Bauke Mollema triumferte på den 14. etappen av Tour de France, etter å ha gått alene med 40 kilometer til mål fra et brudd.

Det var 34-åringens andre etappeseier i Tour de France, etter at han også vant den 15. etappen i 2017 på lignende vis.

Annonse

- Det smaker utrolig godt å vinne igjen. Det er utrolig å vinne en etappe igjen. Jeg er veldig glad. Det var en superhard dag, sa Mollema i seiersintervjuet.

Lang bruddkamp

Den 14. etappen i årets Tour de France hadde brudd skrevet over hele seg. De 183,7 kilometerne mellom Carcassonne og Quillan inneholdt flere korte, bratte stigninger, og fra start var det mange som forsøkte å gå av gårde.

Blant dem var store navn som Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) og Matej Mohoric (Bahrain-Victorious), og vår egen Edvald Boasson-Hagen (Total Energies).

Det ene angrep etter det andre fulgte i den første delen av rittet, hvor det var relativt lettkjørt, men det var ingen som lykkes med å etablere et ordentlig brudd.

Det skulle ta nærmere 90 kilometer av etappen, før Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Wout Poels (Bahrain-Victorious) og Michael Woods (Israel Start-Up Nation) endelig lykkes med å rive seg løs i annenkategorien Col de Montsègur (4,2 kilometer à 8,7 prosent).

Oppover stigningen kom også flere ryttere seg av gårde etter hvert, og i løpet av de neste 20 kilometerne samlet det seg en større gruppe foran.

Mollema går solo

I tillegg til den nevnte trioen, satt også Guillaume Martin (Cofidis), Sergio Higuita (EF Education-Nippo), Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), Louis Meintjes (Intermarché - Wanty-Gobert), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Omar Fraile (Astana - Premier-Tech), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Pierre Rolland og Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM).

I gruppen ble det en kamp om klatrepoengene mellom Woods og Poels. Selv om Poels tok to av bakkespurtene, er det Woods som overtar ledelsen i konkurransen fra Nairo Quintana (Arkéa-Samsic).

Et slakere parti ventet inn mot den siste bakken, Col de Saint Louis, som ventet med 17 kilometer til mål.

tour de france, bauke mollema
GIKK ALENE: Bauke Mollema viste styrke da han holdt unna alene til mål. Foto: Cor Vos

Bauke Mollema ville imidlertid ikke vente på den, og da det var litt rot i rekkene, angrep han med 40 kilometer til mål.

Nederlenderen akselererte raskt ifra og ingen fulgte umiddelbart. Han fikk straks 15 sekunder, og selv om de bak gikk rundt på rulla, var det ingen som dedikerte seg 100 prosent.

Dermed gikk Mollema inn i den siste, 4,7 kilometer lange klatringen med ett minutt tilbake til forfølgerne, hvor angrepene startet. Men tross et tøft tempo opp bakken hentet ikke forfølgerne noe tid på Trek-Segafredo-rytteren.

Dermed var det bare for Mollema å holde farten oppe inn til Quillan, hvor han kunne slippe jubelen løs. Etappen er altså Mollemas andre etappeseier i Tour de France.

Patrick Konrad spurtet inn til annenplass foran Sergio Higuita, ett minutt og fire sekunder bak Mollema.

Se video fra målgang her:

Klatret i sammendraget

Både Mattia Cattaneo og Guillaume Martin var plassert høyt oppe i sammendraget foran dagens etappe, og begge to sørget for å kjøre seg bra oppover i sammendraget.

Det ble en hektisk dag for Tadej Pogacar og UAE Team Emirates, som flere ganger forsøkte å ta fronten av feltet og sørge for at angrepene stoppet.

Det stoppet som nevnt ikke før det var godt nesten 90 kilometer, og da kunne endelig den gule trøyens hjelperyttere ta styring og sykle kontrollert til mål.

Laget ga imidlertid nesten syv minutter til Mollema, som gjør at Cattaneo og Martin klatrer i toppen.

Aller mest klatret Cofidis-rytter Martin, som lå som nummer ni i sammendraget før dagens etappe. Nå er 28-åringen faktisk nummer to i sammendraget, fire minutter og fire sekunder bak Pogacar.

Italienske Cattaneo tok inn mye tid, men Deceuninck - Quick-Step-rytteren klatrer bare én plass i sammendraget. Han er nå nummer ti, ni minutter og 48 sekunder bak Pogacar.