/ Sykler

KLASSIKERSTART

Dette er favorittene til årets første brosteinsritt.

Sist oppdatert 27. februar 2015 kl 17.01
STERK SOM FÅ: Vi er skråsikre på at Alexander Kristoff vinner sin første brosteinsklassiker denne våren, kanskje allerede til helgen? Foto: Cor Vos.
STERK SOM FÅ: Vi er skråsikre på at Alexander Kristoff vinner sin første brosteinsklassiker denne våren, kanskje allerede til helgen? Foto: Cor Vos.

Glem oppvarmingsritt i Australia, Argentina og Midt-Østen, til helgen starter proffsesongen for alvor, når verdens beste klassikerryttere samles til dyst. Både lørdag og søndag venter belgisk brostein på feltets hardest menn, med værmeldinger som varsler opphold, men ensifrede temperaturer.

LES OGSÅ: Slik gikk det i fjor

Lørdagens Omloop Het Nieuwsblad er en forsmak på Flandern Rundt, med mange av de samme bakkene som vi møter første helgen i April. Rittet endres litt fra år til år, men starter og slutter i den vakre middelalderbyen Gent. I årets utgave finner vi blant annet Valkenberg, Taaienberg og Molenberg, samt ikoniske Muur van Gerardsbergen. Sistnevnte bakke er ikke lenger er en del av Flandern rundt, til manges store forferdelse. Fra det siste brosteinspartiet, Lange Munte, er det omlag 20 lettkjørte kilometer inn til mål, i et ritt som vanligvis ender med en spurt fra en mindre gruppe. 

HØR OGSÅ: Hvilken proffsyklist er best til å slåss?(podcast)

Søndag står Kuurne-Brussel-Kuurne på menyen, en klassiker, som tross noen brosteinspartier, ofte avgjøres i en massespurt. Fra den siste av ni hellinger er det nemlig fem flate mil hvor feltet som oftest samler seg betydelig. Ingen av de store gutta topper formen til disse rittene, men det gir likevel en fin pekepinn på hvem som blir å regne med når det virkelig drar seg til om noen uker.

HUSK OGSÅ: #Klassikerskjegg 

Hvem er så favorittene til disse innledende klassikerne?

En mann kommer man i alle fall ikke utenom! Vår egen Alexander Kristoff har hatt en fantastisk start på sesongen, og står allerede med fire seire mens vi ennå skriver februar. Nordmannen har ikke levert toppresultater i hverken Omloop Het Nieuwsblad eller Kuurne-Brussel-Kuurne tidligere, men med full støtte fra et sterkt katusja-lag burde alt ligge til rette for at Kristoff knekker koden også i disse rittene. Selv om han neppe er i toppform er Alex så gjennomtrent at han i høyeste grad er kapabel til å vinne allerede til helgen. Særlig på søndag burde seierssjansene være gode, Kuurne-Brussel-Kuurne ender som nevnt oftest i en massespurt, og der blir nordmannen garantert vanskelig å slå.

Vi skal heller ikke glemme Edvald Boasson Hagen, som viste klasse da han ble nummer tre i fjorårets Omloop het Nieuwsblad. MTN-Qhubeka-rytteren har imidlertid havnet i skyggen av Kristoff i sesonginnledningen, med en åttendeplass på tempoen i Qatar som et høydepunkt. Om ting klaffer skal vi så absolutt ikke avskrive nordmannen. Vi forventer uansett å se Edvald på offensiven underveis i rittet!

TONEANGIVENDE: Vi forventer å se Edvald på offensiven, slik han var det i fjorårets Omloop Het Nieuwsblad. Foto: Cor Vos. 

Sven Erik Bystrøm kjører også lørdagens Omloop, som hjelperytter for Alexander Kristoff, mens Sondre Holst Enger får sin klassikerdebut for IAM på søndag. IAM vil trolig kjøre for spurtsterke Matteo Pelucchi, men om italieneren skulle svikte er dette definitivt et ritt som passer Sondre bra.

Rekken av sterke utledninger som kan ødelegge den norske festen er imidlertid lang. Peter Sagan har ennå ikke vunnet et ritt i årets sesong, men begge helgens ritt passer slovaken som hånd i hanske. Tidligere har 25-åringen ofte slitt med de taktiske disposisjonene, men med overgangen til Tinkoff-Saxo håper han å lære taktikk av den slu reven Bjarne Riis.

Tom Boonen er trolig på vei ned som sykkelrytter, men Tornado Tom er nok fortsatt kapabel til å stikke av med seieren i ritt som dette, forvent uansett et angrep i Boonens favorittbakke Taaienberg på lørdagen. Søndag er det nok likevel Mark Cavendish det skal kjøres for i Etixx-QuickStep, i rittet briten vant i 2012. Både fjorårets Paris-Roubaix vinner Niki Terpstra, sykkelkrossmester Zdenek Stybar og slåsskjempen Stijn Vandenbergh er også kapable til å lage trøbbel for de aller fleste.

Bradley Wiggins satser knallhardt på årets klassikere, og tråkker i gang sin klassikerkampanje denne helgen. Vi er svært spente på hva den überkule briten kan finne på. Hans lagkamerat Ian Stannard vil gjøre alt for å forsvare seieren i lørdagens Omloop.

Sep Vanmarcke vinner sjelden store sykkelritt, men blir bare sterkere og sterkere for hvert år, kanskje blir dette året hvor Sep endelig begynner å vinne store ritt? Det samme gjelder i høyeste Greg Van Avermaet, som alltid er med i finalen, slik han var det da han tapte spurten for nevnte Stannard i fjor. Heinrich Haussler er australsk mester av året, og virker å være i bra slag. Vi må heller ikke glemme den gamle ringreven Bjørn Leukemans som er en trofast sliter i vårklassikerne. 

Av spurtkanoner som stiller på søndag finner vi blant annet Nacer Bouhanni, Bryan Coqard og Sam Bennet, mens Andre Greipel står over grunnet sykdom.

Alt om Omloop Het Nieuwsblad finner du her.

Alt om Kuurne-Brussel-Kuurne finner du her.

Omloop Het Nieuwsblad vises dessverre ikke på norsk tv, mens Kuurne-Brussel-Kuurne vises i opptak på Eurosport. 

Publisert 27. februar 2015 kl 17.01
Sist oppdatert 27. februar 2015 kl 17.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen