/ Sykler

ILDDÅP MED MERSMAK

– Du kan gi alt hele veien. Du er dritsliten hele tida, og det liker jeg, sier Tiril Hole Mohr, som debuterte i kross-WC i Belgia sist helg.

Sist oppdatert 25. desember 2015 kl 04.00
Tiril Hole Mohr syns hun har hevet seg på hvert eneste ritt denne sesongen, og gleder seg til VM i januar. Foto: Bart Raeymaekers
Tiril Hole Mohr syns hun har hevet seg på hvert eneste ritt denne sesongen, og gleder seg til VM i januar. Foto: Bart Raeymaekers

TIRIL HOLE MOHR

Alder: 21

Klubb: IK Hero

Aktuell:
- Syklet nylig to ritt i Belgia: Bpost Bank Trofee 19.12. og UCI World Cup Scheldecross Antwerpen 20.12.
- Tatt ut på krosslandslaget som kjører VM i Zolder i Belgia
- NM-sølv i kross 2015

Landslagsoppdraget i Belgia helga før jul ga mersmak. Og mer får hun. Ikke bare skal Mohr representere Norge under VM i Zolder i Belgia i slutten av januar, 21-åringen vurderer seriøst å legge om satsingen fra landevei til fullt fokus på kross som hovedgren.

– Kross er en fin blanding av landevei og terreng, og det er såpass kort konkurransetid at du kan gi alt hele veien. Og det liker jeg. Men du er jo kjempesliten hele tiden også, sier Mohr, som har vært med på Norgescupen og NM i kross de to siste årene, samt kjørt et par ritt i Nederland.

Les også: UTKLASSING

Men etter landslagsopplevelsen i Belgia har hun virkelig fått blod på tann.

– Opplegget fra Norge var veldig, veldig bra, sier Mohr.

Støtteapparatet fra NCF besto av en leder og en mekaniker, og de to sto på for rytterne både tidlig og sent.

– De gjorde en veldig god jobb med servicen. De laget mat og vasket syklene for oss etter rittene. De ordnet med å feste startnumre på syklene våre, fulgte oss til starten og var flinke med langing, sier Mohr.

Saken fortsetter under

Tiril Hole Mohr 1 - Antwerpen 2015 - Bart Raeymaekers 1400x924
Hilde Hole Mohr stortrives på kontinentet. Foto: Bart Raeymaekers

Hilde Hole Mohr stortrives på kontinentet. Foto: Bart Raeymaekers

MYE STÅHEI
De norske rytterne fikk merke at prestisjen heves umiddelbart når en stiller i landslagsdrakta.

– Det er jo ikke første gang jeg sykler kross på kontinentet, men sjokket denne gangen var all oppmerksomheten, sier Mohr.

Troppen, som foruten Mohr besto av Fredrik Haraldseth, Ola Jordet og Haakon Lunder Aalrust, ble nedrent av krossfans. Kross er kultur og nasjonalsport i Belgia på linje med langrenn i Norge.

– Folk ville ha bilder og kort og autografer og jeg har masse nye venner. Haakon, som hadde med seg autografkort, gikk tom med en gang, forteller Mohr.  

Innføring i krosskultur: SYKKELKROSS I SANDKASSA

NORGES FØRSTE KROSS-VM
Dette er første sesongen Norge har tatt ut et landslag i kross, og i tillegg til verdenscupen i Belgia i Belgia helga før jul, skal rytterne kjøre VM i Zolder i Belgia i slutten av januar.

Det er også første gang UCI arrangerer en egen U23-klasse for elite kvinner i VM. Mohr tar oppgaven seriøst og går systematisk i verk mot mesterskapet.

SUGER TIL SEG ERFARING INN MOT VM
Mohr ble tok sølv i NM i november. I rittene 19. og 20. desember kom Mohr på henholdsvis 35. og 57. plass, og selv hun ikke vektlegger plasseringen så mye, har hun håp om at hun kan klatre litt på lista i VM. Der kjører hun nemlig i U23-klassen, og da er flere av rytterne over henne på helgas resultatlister ute av Mohrs konkurransefelt.

– De fleste av de aller beste i verden er fra 25 til 35 år, og Belgia kan heller ikke stille med alle sine ryttere. De har jo kvoter i VM de også, sier Mohr, som syns hun har hevet seg bra for hvert ritt og hver utfordring i hele høst.

Med verdenscupen i Belgia fikk hun også smake på øverste nivå i UCI-systemet.

– Jeg tok 20 stykker på starten og i den første bakken, men etter det var det vanskelig å ta så mange flere, sier Mohr, som har tro på at hun får en bedre startposisjon til VM.

I Belgia stilte hun aller bakerst i feltet, fordi hun mangler UCI-poeng. Selv om NM gikk i november var ikke poengene fra mesterskapet registrert hos UCI ennå, og derfor fikk hun ikke. Det burde imidlertid være på plass til VM.

Les også: Ola Jordes ilddåp

FORBEREDELSER
Fram til VM håper Mohr å få en tur til Spania for å få lagt inn en skikkelig treningsperiode, kanskje få kjørt et par ritt til, samt at hun håper å være på plass i Zolder en ukes tid før VM.

Mye av oppkjøringen handler om å kjenne løypa ut og inn, slik at en er trygg på alle elementene i traséen og har full kontroll på av og på-stigninger, nettopp de områdene Mohr føler hun har mest å gå på sammenliknet med de beste i feltet i dag.

Les også: Forberedte seg på YouTube

– Det viktigste i kross er å beherske alle elementene og kjøre veldig fort overalt. Jeg takler alle elementene, men det gjelder å sette dem sammen i høy fart og å komme fort av og på. Jeg er relativt god til å løpe, og jeg kommer fort av og på, men jeg sliter med å komme fort nok opp i fart igjen etter overgangene, forklarer Mohr.

ALDRI NERVØS
Men verken feltet, nivået, prestisjen eller alt publikumsoppstyret rundt rittene vipper Mohr av pinnen. Hun elsker å sykle, og bare gleder seg.

– Jeg blir egentlig ikke nervøs. Men akkurat før verdenscupen i Namur var jeg litt spent, fordi løypa var så gøyal, sier hun.

– Den løypa var veldig bratt og veldig mye opp og ned, og den var så morsom, men også nesten litt skummel. Da vi hadde gjennomkjøring sammen med rytterne i menn elite, var det flere som tryna rett foran meg i løypa. Men det gikk veldig bra, altså. De er så kjapt tilbake på sykkelen at du nesten ikke merker det, og de taper nesten ingen tid på det, sier hun.

Samtidig føler Mohr at løypa i Namur var god trening og perfekt i forberedelsen til VM.

– Det var en heftig løype, og folk sier at ingen krossløyper overgår denne, forteller Mohr. 

Tiril Hole Mohr Antwerpen 2015 - Jordi De Ryck
Tiril Hole Mohr. Foto: Jordi De Ryck

Tiril Hole Mohr. Foto: Jordi De Ryck

Publisert 25. desember 2015 kl 04.00
Sist oppdatert 25. desember 2015 kl 04.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen