Som i 1952, 1974 og 2008 vil Tour de France starte i Brest. Så vil etappene bevege seg på kryss og tvers av Bretagne gjennom fire dager. Etappene byr på mye action, og sykkelsporten er svært populær her.

Touren vil bli tatt imot med åpne armer. De fire første dagene i Bretagne vil bringe frem minner om historiens legendariske ryttere, og det er duket for dramatikk og spektakulære vinnere. Rutevalget i Bretagne går gjennom Cornoualle, Léon, Trégor og Pays Vannetais; de fire regionene som representeres med de hvite båndene i flagget til Bretagne.

Annonse

Rytterne vil også krysse Argoat i midten av Bretagne og få føling med kysten. Hele regionen knyttes sammen av verdens beste sykkelryttere.

Lørdag 26. juni går starten i Brest, som er hjembyen til Madouas-familien. Faren Laurent kom inn til 12. plass sammenlagt i 1995, mens sønnen Valentin vil stå på startstreken i år. Feltet tar en loop gjennom Finistère på veien til Landernau. På veien passerer rytterne over Monts d’Arrée.

Etappen er 198 kilometer, med mange svinger i kupert terreng. Rytterne får ingen hvile. Et annet stedsnavn underveis er Argol, som på lokal dialekt betyr bekymring. Her passerer de rytterne de berømte klostrene ved Pleyben. Pierre Claorec, som vant to etapper i Touren 1039, vokste opp her. Så følger den vakre landsbyen Locronan.

På veien via Châteulin kommer klatringen Cöte de Stang Garront, hvor flere store mestere har vunnet etapper. Så vil rytterne komme til et lyng- og myrlandskap, hvor kapellet Saint-Michel de Brasparts troner majestetisk på en naken høyde. Så bærer det mot Landerneau, hvor rytterne vil kappes om årets første etappeseier i Touren, på toppen av Fosse aux Loups. Vinneren tar den gule trøya. 

«De rytterne som taper 10 sekunder her, har ikke den farten i beina som Touren krever.»

Det første store slaget
– Til åpningen av årets Tour har vi funnet frem de vakreste klatringene i Finistère og Côtes-d’Armor på de to første etappene, sier rittdirektør Thierry Gouvenou fra arrangøren Amaury Sportsorganisasjon. – Målgangene er lagt på bakketopper; Fosse au Loups på første etappe, så følger Mûr-de-Bretagne på neste. Vi utnytter terrenget maksimalt. Åpningsetappene er vanskelige.

De 20 siste kilometer inn mot avslutningen i Landerneau er småkupert, og ikke så krevende, men så følger klatringen Cöte de la Fosse aux Loups, som er tre kilometer lang og har en seksjon med 14 % stigning.

Den kan resultere i en spektakulær avslutning med ryttere som Julian Alaphilippe, Mathieu van de Poel og Wout van Aert i hovedrollene. Det blir litt av et show i Landerneau. Vinneren vil fortjene en salutt fra kanonen ved fengslet i Brest. I gamle dager signaliserte et drønn fra kanonen at fanger var på rømmen.

Skuddet vil høres godt i byen som rytteren Perrig Quemeneur holder nært til sitt hjerte. Han syklet Touren fire ganger mellom 2011 og 2017. 

Rytterne vil vite at et lignende scenario venter dem i avslutningen på den andre etappen i Mûr-de-Bretagne. Søndagen starter i et billedskjønt klilppelandskap langs kysten. De vil ha vanskelig for å ikke se seg rundt. Her holdt Armand Mégret til. Han var lege for det franske sykkelforbundet og senere for Bernard Hinault og Laurent Fignon.

Feltet glir videre nedover kystpartiet som kalles Rosa Granitt for så å passere Ploumanac’h, som er en av Frankrikes mest populære landsbyer.

Bretagne Finish
Drømmen for kraftrytterne i feltet er å komme alene over målstreken på Mûr de Bretagne.

Så kommer de til Côte des Ajoncs med juvelen Port-Blanc, som sjøfolkene kalte for Paradis. Motsatsen var Plougrescant som fikk kallenavnet Helvete, fordi båter krasjet i steinene her på dager med mye vind. Etter målgang i Mûr-de-Bretagne vil vi få vite hvem som skriver seg inn på seierslisten i selskap med tidligere vinnere som Cadel Evans, Alexis Vuillermoz og Dan Martin. Det er alltid sterke ryttere som drar det lengste strået her.

Litt som sjøfolkene i Bretagne, har feltet i forkant tatt veien fra paradis til helvete, og avsluttet med to klatringer opp bakken som har tatt livet av mange syklisters drømmer om seier. – Det blir ikke tid for hvile mellom de to klatringene opp Mûr-de-Bretagne.

Søndag kveld er det tid for å studere sammenlagtlisten. Det vil være tidsdifferenser. Historien har lært oss at ryttere som har tapt 10 sekunder i denne bakken, ikke har fart og styrke nok til å hevde seg i toppen i Touren, sier Gouvenou.

Iren Bennett BRETAGNE
Iren Sam Bennett (grønn trøye) vil forsøke å ta nytt grep på poengtrøya under de første etappene i Bretagne.

Sykling slik vi elsker det

De to neste etappene i Bretagne gir spurtkanonene sjansen til å slipe knivene i kampen om den grønne trøya. Tittelforsvareren i grønt er iren Sam Bennett. Før feltet når Pontivy og den lengste rette spurten i 2021, vil Touren ære Jean Robic, som vant i 1947. Han var beviset på ordtaket 

som sier at folk fra Bretagne kjennetegnes av stahet. Denne seansen vil finne sted i Radenac, hvor faren hans drev en sykkelbutikk og unge Jean var altergutt … som han i realiteten ikke var i det hele tatt. 

«En suksessrik Grand Depart er nøkkelen til en suksessrik Tour.»

Neste dag starter i Redon. Her vant Tyler Farrar en etappe i 2011 på nasjonaldagen til amerikanerne. Etappen avsluttes i Gougères, hvor Mark Cavendish i 2015 tok en av sine 30 etappeseire i Touren. Spurtkanonene har sjansen til å ta igjen på en kort og flat etappe, som kommer dagen før årets første tempoetappe i Mayenne. Tempoen vil spøke i bakhodet til spesialistene og sammenlagtfavorittene. 

– Vi er ikke i tvil; disse første etappene i Bretagne vil falle i god smak hos sykkelpublikummet, forsikrer Thierry Gouvenou. Vi vet av erfaring at en suksessrik Grand Départ er nøkkelen til et vellykket Tour de France. Under de to første etappene vil vi få se kraftrytterne og offensive ryttere som sykler på instinkt og er fast bestemt på å ikke la seg kue.

Det teller ikke så mye hva sluttresultatet blir bare vi får se sykling slik vi elsker å se sporten. Det har skjedd en fin forandring i mentaliteten.  Ja, etappene i Bretagne blir spektakulære. Opplevelsene vil tilfredsstille sykkelsportens kresne kjennere som vet å sette pris på en mester med stamina og evne til å holde konkurrentene bak seg. Nye legender kan fødes. De vil være med å fyre opp stemningen i juli.