Du har knapt sett Alexander Kristoff kjøre et ritt uten Sven Erik Bystrøm ved sin side de siste årene, men i Tour de France har haugesunderen glimret med sitt fravær. Det har det imidlertid blitt en endring på i år, når Bystrøm i disse dager debuterer i ”La Grand Boucle”.

Bystrøm har kjørt en rekke store ritt de siste årene, men om du virkelig skal presentere deg for det norske folk er det eksponering på TV2 under Tour de France som gjelder. Det får Sven Erik altså nå, først og fremst i en rolle som våpendrager for Kristoff.

Annonse

Sven Erik Bystrøm

Alder: 27

Lag: UAE Team Emirates

Tidligere deltagelser: 0

Rolle: hjelperytter/opptrekker

Under Sveits rundt fungerte Bystrøm som en sisteopptrekker for Kristoff, men fortsatt mangler Sven Erik litt på både hurtighet og posisjoneringsevne for å bekle en slik rolle på en optimal måte. Med det noe overraskende Tour-uttaket av unge Jasper Philipsen vil han derfor i stedet kjøre som en nestsisteopptrekker for Kristoff, en rolle han har vesentlig bedre forutsetninger for å takle på en god måte. Følgelig vil en seier til Alexander være av omtrent samme betydning for Bystrøm, som er Kristoffs viktigste allierte. 

Les også: Odd Christian Eiking

Les også: Alexander Kristoff

Les også: Edvald Boasson Hagen

På etappene hvor Kristoff ikke har sjans til å kjempe om etappeseier vil Bystrøm trolig måtte støtte opp rundt lagets sammenlagtkaptein Dan Martin, men samtidig kan det også dukke opp muligheter på egne vegne for nordmannen.

De siste årene har nemlig Sven Erik tatt noen gode steg i riktig retning, selv om seieren på proffnivå fortsatt har uteblitt. Andreplassen på den 18. etappen under fjorårets Vuelta var en god indikasjon på at han faktisk er sterk nok til å vinne, så får det heller være at han ble utmanøvrert noe taktisk av bruddkompis Jelle Wallays. 

Mer erfaring med å kjempe om seire er noe han vil nyte godt av nesten gang han er i en lignende posisjon, hvilket forhåpentligvis kan bli allerede under årets Tour.

Åttendeplassen på den tøffe andreetappen av Sveits Rundt viste nemlig at Sven Erik er i god form i kupert terreng, samtidig som han har forbedret avslutningen sin noe. Det er gode bekreftelser å ta med seg inn i Tour de France, og allerede på den tredje etappen får vi en tøff etappe hvor han kan markere seg. 

Den ardennerklassikerenlignende løypa byr nemlig på en profil som passer Bystrøm godt, det var tross alt i slikt terreng han ble U23-verdensmester tilbake i 2014. Om han får frie tøyler gjenstår imidlertid å se, ettersom både Rui Costa, Sergio Henao og Dan Martin kan ha ambisjoner om etappeseier her.

Da ser den femte og åttende etappen bedre ut for Bystrøm, begge to er nemlig kupert etapper som trolig vil ende med bruddseier. Trolig blir Sven Erik eller lagkompis Vegard Stake Laengen som sendes i brudd fra det arabiske laget, hvor vi tror Bystrøm er mannen som har størst mulighet på etappeseier.

Følgelig bør han også være på alerten når den 17. etappen tråkkes i gang, ettersom dette etter alle solemerker blir en dag for utbryterne. Om han har lært av fjorårets nesten-seier i Vueltaen er han faktisk fysisk sterk nok til å vinne en etappe i sitt første Tour de France. 

Nøkkeletapper: 3,5,8,17