Felix Ørn-Kristoff sto plutselig med tilbud fra de aller fleste U23-lagene. Da var spesielt ett krav viktig for 17-åringen – som vraket blant andre Uno-X.
INTERESSEN EKSPLODERTE: Han kunne ikke gjøre noe med Albert Philipsen, men Felix-Ørn Kristoff banet likevel vei for seg selv med VM-bronsen fra Glasgow i august i fjor. Foto: Cor Vos
Lesetid: 7 minutter
Bronsemedaljen fra VM i Glasgow ble ikke bare en øyeåpner for Stein Ørn og sønnen Felix Ørn-Kristoff, det var også startskuddet for en eksplosiv interesse rundt den 17 år gamle guttungen.
– Det var etter VM jeg fikk masse tilbud fra forskjellige lag, og det var egentlig da prosessen begynte, sier Felix Ørn-Kristoff til Landevei.
Han så egentlig ikke noen grunn til å utsette valget da han nærmere juletider hadde fått tilbud fra «så å si alle». Da gikk det også relativt greit å bestemme seg.
– Da skrev jeg heller under den kontrakten nå, og så får jeg en sykkel jeg kan sykle på ut sesongen. Jeg kan også kontakte laget hvis det er noe jeg trenger hjelp til fra for eksempel støtteapparatet, sier han.
Som både Intermarché-Wanty og så å si samtlige respektable sykkelmedier meldte i går, sykler han for Wanty–ReUz-Technord i 2025-sesongen – før han tar steget videre fra utviklingslaget til profflaget.
Ville ha med treneren videre
Det belgiske klassikermannskapet med utspring fra Binche i Vallonia, der også hovedsponsor Wanty har hovedkvarteret sitt, har vært laget til Odd Christian Eiking, Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff relativt nylig.
I kjent «Kristoff»-stil var et vesentlig punkt i forhandlingene om han kunne fortsette med pappa som trener.
– Stein er en mester til å gi meg strålende bein, skryter Ørn-Kristoff som langt på vei gir treneren æren for at det gikk så bra under mesterskapet i Skottland.
– Jeg hadde ikke så lyst til å bytte ut treneren som fikk meg til å ta 3.-plassen i et VM. Han er en viktig støttespiller, og han er faren min. Så det er klart det har en del å si med trening og alt. Det er ikke alle de største lagene som er like gira på at jeg skal ta med en trener fra utsiden. Men det aller viktigste for meg var at det var et lag jeg hadde lyst til å sykle for.
– Så det gikk litt på hvor godt vi kjenner folkene i laget fra før av, og da føltes det naturlig å gå til Wanty, sier han.
Snakket med Alex - ingen telefon fra Thor
Stavanger-gutten er i til daglig elev ved toppidrettslinja ved St. Svithun videregående skole i Stavanger.
Det er ikke før sommeren 2025 han avslutter studiene sine, noe som også la noen føringer for lagvalget hans.
– Det var helt klart de forskjellige utviklingskonseptene som var alternativene. Dersom jeg skulle ha gått rett inn på et WorldTour-lag, hadde jeg fremdeles brukt det første halvåret på å sitte på skolebenken. Det hadde ikke vært noe produktiv bruk av tiden, påpeker han.
Noe enkelt slutt-heat har det nok ikke vært. Landevei kjenner til at utviklingskonseptene til blant annet Lidl-Trek, Israel Premier Tech og dsm-firmenich-PostNL var blant lagene som ble vurdert.
I tillegg har han selvsagt fått et tilbud fra Uno-X Dare Development Team, som han også var på samling med i Spania før jul.
– Har det kommet noen klare formeninger fra Alexander Kristoff om hva du burde gjøre?
– Jeg snakket litt med Alex under Uno-X-leiren i desember. Det var ikke så mye formeninger den ene eller andre veien. Det kom litt an på hva jeg selv ville, selv om jeg også har rådført meg med andre. Det endte opp med Wanty til slutt etter en grundig overveielse. Til slutt tok jeg bare valget, sier han.
– Hvordan vurderte du mulighetene i Uno-X opp mot Wanty?
– Det går jo litt på hva de kan tilby meg i forhold til Wanty. Jeg tok alt med i betraktningen og følte at Wanty var et lag jeg hadde mer lyst til å gå til.
– Kom det noen telefon fra Thor Hushovd på oppløpssida her for å prøve å overtale deg?
– Nei, det gjorde ikke det. Da den nyheten kom ut (at Hushovd var klar som ny generalmanager i Uno-X, vår anm.), hadde jeg allerede bestemt meg, sier han.
Før det ble klart at 17-åringen hadde valgt seg Intermarché som neste stoppested, uttalte «storebror Kristoff» for øvrig følgende til Landevei:
– Jeg har kommet med noen innspill, men han må jo gå dit han føler han er mest komfortabel og har tro på at han får flest muligheter og best sjanse til å utvikle seg videre. Jeg legger ikke inn noen føring på hvor han bør sykle. Det er hans karriere og hans valg. Uno-X har jo mista noen av de beste norske juniorene til andre lag de siste årene, så jeg tror de er gira på å snu den trenden.
Heidi Stenbock-Haakestad er et fjes de fleste som har syklet ritt i Norge vil kjenne igjen. Men hvem er hun egentlig, hva er bakgrunnen hennes og hva gjør henne skikket til å bli vår neste sykkelpresident?
Sportssjefen i sykkelforbundet har mottatt beskjeder om egen jobbfremtid både via Teams og media. Nå slakter Hans Falk prosessen NCF har ført.
Om Wanty: – Et rått lag
Der mange – i hvert fall i starten av karrieren hans – tenkte «spurter» da de hørte navnet Alexander Kristoff, er nok Felix en enda mer rendyrket klassikertype.
Som den mer profilerte halvbroren, har også Felix en drøm om å vinne Flandern rundt en dag.
Det er nok også en av grunnene til at han ønsket seg til landet som elsker gjørme, brostein og sidevind mer enn de aller fleste andre. Til sammen.
– Jeg vet ikke helt hvor fascinasjonen for Wanty kommer fra, men det er et rått lag. Det er et lag du i utgangspunktet kanskje ikke forventer så mye av. Det var nok sikkert rundt de tider da Alex syklet der, at jeg begynte å få øynene opp for dem og ble mer interessert. Da synes jeg de var gode, og at de nesten overpresterte litt. Det virker som et kult lag, sier han.
En annen faktor er at de er veldig ambisiøse rundt utviklingslaget sitt. Og det på tross av at de sammenliknet med de andre lagene i WorldTour, har relativt sparsommelige budsjetter til rådighet.
Foran denne sesongen har solide ryttere som Liège-Bastogne-Liège-vinner Francesco Busatto og andremann sammenalgt fra Valle d’Aosta, franske Alexy Faure-Prost, tatt steget opp til proffene.
– De har ikke så stort budsjett, men det gjør nok også at de må satse mer på oss som er litt yngre for framtida. Det er nok en fordel for oss. Hvis jeg for eksempel hadde gått til Visma | Lease a Bike, så måtte jeg ha knivet med Per Strand Hagenes, Wout van Aert og Jonas Vingegaard om plassene, og hvor mange sjanser får du egentlig da? I Wanty er det nok mer at de satser mer på oss fra U23-laget, og tar oss med på proffritt innimellom. Som en U23-rytter tror jeg egentlig det er ganske herlig. Det gir mye spillerom for utvikling, forteller han.
Fokus mot mesterskap og Roubaix
Ørn-Kristoff har tegnet en kontrakt ut 2027-sesongen. I den ligger det ett år hos Wanty-ReUz-Technord, før han tar steget opp til profflaget i 2026 og 2027.
Årets sesong tilbringer han som junior i stallen til Stavanger SK. Som hans ikke helt ukjente navnebror, har han klare mål for hva han ønsker å få ut av sesongen.
– Målet denne sesongen er å gjøre det bedre i alle mesterskap. Jeg har ikke vært utenfor topp 10 i mesterskap hittil, så jeg håper å fortsette med den streaken. Så å vinne et av de fire viktigste rittene og å få seg en trøye, vil være fokus, sier Felix Ørn-Kristoff og ramser opp Paris-Roubaix, NM, EM og VM.
Nok et bevis på at eplet ikke faller altfor langt unna stammen hos familien (Ørn)-Kristoff.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.