Han har vunnet Spania rundt og han har blitt nummer to i Giro d'Italia, men siden drømmesesongen i 2015 har det bare gått en vei for Fabio Aru.

Det som i sin tid var en av de største talentene i sporten fikk kyssesyken, og etter det har det vært vanskelig å være Fabio Aru.

Annonse

Aru fikk ikke forlenget kontrakten sin med UAE Emirates, og han har heller ikke funnet en ny arbeidsgiver. Nå begynner situasjonen å bli såpass desperat at han selv har tatt kontakt med flere lag, blant annet sin tidligere arbeisgiver Astana.

Men der er svaret like kort som det er brutalt: «Han passer ikke inn».

En skulle kanskje tro Aru var velkommen tilbake til det kazakstanske profflaget, det var tross alt i Astana han hadde sine beste år. 

– Han tok kontakt med oss og vi tok en prat. Vi har begge respekt for hverandre, og vi snakket om hva som ikke hadde fungert i UAE. Han ville gjerne tilbake, men han passer ikke inn på laget slik det er nå, sier sportsdirektør i Astana, Dmitriy Fofonov til velo-club.net.

dmitry fofonov
SIER NEI: Sportsdirektør i Astana, Dmitry Fofonov, har ikke plass til Fabio Aru. Foto: Cor Vos.

Selv om Astana er delvis statsfinansiert, har de hatt flere økonomiske uregelmessigheter. Den økonomiske situasjonen er også endret nok til at laget er nødt til å endre fokus. Der de tidligere satset utelukkende på toppresultater i de største klassikerne og de store treukersrittene, er det nå ungdommen de vil satse på.

– Lagets profil har endret seg etter at Vincenzo Nibali og Fabio byttet lag. Vi fokuserer nå først og fremst på å utvikle unge talenter som vi planlegger fremtiden med. Akkurat det er ikke ulikt det som var tilfelle med Fabio Aru og Miguel Angel Lopez. Fabio kom til oss som amatør og ble sjef. Det samme skjedde med Lopez. Vi har nå et ungt team som vi håper å oppnå resultater på høyeste nivå med i løpet av fire-fem år, sier Fofonov.

Det lover ikke godt for Aru. Selv om han resultatmessig ikke har levert de siste årene, har han fortsatt et stort nok navn til å sikre viktige inntekter for lagene.

Det gjør gjerne at lønnskravene er høye, men med utallige ryttere som fortsatt ikke har kontrakt, må han trolig senke lønnskravet vesentlig. 

fabio aru
TAPT SEG: Fabio Aru er en skygge av seg selv i fjellene. Han har aldri kommet tilbake til toppnivå etter å ha slitt med kyssesyken. Foto: Cor Vos.