klatrer i Dauphiné, men enn så lenge må nok den unge amerikaneren nøye seg med å være hjelperytter for Dumoulin og Roglic.

Akkurat som Roglic endte også Criterium de Dauphiné med DNF for fjorårets Tour-vinner Egan Bernal. Den unge colombianeren har slitt med tidvis store smerter i ryggen, og nøyde seg derfor med tre etapper i oppkjøringsrittet. Nå bedyrer Bernal at smertene er mindre, men fortsatt til stede. Hvordan dette vil påvirke ham på de tidlige fjelletappene er likevel umulig å si, her er det rett og slett bare å benke seg foran skjermen og følge med!

Om Bernal ikke skulle innfri har Ineos likevel en skikkelig joker i Richard Carapaz. Fjorårets Giro-vinner kom inn på laget i siste liten, men om han kan kjøre seg i samme form som han hadde i Italia i fjor kan han fort ende på podiet i Paris. Mest trolig blir det likevel en rolle som hjelperytter for Bernal på ecuadorianeren. 

Thibaut Pinot så lenge ut som en million dollar, eller skal vi si euro, under fjorårets Tour. Symptomatisk nok endte det imidlertid med nok en DNF for franskmannen, som har slitt voldsomt med å fullføre treukersritt de siste årene. Både i 2016,2017 og 2019 har den franske rundturen endt i tårer for Pinot, som også led samme skjebne i Giroen i 2018.

Klarer han å holde seg frisk og skadefri gjennom samtlige tre uker er det faktisk mulig at det franske publikummet kan få sin etterlengtede Tour-triumf. Så god var faktisk Thibaut Pinot i fjellene i fjor! Innsatsen i Criterium de Dauphiné var solid, men ikke fantastisk, akkurat sånn det skal være halvannen uke før Touren. Allerede på gårsdagens første etappe gikk imidlertid franskmannen i bakken så det sang, men forhåpentligvis pådro han seg ingen større skader.

Emmanuel Buchmann ble nummer fire i fjorårets Tour, og virker å bare bli bedre og bedre for hvert år. Som så mange andre har imidlertid tyskeren slitt med skader i oppkjøringen, men om han rister av seg disse er han definitivt en pallkandidat. 

Pallkandidat er også Alexander Kristoffs purunge lagkamerat Tadej Pogacar, som endte på tredjeplass i sin GrandTour-debut i Vueltaen i fjor. Her er imidlertid konkurransen sterkere, men samtidig har det slovenske supertalentet blitt et år eldre. En topp-fem plassering bør være målet, men om alt klaffer kan han klyve helt opp på podiet.

EF sitt kolombianske trekløver, bestående av Daniel Felipe Martinez, Rigoberto Uran og Sergio Higuita er meget spennende, men at noen av dem skal klare å krige seg inn på podiet virker akkurat litt for tøft. Dog har vi satt en liten slant penger på Martinez, men det var først og fremst grunnet skyhøye odds.

En annen kolombianer som blir spennende å følge er Nairo Quintana. Etter at han nesten tuktet Chris Froome i Touren i 2015 har karrierepilen pekte nedover for Nairo, men i år virker Giro-vinneren fra 2014 å ha funnet delvis tilbake til gammel storhet. Med god støtte fra Warren Barguil er det ikke utenkelig at dette blir året hvor Quintana

Andre ryttere som kan blande seg inn i toppen av sammendraget er Mikel Landa, Bauke Mollema og Miguel Angel Lopez, for å nevne noen. Det skorter altså ikke på gode klatrere når feltet gyver løs på fjellene i ettermiddag!