Dylan Groenewegen fikk trusler og måtte ha politibeskyttelse etter skrekkvelten

– Hvilken syk verden er det vi lever i?

Sist oppdatert: 26. januar 2021 kl 12.09
ALVORLIG VELT: Da Dylan Groenewegen sendte Fabio Jakobsen i barrierene fikk det dramatiske konsekvenser. Foto: Cor Vos
ALVORLIG VELT: Da Dylan Groenewegen sendte Fabio Jakobsen i barrierene fikk det dramatiske konsekvenser. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Da Dylan Groenewegen syklet inn i Fabio Jakobsen på oppløpet i Katowice under åpningsetappen i Polen rundt i fjor, kunne det kostet Jakobsen livet.

Jakobsen fikk omfattende skader, blant annet brudd på hodeskallen, brukket og avrevet gane, og deler av øvre og nedre kjeve borte.

Groenewegen havnet i hardt vær for manøveren og fikk kritikk fra flere hold. I et ferskt intervju med det nederlandske sykkelnettstedet Wielerflits, forteller han om at det også har kommet trusler til han og familien.

– Vi mottok håndskrevne brev i posten. Det inkluderte til og med en snor som vi kunne henge vårt lille barn med. Når du leser den meldingen og ser det taustykket, blir du sjokkert. Det var den avgjørende faktoren for at det ikke kunne fortsetter, forteller 27-åringen.

Etter å ha tatt med brevet til politiet, fikk Jumbo-Visma-rytteren politibeskyttelse. I flere uker ble han overvåket, og hvis han skulle forlate huset var det med følge av en politibetjent.

– Det gjenspeiler alvoret av disse truslene. Det påvirker deg selvfølgelig. Hva skjedde her? Hvordan er dette mulig? Hvilken syk verden lever vi i? De mest sprø tingene går gjennom hodet på deg. Det var ganske utfordrende den gangen å komme seg opp om morgenen.

Truslene og politibeskyttelsen påvirket den nederlandske spurteren, og han minnes spesielt en kveld da han skulle kjøre hjem. En bil lå bak dem og tok en vanskelig forbikjøring.

– Da satte panikken inn. Et øyeblikk senere svingte han bare til høyre. Det var ikke noe galt. Du begynner å forestille deg ting som ikke er virkelige.

– Håper vi kan legge dette bak oss

I desember var Jakobsen tilbake på sykkelen. Deceuninck – Quick-Step-rytteren måtte igjennom flere operasjoner for å rekonstruere ansiktet, og fremdeles gjenstår det noen.

Da kjæresten Delore så Jakobsen på sykehuset for første gang etter velten, beskrev hun det slik.

– Fjeset hans var rektangulært. Jeg kjente bare igjen en liten del: Øyenbrynene og vippene.

Tidligere denne måneden var Jakobsen tilbake på treningsleir med Deceuninck – Quick-Step i Spania, hvor han snakket med pressen.

– Det er vanskelig å beskrive med ord for meg hvordan det er å være tilbake, det er allerede fantastisk. Velten var en av de verste opplevelsene jeg har hatt i livet, men å være tilbake nå gjør meg ekstremt lykkelig.

I et intervju med AD i desember, gjengitt av Cyclingnews, fortalte Jakobsen at han delvis holder Groenewegen ansvarlig for velten.

– Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor han gjorde det. Så han meg ikke? Tok han for mye risiko? Ville han vinne for enhver pris? Han visste at det var en rask avslutning, han visste risikoene. For meg er spurting mer enn å bare se 200-meterskiltet og gå for det. Det er mer enn å tråkke som en gal. Han burde ha vurdert konsekvensene. Vi er mennesker, ikke dyr. Dette er en sport, ikke en krig uten hindringer.

Samtidig gjorde han det også klart at Groenewegen ikke fortjener hetesen han får.

– Han ville ikke dette. Han tar imot mye dritt fra anonyme folk bak tastaturet sitt, som er helt latterlig. Jeg håper virkelig at han snart kan gjøre det han er god på, spurting, og at vi alle kan legge dette bak oss.

Publisert 26. januar 2021 kl 12.09
Sist oppdatert 26. januar 2021 kl 12.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen