At små motorer som kan gi rytterne opp uante mengder watt ekstra lenge har vært tilgjengelig er ingen nyhet.

Annonse

De små motorene senkes lett ned i seterøret, og med et spesielt kranklager får en raskt den ekstra kraften som trengs for å avgjøre et ritt til sin fordel.

Men selv om inspektører fra UCI lenge har foretatt kontroller i World Touren, har de ennå ikke funnet en eneste motor.

Men det var helt til helgens VM i sykkelkross i Zolder i Belgia, der inspektører nå fant en motor i en av syklene til belgiske Femke van den Driessche.

Van den Driessche sykler for laget Kleur Op Maat-Nodrugs Cycling Team.

Det var den belgiske avisen Het Nieuwsblad som først omtalte saken.

MESTER: Van den Driessche vant europamesterskapet i U23-klassen i 2015. Foto: Cor Vos.

Rytteren selv har ennå ikke uttalt seg om funnet, men faren hennes som jobber som en del av rytterens apparat, har nærmest avvist problemstillingen.

Forklaringen så langt handler om at dette ikke var hennes sykkel, men en sykkel satt i piten av en av mekanikerne. Videre forklarer han at det ikke forelå en intensjon om å benytte sykkelen i rittet. Kommentarene høster allerede skepsis, all den tid hennes bror soner en utestengelse for EPO.

Likevel, det er brakt på det rene at sykkelen befant seg i hennes pit under rittet. Funksjonærer fra UCI oppdaget etter en test at det befant seg ledninger i seterøret, og sykkelen ble umiddelbart beslaglagt.

Sykkelen som hadde en motor i seterøret, er av merket Wilier, samme som laget benytter.

Se video av innebygget motor! Saken fortsetter under videoen.

EUROPAMESTER

Femke van den Driessche er ingen hvem som helst krossporten. Selv om hun ikke har rukket å fylle mer enn 19 år, har hun allerede oppnådd meritter som en andreplass i Koppenbergkross. Hun er også europamester i U23-klassen.

Nå spørs det om det ikke vil stilles spørsmål til om prestasjonene har kommet med rent mel i posen.

I lørdagens U23-ritt ble hun nummer 11.

MANGE TVILSTILFELLER I BELGIA

Belgia dominerer krossirkuset overlegent. VM er et ritt med lavere nivå enn belgiske ritt, av den enkle årsak av at i VM er antallet belgiske rittere kvotert. Denne saken er den første i sitt slag, men vi skal ikke lenger tilbake enn fjoråret for å finne saker der belgiske toppryttere  var midlertidig suspendert under mistanke.

Legenden Bart Wellens, publikumsfavoritten Tom Meussen og en av de nye stjernene, Laurens Sweeck, måtte alle vente på sidelinjen deler av fjorårssesongen.

I VARMEN: Laurens Sweeck måtte stå over VM i fjor da dopingsaken hans var under behandling, men er i år en outsider til tittelen. Foto: Henrik Alpers.

Wellens og Meussen var begge involvert i samme sak som landeveissyklisten Greg van Avermaet. De tre var under mistanke om ozonbehandling av blodet hos legen Chris Mertens. Verken Wellens, Meeusen eller van Avermaet ble dømt i saken.

Bart Wellens la opp i mars 2015, lenge før saken hans skulle komme opp. Wellens fortalte landevei.no i november 2014 han ville kjøre ut 2016-sesongen.

Både Meeusen og Laurens Sweeck var under etterforskning for bruk av Vaminolact. Stoffet må injiseres, og er et stoff som i hovedsak brukes på for tidlig fødte, eller barn med mangelsykdommer. I idretten har vi sett det brukes for raskere restitusjon.

Sweeck innrømmet å ha kjøpt stoffet, men det ble aldri bevist at han faktisk benyttet det. Stoffet ble funnet i bobilen til Meeusen, men det ble heller ikke her bevist bruk.

PS: Både Meeusen og Sweeck regnes som outsidere til VM-tittelen senere i dag.

OUTSIDER #2: Tom Meeusen slapp tiltale etter to ulike dopingmistanker i fjor. I dag har «Doping free» blitt en del av hans varemerke. Foto: Cor Vos.