/ Sykler

DAMENE SER FREM TIL VÅRKLASSIKERNE

KVINNESYKLING: Amerikanske Specialized engasjerer seg tungt i nederlandsk lag.

Sist oppdatert 22. januar 2015 kl 15.23
FORVENTNINGER: Det er vårklassikerne som blir første høydepunkt for rytterne i Boels-Dolmans powered by Specialized-lululemon. Foto: Irmo Keizer/ProCycleShots
FORVENTNINGER: Det er vårklassikerne som blir første høydepunkt for rytterne i Boels-Dolmans powered by Specialized-lululemon. Foto: Irmo Keizer/ProCycleShots

FAKTA

Ryttere 2015: Chantal Blaak (25), Ellen van Dijk (27) og Demi de Jong (19) fra Nederland, Evelyn Stevens (31) og Megan Guarnier (29) fra USA, Lizzie Armistead (26) fra Storbritannia, Christine Majerus (27) fra Luxembourg, Katarzyna Pawlowska (25) fra Polen, Romy Kasper (26) fra Tyskland og Amilie Dideriksen (18) fra Danmark.  

Sportsdirektør: Danny Stam

Støtteapparat: Yvo Hopper (PR og kommunikasjon), Tomasz Czapelski (fysioeterapeut) og Richard Steege (mekaniker)

Hjemmeside: http://www.boelsdolmanscyclingteam.com

Framover vinteren kommer Landevei til å presentere de høyest-rankede kvinnelagene på det øverste UCI-nivået. Boels-Doelmans powered by Specialized-lululemon er første lag ut, og Landevei var på plass i Kaatsheuvel i Nederland da 2015-laget ble presentert.

– Jeg er ingen sammenlagtkandidat, så jeg elsker vårklassikerne. Jo våtere og villere jo bedre, sier Romy Kasper.
Tyskeren ofrer seg som regel fullstendig for laget, men på våren og forsommeren har hun sine store høydepunkter. Da skal det kjøres det remmer og tøy holder over slimete brostein og mosesleipe veier i Nederland og Belgia, også kjent som vårklassikerne. Mange frykter dem, Kasper elsker dem.

– Men jeg elsker å sykle for laget. Jeg blir minst like glad når de andre jentene lykkes som når jeg vinner selv. Og når jeg har gjort en god jobb, tatt ut alt og de andre går til topps, da er jeg kjempefornøyd, sier Kasper.
– Jeg har konkurrert mot disse jentene i flere år, de har slått meg utallige ganger, og jeg har tenkt mange ganger at dette laget vil jeg være en del av, sa Evelyn Stevens fra USA under lagpresentasjonen i Kaatsheuvel.

Britiske Lizzie Armistead var nær seier i Flanderen Rundt i fjor, og for veteranen som blant annet har vunnet verdenscupen sammenlagt, er vårklassikeren ett av sesongens viktigste ritt.

– Jeg kan ikke gi meg før jeg har vunnet Flanderen Rundt. Det handler om disiplin og hardt arbeid, 2 til 5 timer trening om dagen, og viljen til å lide på sykkelen hver dag slik at jeg kan være i en god posisjon til å vinne rittet, sa hun under lagpresentasjonen, og trakk fram at der spiller dynamikken i laget en stor rolle.

– Det er herlig å være en del av et så positivt lag, eller som amerikanerne sier støtt: ”awesome”. Og for tida er det faktisk ”awesome” her i laget.

Jentene på Boels-Doelmans elsker å sykle. Og de er håndplukket for lagånden like mye som for sine unike sportslige styrker.

(Saken fortsetter under)

Lizzie Armistead - Foto Irmo Keizer ProCycleShots 1400x924
Lizzie Armistead forbereder seg til 2015. Foto: Irmo Keizer/ProCycleShots

ALVOR: Lizzie Armistead forbereder seg til 2015. Foto: Irmo Keizer/ProCycleShots

Sterkere totaltropp
Veteranen Stevens (31) har vunnet en rekke UCI-ritt inkludert lagsponsorens eget Boels Holland Ladies Tour og er regjerende verdensmester i lagtempo for andre år på rad med Specialized-lululemon. Chantal Blaak (25) vant verdenscuprittet i Vårgårda i Sverige og er nederlandsk nasjonal mester, og Amalie Dideriksen (18) ble juniorverdensmester på landevei i Ponferranda i Spania i høst da hun vant fellesstarten og forsvarte tittelen fra 2013.

– De nye rytterne gjør oss sterkere samlet sett, sa Danny Stam, som er sportsdirektør i laget.

– I vårsesongen kan vi stole på Ellen Van Dijk og Chantal Blaak, som er spesialister på klassikerne. Og utover i sesongen vil klatretalentene Evelyn Stevens og Megan Guarnier bli viktige kort i fjellene, sa Stam.

Hektisk sesong
Boels-Dolmans powered by Specialized-lululemon har verdenscupen som hovedfokus for sesongen, der de er sugne på å forsvare seieren i Boels Dolmans Ronde van Drenthe og Flanderen Rundt, som går henholdsvis i mars og april. Men Ladies Tour of Quatar, som går fra 3. til 6. februar, er første ritt for sesongen.

Deretter går det slag i slag med vårklassikere og etapperitt fram til nasjonale mesterskap i juni. Sommerens høydepunkter er Giro Rosa, damenes Giro d’Italia, i starten av juli, etterfulgt av Thüringen Rundfahrt midt i juli og La Course by Le Tour de France 26. juli. I august kommer både Ladies Tour of Norway og verdenscuprunden i Vårgårda.

September begynner med Boels Rental Ladies Tour of Holland. Videre er selvsagt VM i Richmond, USA, i september et høydepunkt for laget, og ikke minst de amerikanske jentene, som gleder seg til å vise fram hjemlandet fra A til Å, også utenfor landeveien.

– Jeg elsker burritoer, og det er litt vanskelig å få tak i her i Europa. Lagvenninnene mine tror vel snart jeg er helt sprø, for jeg prater alltid om burritoene vi får hjemme i USA. Så når vi skal kjøre VM i USA, da har jeg lovet jentene at vi skal gå ut å spise skikkelige burritoer, forteller Megan Guarnier, som var ranket nummer 26 i verden etter sesongen 2014 og har syklet for Boels-Dolmans siden i fjor.

– Og det er 30 år siden VM var i USA sist, så det er litt stas å få konkurrere der, legger hun til.

(Saken fortsetter under)

Team best - Scheve 1400x
PRESENTASJON: De fleste rytterne var på plass under lagpresentasjonen i Kaatshoevel i Nedersland forrige uke. Foto: Ingeborg Scheve

PRESENTASJON: De fleste rytterne var på plass under lagpresentasjonen i Kaatshoevel i Nedersland forrige uke. Foto: Ingeborg Scheve

Støtter kvinnesykling med mer enn penger
Hovedsponsorene Boels og Dolmans er nederlandske selskaper. Boels driver med maskinutleie, mens Dolmans er en gruppe anleggsgartnere.

Specialized er imponert over deres engasjement for kvinnesykling utover ren pengestøtte til å drifte laget. Det var viktig for Specialized-lululemon da de to lagene skulle slå seg sammen.

– Boels-Dolmans er den ideelle partneren for oss i Specialized. De ser verdien i kvinnesykling, og er stolte av å kunne være med å bygge opp sporten både med arrangementer for kvinnene, og med å utvikle forbilder for nye kvinnelige syklister, sier Stephanie Kaplan, som er sjef for kvinnedivisjonen i Specialized Bicycle Components.

Boels-Dolmans er blant annet sponsor for den første verdenscuprunden, Boels Ronde van Drenthe, både dame- og herreutgaven av La Fleche Wallonne, Boels Rental Hills Classic og Boels Rental Ladies Tour of Holland.

– Det er med den typen engasjement at vi kan bygge sporten videre, sier Kaplan.

Laget vil som i 2014 få sykler fra Specialized, men i år øker den amerikanske sykkelprodusenten sin innsats og trår til med full støtte fra Specialized Racing og Specialized Bicycle Components. Det betyr at rytterne får tilgang til testing i vindtunnelen til Specialized, og at komponentproduktutviklerne fra Specialized Body Geometry Fit avdeling vil bidra med sine kunnskaper for at jentene skal ha feltets beste utstyr.

Lululemon Athletica er et canadisk selskap som lager yoga-inspirert bekledning og er lagets sponsor for klær utenom sykkeltøy.

(Saken fortsetter under)

Bike 2 lululemon - Scheve 1400x
SPECIALIZED: Boels-Dolmans Cycling Team powered by Specialized-lululemon får selvsagt sykler fra Specialized - S-Works Amira SL blir standardmodellen. Foto: Ingeborg Scheve

SPECIALIZED: Boels-Dolmans Cycling Team powered by Specialized-lululemon får selvsagt sykler fra Specialized. S-Works Amira SL blir standardmodellen. Foto: Ingeborg Scheve

SLIK BLE LAGET TIL

Laget Boels-Doelmans powered by Specialized-lululemon er et resultat av at det nederlandske laget Boels-Doelmans Cycling Team og de amerikanske sponsorene Specialized og lululemon går sammen. Etter sesongen 2014 var Specialized-lululemon-laget nummer to på UCI team-rankingen med 2230 poeng og Boels-Doelmans Cycling Team nummer tre med 2102 poeng. Noen av rytterne fra Specialized-lululemon blir med videre i Boels-Dolmans powered by Specialized-lululemon. Andre blir går videre med det tidligere laget, som nå har med seg Cervélo og Velocio Sports. 

Boels-Doelmans powered by Specialized-lululemon 2015 får med seg tre nye ryttere, strategisk plukket for at laget skal kunne dominere feltet på enda flere områder. Amerikanske Evelyn Stevens, som var nummer 13 på den individuelle UCI-rankingen for 2014, Chantal Blaak fra Nederland som var ranket nummer 22 i 2014, og utviklingstalentet Amalie Dideriksen fra Danmark ha alle signert med Boels-Dolmans powered by Specialized-lululemon til og med sesongen 2016. Det er samme tidsrom som kontraktene med stjernerytterne til Boels-Doelmans Cycling Team, nederlandske Ellen Van Dijk og britiske Lizzie Armistead. 

Yoga KatieSue OLivia 1400x924
YOGA: Med lululemon som en av sponsorene får rytterne også innføring i flere bevegelsesformer. Her fra yogatimen med både sponsorer og ryttere like før årets lagpresentasjon. Foto: Ingeborg Scheve

YOGA: Med lululemon som en av sponsorene får rytterne også innføring i flere bevegelsesformer. Her fra yogatimen med både sponsorer og ryttere like før årets lagpresentasjon. Foto: Ingeborg Scheve

Publisert 22. januar 2015 kl 15.23
Sist oppdatert 22. januar 2015 kl 15.23
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen