Det var egentlig aldri noen tvil, Amund Grøndahl Jansen måtte simpelthen bli en av Jumbo-Vismas åtte utvalgte til sommerens Grand Boucle. 25-åringen har nemlig leverte til toppkarakter så langt denne sesongen, og er en uvurderlig del av opptrekkstoget til superspurter Dylan Groenewegen.

I et spurtfelt uten sluggere som Marcel Kittel, Francesco Gaviria og Mark Cavendish er Groenewegen kanskje den aller beste avslutteren, i alle fall på papiret. Så langt i år har han levert imponerende 10 seire, som regel alltid med Amund Grøndahl Jansen som sin nestsiste opptrekker.

Annonse

Amund Grøndahl Jansen

Lag: Jumbo-Visma

Alder: 25 år

Tidligere deltagelser i Touren: 1

Rolle: Opptrekker/hjelperytter

Dermed kommer vi garantert til å få se Amund i front av feltet allerede på den første etappen, når den gule trøya skal deles ut til en rask avslutter i Brussel. Dagen etter følger en ny nøkkeletappe for Amund. Hans lagtempoegenskaper er nemlig formidable, og vil således bli svært viktig for det nederlandske laget når de har ambisjoner om å kapre den gule trøya

Deretter venter flere tøffe etapper, men på dagene med mulighet for massespurt kommer du til å se Amund ta fronten på den siste kilometeren for sin lagkamerat Groenewegen.

Hva så med hans egne muligheter?

Nylig tok Amund sin første proffseier, da han kom alene til mål på den tredje etappen av ZLM Tour. Nok et bevis på den gode utviklingen han har hatt etter overgangen fra Team Joker for tre år siden. I tillegg viste han også frem en svært imponerende kapasitet da han sikret NM-gullet på Ringerike forrige søndag.

Amund blir bare bedre og bedre, og på en god dag og en passende etappe er han trolig blant feltets sterkeste ryttere. Likevel er det viktig å huske på at han første og fremst er i Tour de France som opptrekker og hjelperytter. 

Følgelig kan Amund fint kan ha en fantastisk Tour selv om han ikke skulle plukke med seg noen toppresultater på egne vegne. Et par etappeseire og kanskje en grønn trøye til Groenewegen ville vært en fantastisk Tour for Amund. 

Vi tar oss likevel friheten til å drømme litt om norsk suksess, og blinker ut etappe 5, 8 og 17 som anledninger hvor Amund kan kjempe om etappeseier. Disse dagene skriker nemlig brudd med store bokstaver. Dog er det mulig å stille spørsmålstegn ved bakkeegenskapene til Amund, for de har han nemlig vist begrenset av på toppnivå.

De siste bolkene han har gjort med høydetrening burde imidlertid kunne løfte ham et par knepp, noe vi kunne se antydninger til allerede under NM, og vi tror således han er kapabel til å sitte med i et eventuelt brudd helt inn til mål. Om han først klarer det har Amund en spurt som biter meget godt fra seg i en mindre gruppe. I tillegg har han taktisk smartness, som gjør at han nå kjører Tour de France i en kledelig norsk mestertrøye. 

Nøkkeletapper: 5, 8 og 17