Dette er etappene i Tour de France 2020

På lørdag starter det som vil bli den mest bisarre utgaven av Tour de France siden krigen. Slik ser etappene ut i i Tour de France 2020!

Sist oppdatert: 19. august 2020 kl 12.00
julian alaphilippe
I GANG! Tour de France starter flatt, men selvsagt blir det fjell som vanlig. Her får du oversikt over alle etappene! Foto: Cor Vos.
Lesetid: 12 minutter

Her får du oversikt over alle etappene i årets Tour de France.

Tour de France skal etter planen sykles over tre uker, med start 29. august i Nice og målgang i Paris den 20. september.

Bare å nevne at det går i september er merkelig nok, men ritt har det vist seg å bli.

176 ryttere er klare til start - her er etappene de skal sykle over tre uker.

29. august:
Etappe 1, Nice – Nice, 156 kilometer
Årets Tour de France starter med en etappe der feltet skal over to korte bakker, men for proffene er dette så godt som flatt. Det betyr at vi garantert får en samlet spurt. Regn med flere velt når vi nærmer oss målstreken, med få ritt denne sesongen blir kampen om de få rittene som er mulige å vinne desto viktigere.

I tillegg sitter hele feltet med gode bein, det er Tour de France og det er full tenning. Denne seieren er med andre ord ikke bare uhyre viktig, det kommer til å være mange som prøver seg, trolig for mange. Alexander Kristoff kan vinne, men trolig vil en spurter som Elia Viviani, Caleb Ewan eller Sonny Colbrelli ha lavere odds.

Tour-de-france-første-etappe-2020-profil
Tour-de-france-første-etappe-2020-profil

30. august:
Etappe 2, Nice - Nice, 186 kilometer
Det ligger en klatretrøye i premiepotten til rytteren som sykler best opp dagens to beinharde fjell. Feltet skal over to førstekategoristigninger før en noe enklere andrekategori. 

Col de Turini, den andre stigningen, er en av de vakreste bakkene du kan sykle i verden. Men kort er den ikke, hele 15 kilometer med 7,5 prosent i snitt vil sette igjen spurterne.

Dagens bakker gir også så mye poeng at tar du klatretrøyene i dag, har du trolig nk klatrepoeng til å beholde den noen dager til, uten å kjøre offenseivt de kommende dagene.

Offensive ryttere vil satse alt på å komme i et brudd, men at bruddet holder helt til mål er usannsynlig. Dagens vinner er en som går godt oppover, som også er god til å spurte. Det er selvsagt helt åpent om hvem som vinner, men kjente navn som Julian Alaphilippe,Wout van Aert, Peter Sagan, eller Gre van Avermaet er nok en del av finalen.

Tour-de-france-andre-etappe-2020-profil
Tour-de-france-andre-etappe-2020-profil

31. august:
Etappe 3, Nice - Sisteron, 198 kilometer
Vi beveger oss nordvestover i Frankrike, fra Middelhavet og innover mot Alpene. Dagens etappe er nok en gang for sprinterne. Vi møter tre stigninger underveis, men ingen harde nok til at de tunge og kraftige spurterne blir kjørt av.

Vi må nok en gang belage oss på at Alexander Kristoff er outsider, mens Sam Benett, Caleb Ewan og Elia Viviani er favoritter.

Tour-de-france-tredje-etappe-2020-profil
Tour-de-france-tredje-etappe-2020-profil

01. september:
Etappe 4, Sisteron – Orcières-Merlette, 160 kilometer
Sett av en time på ettermiddagen, for nå blir det moro! I dag er mål på toppen av en syv kilometer lang bakke som stiger 6,7 prosent i snitt. Ingen vinner Tour de France i dag, men en eller to av sammenlagtfavorittene kommer til å vise svakhet.

Men hvem? Opp målbakken blir det et kjør, skal vi holde en knapp på Mitchelton-Scott kanskje? Både Esteban Chaves og Adam Yates har sagt dette er en etappe for dem.

tour de france etapper 2020
tour de france etapper 2020

02. september:
Etappe 5, Gap - Privas, 183 kilometer
Etter noen dager i Alpene trekker feltet vestover mot den andre kjente fjellkjeden i rittet, Pyreneene. Men først skal de gjennom flate og varme Provence, med lavendel-og hasselnøttåkre langs veien. Legg til noen olivenlunder og idyllen er komplett.

Spurterne gjør opp om seieren i dag, i en teknisk og hektisk finale, der veien bølger frem og tilbake som en elv mot den siste kilometeren. Edvald kan kanskje finne på noe, men må i så tilfelle sloss om plassen med ryttere som Matteo Trentin og Oliver Naesen.

tour de france etapper 2020
tour de france etapper 2020

03. september:
Etappe 6, Le Teil – Mont Aigoual, 191 kilometer
Dagens etappe er paddeflat i 155 kilometer, men så: Bang! De siste 35 kilometerne skal feltet klatre over 1300 meter.

De høydemeterne fordeles på en lang og bratt klatring, Col de la Lusette, før en siste kneik tar dem til Mont Aigoual. Nok en gang vil en sammenlagtfavoritt tape tid, men etappen vinnes av en angrepslysten klatrer. Den nest siste bakken vil skille klart mest, det er en brutal førstekategoristigning på 900 høydemeter.

Derfra går det litt nedover, før de siste åtte kilometerne er på litt over fire prosent i snitt. Sa noen Julien Alaphilippe, Rigoberto Uran eller Romain Bardet? Det blir angrepsfest siste timen, det er helt sikkert.

tour de france etapper 2020
tour de france etapper 2020

04. september:
Etappe 7, Millau - Lavaur, 168 kilometer
Dagens etappe må nok defineres som flat, og trolig vil det bli massespurt. Men: Det er hundrevis av småbakker i området vi er inne i nå, og i tillegg blåser det ofte kraftig i området.

Sjansen er stor for at noen kan finne på sprell underveis, eksempelvis splitte feltet i to om det blir sidevind. Det kan både spurtlag og sammenlagtlag finne på, og de kan gjerne samarbeide om det. Er en riktig uheldig kan en sammenlagtfavoritt tape minutter. 

Tekniske ryttere som Wout van Aert, Peter Sagan eller kanskje Nils Politt kan vinne i dag.

tour de france etapper 2020
tour de france etapper 2020

5. september:
Etappe 8, Cazères – Loudenvielle, 141 kilometer

Nå er vi i fjellene for alvor! Dette er den første av to etapper i Pyreneene, i dag står tre fjell på menyen. Målgang i dag er i bunnen av dalen, ikke toppen av fjellet. Det betyr at aggressive sammenlagtfavoritter vil prøve seg utfor. Vi tror Egan Bernal vil angripe, og vi tror Julian Alaphilippe vil ha igjen den gule trøya. Primoz Roglic er ingen utforspesialist, i dag må han trolig forsvare seg. PS: Pyreneene på denne tiden av året er sjelden vakkert!

etappe-8-tour-de-france-2020
etappe-8-tour-de-france-2020

 

6. september:

Etappe 9, Pau – Laruns, 153 kilometer

Col de Hourcère har aldri blitt klatret i Touren, men Col de Marie Blanque er en brutal kjenning. I den klamme løvskogen mot toppen vet vi at minst en sammenlagtfavoritt vil miste kontakt med teten. Kanskje vil et større brudd med ufarlige ryttere kjempe om seieren i dag, men trolig blir de innhentet av jagende sammenlagtfavoritter. Vi tipper Ineos Grenadiers og Jumbo-Visma vil riste av så mange som mulig, med ny etappeseier til Primoz Roglic.

etappe-9-tour-de-france-2020
etappe-9-tour-de-france-2020

8. september:

Etappe 10, Île d’Oléron – Île de Ré, 169 kilometer

Vi befinner oss nå i en paddeflat del av Frankrike, i den nordlige delen av Biscayabukten. Etappen har start-og målgang på to forskjellige øyer, og i dette området blåser det mye. Men hva betyr det for dagens etappe? Vel, det som kan skje er sidevind, og dette kan påvirke både hvem som vinner etappen, og det kan påvirke hvorvidt noen bommer i sammendraget. Sist det var sidevind tapte eksempelvis Tadej Pogacar så mye som 40 sekunder, og det er fort gjort at noen andre opplever det samme.

Er værgudene unådige kan det tenktes at det er en klassikerrytter som kan vinne, men vi tror aller helst at dette blir en samlet spurt. Det skal mer enn vær og vind til for å kjøre av spurterne i dag, veien er simpelthen ikke kronglete nok til at klassikerspesialistene kan utnytte sine feltegenskaper, og etappen er heller ikke lang nok til at noen blir virkelig slitne.

Cees Bol har tråkket seg i stadig bedre form, og er det en som tåler vær og vind er det ham. Sam Bennet, Elia Viviani og vår egen Alexander Kristoff må bli outsidere. Eller kanskje Edvald, som ble nummer to her forleden.

Favoritt? Går det egentlig an å peke på noen annen enn Wout van Aert om dagen?

 

etappe-10-tour-de-france-2020
etappe-10-tour-de-france-2020

9. september:

Etappe 11, Châtelaillon-Plage – Poitiers, 168 kilometer
Vi er kommet oss litt lenger inn i landet, men det er fortsatt flatt. De neste dagene blir mer kuperte, og derfor vil spurtlagene nok en gang ha kontroll på hva som foregår - de har ikke råd til å la de få sjansene som er gå fra seg. Da er det bare å ramse opp favorittene igjen: Peter Sagan, Alexander Kristoff, Sam Bennett eller Cees Bol.
Aldri i verden om bruddet får gå inn i dag. Skal vi forresten tippe på Wout van Aert i dag også?

etappe-11-tour-de-france-2020
etappe-11-tour-de-france-2020

10. september:

Etappe 12, Chauvigny – Sarran, 218 kilometer
Den lengste etappen i Tour de France er intet mindre enn 22 mil, når vi inkluderer den nøytrale starten. Dette er en perfekt etappe for et brudd: Det er like småkupert som det er svingete, og det vil koste unødvendig mye krefter å holde kontroll på de få som har gode bein i dag. Men hvem vinner? Umulig å si selvsagt, men vi tipper Pierre Rolland, Greg van Avermaet og Thomas de Gent i bruddet. Eller vent – sistnevnte tar det.

 

etappe-12-tour-de-france-2020
etappe-12-tour-de-france-2020

11. september:

Etappe 13, Châtel-Guyon – Pas de Peyrol, 192 kilometer
Dette kan faktisk bli en av de hardeste etappene i Tour de France 2020, selv om det ikke er den mest brutale fjelletappen på papiret. Det er nemlig mange klatrepoeng å hente i dag, og vi får trolig se et stort brudd der klatretrøyen sitter.

Trolig vil vi også få det klassiske eksempelet på to ritt i ett: Det som er igjen av bruddet vil kjempe om etappeseieren, og bak der igjen vil vi se sammenlagtfavorittene banke løs på hverandre.Trolig vil vi også se enkeltryttere fra noen av favorittlagene i bruddet, plassert langt foran for å hjelpe sine kapteiner når de blir tatt igjen.

Vi tipper Bauke Mollema fra Trek, Daniel Martinez eller  Hugh Carthy fra EF Procycling i bruddet.

Hvem som vinner er umulig å si, men vi tør driste oss til å si at Jumbo-Visma vil sette fart mot slutten, og at Primoz Roglic vil øke avstanden til resten av favorittene.

 

etappe-13-tour-de-france-2020
etappe-13-tour-de-france-2020

12. september:

Etappe 14, Clemont Ferrand – Lyon, 197 kilometer

Eksperttips: Henrik Alpers, landevei.no

Løypeprofilen ser kupert ut, men ikke la deg lure. De lange bakkene kommer tidlig på etappen, og de her heller ikke så lange som på en skikkelig fjelletappe. Vi kommer dog til å se et større brudd med klatretrøya med, for det er mange klatrepoeng å hente tidlig på etappen.

Arrangøren har klassifisert dette som en spurtetappe, men blir det massespurt? En ting er sikkert, på dette tidspunktet i Tour de France er mange blitt slitne, hvilket gjør sjansen for et stort brudd større.Det er mange som vil hvile, noe som åpner opp for at enkelte håpefulle vil benytte sjansen.

Hadde Sagan vært i skikkelig form hadde vi satt penga på ham. Men i dag tror vi Deceuninck-Quickstep vil kontrollere feltet for å la Sam Bennett spurte. Han må dog bryne seg på Bryan Coquard, Cees Bol eller Matteo Trentin.

Og Wout van Aert.

etappe-14-tour-de-france-2020
etappe-14-tour-de-france-2020

15. september:
Etappe 16, La Tour-du-Pin – Villard-de-Lans, 164 kilometer
Eksperttips: Henrik Alpers, landevei.no

I dag kan rytterne få bonussekunder både på den siste klatringen, samt ved målgang. Det betyr at offensive sammenlagtryttere kan tjene opptil 18 sekunder på sine motstandere om alt klaffer. De som ligger som nummer to, tre, fire og fem i sammendraget vil prøve, og noen må forsvare seg. Vil sammenlagtfavorittene kjøre inn bruddet for å hente bonussekunder, eller stjeler bruddet potten? Dagens etappe er helt åpen – vi tipper bruddseier.

tour-de-france-etappe-16
tour-de-france-etappe-16

 

16. september:
Etappe 17, Grenoble – Col de la Loze, 170 kilometer
Eksperttips: Henrik Alpers, landevei.no

I dag tror vi Tour de France avgjøres en gang for alle, med to virkelig brutale klatringer. Col de la Madeleine stiger over 1500 meter, men Col de la Loze over 1800. 1800 høydemeter er på langt nær det verste, på slutten av dagens etappe er det så bratt som 24 prosent!

Vi tør tippe at det nok en gang bare er Tadej Pogacar og Primoz Roglic igjen på slutten, det er trolig nå eller aldri. Har det vært et brudd i dag blir det kjørt inn lenge før målgang.

tour-de-france-etappe-17
tour-de-france-etappe-17

17. september:
Etappe 18, Méribel – La roche-sur-Foron, 168 kilometer
Eksperttips: Henrik Alpers, landevei.no

Sammenlagtrytterne er ferdige med det aller verste, og dagen i dag tilhører de bruddhissige. Mest spennende er klatringen til Plateau des Glieres, der rytterne både klatrer, passerer og sykler utfor på grus, en bakke vi forøvrig så brukt i 2018.

Selv om det er mange harde fjell i dag er dette en etappe som passer et brudd ypperlig. Kanskje vi får se Tomas de Gendt til topps, eller kanskje Pierre Rolland finner tilbake til gamle høyder? I sammendraget vil vi se endringer, men neppe blant de tre første.

I tillegg er det målgang i bånn av en bakke, og dette gjør at kjøringen mot toppen av siste fjell blir mindre aggressiv.

tour-de-france-etappe-18
tour-de-france-etappe-18

18. september:

Etappe 19, Bourg-en-Bresse – Campagnole, 160 kilometer
Eksperttips: Henrik Alpers, landevei.no

Selv om det er mange bakker i dag og vi garantert ser et stort brudd, dette blir trolig massespurt. Det er mange spurtlag i år, og med mindre de er helt utkjørt etter fjellene vil de hente bruddet. Sammenlagtfavorittene på sin side vil hvile så mye som mulig før morgendagens finale.

Sam Bennett må finne seg i å være favoritt, men kanskje Peter Sagan tar igjen for deplasseringen i forrige uke? Også har vi Wout van Aert da, som er ferdig med hjelperytterjobben, og får lov til å spurte igjen.

tour-de-france-etappe-19
tour-de-france-etappe-19

19. september

Etappe 20, Lure – La Planche des Belles Filles, 32 kilometer tempo

Siste sjanse til å ta gul trøye! Det har vært få muligheter til å rappe trøya for Pogacar og Uran de siste to dagene, men i dag skal rytterne kjøre alene, uten hjelp av laget i 32 kilometer, med målgang på toppen av en bakke! Dette er ikke en ren bakketempo, men det nærmeste vi kommer.

Holder Primoz Roglic unna med sin solide kompetanse på tempo? Kan Rigoberto Uran rykke opp en plass kanskje?

tour-de-france-etappe-20
tour-de-france-etappe-20

20. september

Etappe 21, Mantes-la-Jolie – Paris, 122 kilometer

Endelig er det målgang i en by det går an å uttale navnet på! Sammendraget er avgjort, og i dag skåles det i champagne for fotografene.

Vel inne i kjærlighetens by skal det kjøres rundt og rundt i åtte runder, før de passerer Triumfbuen en siste gang, derfra og inn er det spurterne som skal gjøre opp. Norskesvingen er trolig daffere enn i 1980.

Alexander Kristoff har vunnet her før, men har vært blek etter gul trøye og etappeseier fra den første etappen. Sam Bennett og Caleb Ewan er også på denne spurtetappen storfavoritter.  

tour-de-france-etappe-21
tour-de-france-etappe-21

Les alt om Tour de France her.

Publisert 19. august 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 19. august 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen