Herrenes proffsesong har vært preget av stygge ulykker og flere velt, og rytterne raser nå offentlig mot arrangørene. I går toppet det seg på sosiale medier, da Tour of Wallonie var innom veier som dette.
KNAKK RAMMA: Greg van Avermaet var en av rytterne som ble offer for den dårlige veien i Tour de Wallonie. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter
Flere ryttere går på sosiale medier knallhardt ut mot arrangøren av Tour de Wallonie, etter at de på den andre etappen var innom det de mener var flere farlige veier.
Frustrasjonen begynner å toppe seg for flere av rytterne, etter at sesongen har vært høyst dramatisk etter at den kom i gang igjen.
Fabio Jakobsen ble alvorlig skadet i Polen rundt, Remco Evenepoel knakk bekkenet etter å ha veltet over en bro på et dårlig merket område i Il Lomardia, Max Schachmann ble på kjørt av en privatbil i det samme rittet, og i Critérium Dauphiné så vi flere stygge velt, noen forårsaket av farlige utforkjøringer. I tillegg startet en av etappene i en farlig utforkjøring i det samme rittet.
Tweet not found
The embedded tweet could not be found…
Greg van Avermaet var en av de som møtte trøbbel i går, da han knakk ramma etter å ha kjørt i et hull i asfalten. Det var bare noe av det som skjedde.
Rytterne var allerede forbanna før Wallonia, men nå har rekordmange tatt til orde for et retningsskifte. Deceuninck-Quickstep er de som går hardest ut, og fire av syv ryttere til start langer ut:
– Det var særlig en vei i dag som var full av hull, en vei du knapt kunne sykle på. Det var flere av rytterne som kræsjet og flere sykler som ble ødelagt. Mållinja var også utrolig farlig. De hadde bare gjerder de siste 3-500 meterne, og når du kom fra den åpne veien kunne du dundre inn i dem. Det var parkering forbudt-skilter i spurten, og rytterne syklet rundt dem, fortalte danske Michael Mørkøv til Cyclingnews etter målgang.
Tweet not found
The embedded tweet could not be found…
Han var på langt nær den eneste.
«Rødt kort til arrangøren» skrev Florian Sénéchal, «For en drittløype» skrev Luke Rowe, og «Dette finner vi oss ikke i lenger», skrev Daryl Impey. Tar du en titt på twitter finner du flere titalls klare meldinger til arrangøren.
Tilbakemeldingene fra ryttere i Wallonia er på langt nær de eneste negative. Richard Plugge, sportsdirektør i Jumbo-Visma, tar til orde for en ekstern godkjenning av samtlige rittløyper som skal brukes på toppnivå.
Jumbo-Visma mistet intet mindre enn to av sine toppryttere, Primos Roglic og Steven Kruijswijk, på grunn av velt i en farlig utforkjøring i Critérium du Dauphiné. Der veltet også Emanuel Buchmann og Gregor Mühlberger stygt, og det er i det hele tatt tvilsomt om Buchmann kommer seg til Tour de France.
– Vi kan ikke fortsette å utsette rytterne våre for fare. Det slutter nå. Vi stoler ikke på den kontrollen av løypa som UCI gjør.
Han tar nå til orde for at det skal være eksterne selskaper som godkjenner løypene i proffritt.
Per i dag er det få direktiver som rittarrangører må følge, og det er begrenset sanksjonering om regelverket ikke følges.
saken fortsetter under
VELT PÅ VELT: I Tour of Wallonia var det i går flere stygge velt, på grunn av dårlige veier. Foto: Cor Vos.
I tilfellet med Max Schachman i Il Lombardia, der han ble kjørt ned av en privatbil som kjørte i rittraséen, var det bilisten som ble bøtelagt. Bilisten bodde langs traséen.
Arrangøren av rittet har ikke blitt sanksjonert. Samme utfordring har vi sett i Polen rundt, der Fabio Jakobsen ble alvorlig skadet i spurten. Gjerdene langs oppløpet var i en så dårlig stand at kræsjen ble langt mer alvorlig enn den kunne ha vært, og spurten ble i tillegg lagt i en nedoverbakke.
I direktivene som rittarrangører får fra UCI er det få fellesnevnere som tar for seg sikkerheten i selve løypen. Det er i stor grad opp til arrangøren selv å sørge for dette, enten ved å betale utbedringer av egen lomme, eller i et samarbeid med lokale myndigheter.
Også i Norge har vi sett eksempler på ritt der traséene har vært farlige. I Tour des Fjords hadde flere av spurtoppløpene fartshumper bare titalls meter før målgang, der farten var på det høyeste.
I 2018 ble et norgescupritt i Spikkestad avlyst like etter start. Traséen gikk i et svært trafikkert område, i tillegg til at den gikk gjennom en ikke-belyst, nedlagt jernbanetunell.
SEIER MED BISMAK: Arnaud Démare vant gårsdagens etappe, men det vil de færreste huske. Foto: Cor Vos.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.