– Nei, jeg tror lagene velger de beste rytterne uavhengig av nasjonalitet. Men hvis vi hadde et norskt World Tour lag, ville nok mange ønsket at norske ryttere vant, sier Birger Hungerholdt i Interspons, manager for Lars Petter Nordhaug, Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen.

Tøffere tider i Europa gir grobunn for nasjonalisme i politikken. Proffsyklingens verden spinner ut fra den samme europeiske virkeligheten. Samtidig er det ingen norske World Tour-lag og således ingen tilsynelatende trygg havn for de beste norske proffene.

Annonse

Antall profflag i toppdivisjonen er redusert som følge av smalhans i næringslivet. Betyr det at profflagene er blitt mer nasjonalistiske? Står de norske «leiesoldatene» på hjul i fare for å bli diskriminert på karrierestigen?

I mars gikk ryktene om at Lars Petter Nordhaug risikerer å miste årets Tour de France fordi Team Belkin kun vil ha hollendere i mannskapet de sender til Frankrike i juli.

– Jeg hadde et møte med laget til Lars Petter under Paris-Nice. De sa at laget deres til Tour de France ikke var klart ennå og at de ikke hadde tatt noen avgjørelse rundt Lars Petter. Jeg aner ikke hvor ryktet om et rent hollandsk lag oppsto, sier Hungerholdt.

– Sponsoren Belkin er et amerikansk selskap som ser det hollandske sykkellaget som en mulighet til å få en sterkere posisjon for sine produkter på det europeiske markedet. Det er resultatene som teller, ikke rytternes nasjonalitet. Kommunikasjon i feltet er også et dårlig argument, støtteapparatet rundt er uansett fra flere nasjoner, mener Hungerholdt.

Som manager for Edvald Boasson Hagen har han høstet kritikk for å ha styrt den norske yndlingen inn i troppen til Team Sky, som har som målsetning å bringe britiske ryttere til topps i Tour de France.  

IKKE NOE NYTT FENOMEN

Knut Knudsen, den først norske sykkelproffen, fikk kjeft da han vant sin første etappe i Giro d’Italia på 1970-tallet. Det var meningen at en italiener på det italienske laget hans skulle vinne. I sitt andre Tour de France i 1979 syklet Knutsen som kaptein for Bianchi-laget, men da hadde han vunnet italienernes hjerter med den ene triumfen etter den andre, og snakket og levde som en italiener i Italia.

Vil Edvalds sjanser for å sykle i gult i Touren øke hvis han flytter til London og legger seg til en britisk aksent? Kanskje Lars Petter burde flytte til Amsterdam og lære seg nederlandsk. Det var nok ingen bakdel for Alexander at han heter Kristoff til etternavn da det russiske laget Katusja signert han. Der er han nå blitt en av de største stjernene og blir trolig kaptein i Tour de France. 

Lars Petters problem er absolutt ikke at han ikke er god nok. Men han er nordmann i et hollandsk lag. Så hvorfor skulle ikke laget velge en nederlender om han bare er et par prosent svakere enn Nordhaug?

Hvis norske ryttere stenges ute fra prestisjeritt fordi de ikke har riktig statsborgerskap, kan det inspirere krefter som går med planer om et norsk World Tour-lag?

Det gjenstår i så måte å se om et eventuelt norsk World Tour-lag blir en nødhavn for de beste norske syklistene, eller om europeiske ryttere klager sin nød over ikke å være født i Norge.