Tour de France 2022: Jonas Vingegaard knuste Tadej Pogacar

Dansk maktdemonstrasjon: Vingegaard tok den gule ledertrøya

På den beinharde 11. etappen i Tour de France satte Jumbo-Visma alle kluter til for å vippe Tadej Pogacar av pinnen.

Sist oppdatert: 13. juli 2022 kl 17.08
SEIER: Danske Jonas Vingegaard. Foto: Cor Vos
SEIER: Danske Jonas Vingegaard. Foto: Cor Vos
Lesetid: 2 minutter

Over de 151,7 kilometerne fra OL-byen Albertville til toppen av Col du Granon Serre Chevalier sto hele fire kategoriserte fjell på menyen for Tour de France-rytterne.

På toppen av den siste beinharde bakken var det danske Jonas Vingegaard som kunne juble for både etappeseier og den gul ledertrøye, da Tadej Pogacar tapte over to minutter i sammendraget.

Det etter en ellevill dag i alpene hvor danskens lag gjorde alt de maktet for å slite ut den doble Tour de France-vinneren og mannen i den gule trøya, Tadej Pogacar, og de lyktes.

For det nederlandske laget Jumbo-Visma startet dagen med en plan.

Først sendte de blant andre belgiske Wout van Aert i brudd, før de allerede på dagens andre stigning startet jobben med å slite ut sammenlagtleder Pogacar fra Slovenia.

Opp Col du Télégraphe satte laget fart, før de rykket til og skaffet seg en luke til nesten samtlige, men ikke Pogacar.

Det ble så kjørt inn igjen, før hardkjøret fortsatte inn i tourens høyeste fjell, Col du Galibier (2642 moh.). Jumbo-Visma sendte Primoz Roglic av gårde for å sette press på Pogacar.

Med samtlige hjelperyttere lenger ned i fjellet, etter hardkjøret, var det til slutt Pogacar som måtte gjøre jobben selv, uten at det bød på like store problemer som Jumbo-Visma hadde håpt. Den doble Tour de France-vinneren fortsatte like greit hardkjøret på egen hånd, med Vingegaard på hjul.

De to krysset toppen av Galibier sammen, før det igjen ble samlet i bunn og Jumbo-Visma dro nytte av van Aert på flatene inn mot onsdagens siste stigning Col du Granon. Der så det en stakket stund ut som de to duellantene ville følge hverandre, men med rundt fire og en halv kilometer igjen klinte Vingegaard til med et monsterrykk og da maktet ikke Pogacar følge.

– Pogacar er i kjempetrøbbel, se som han sliter, brølte Eurosports kommentator Theis Magelsen og fortsatte:

– Dette har Jumbo-Visma drømt om, dette har hele Danmark drømt om.

Dansken seilte av gårde, mens hans slovenske nemesis stivnet totalt.

Over målstreken viste klokken at to minutter og 52 sekunder hadde gått siden Vingegaard var først over. Dermed har dansken nå to minutter og 22 sekunder ned til Pogacar på en tredjeplass, mens franskmannen Romain Bardet tok over andreplassen og er to minutter og 16 sekunder bak dansken.

Torsdag venter nok en knallhard etappe i alpene når ikoniske L'Alpe d'Huez står på menyen.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 13. juli 2022 kl 17.07
Sist oppdatert 13. juli 2022 kl 17.08
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen