En ren sykkel både fungerer og ser bedre ut enn en skitten sykkel. Her gir vi deg de beste tipsene for hvordan du får sykkelen til å se ut som ny, og guider deg gjennom stegene og utstyret du trenger.
Sist oppdatert: 14. juli 2023 kl 06.00
VIKTIG: En ren sykkel ser ikke bare bra ut, men den presterer også bedre. I Tour de France vaskes syklene hver eneste dag. Foto: Cor Vos
Det er lett å bare sette fra seg sykkelen skitten i boden, når man er sliten, kald eller hva det måtte være, etter en sykkeltur. Men du burde spyle og/eller vaske sykkelen din hver gang du har muligheten til det når den er blitt skitten.
En ren sykkel fungerer nemlig bedre enn en skitten, samtidig som den blir lettere å vedlikeholde.
Sykler du rundt med et drivverk som er fullt av grus og skit, så vil ikke dette bare slite delene raskere ut og koste deg penger, men det vil også gjøre at du sykler saktere, siden det blir mer friksjon.
Det samme gjelder med bremsene. Grus i felgbanen eller på skivene vil gjøre bremsingen mindre effektiv og du sliter ut bremsebanen, klossene og skivene raskere.
Hva trenger jeg for å vaske sykkelen?
Først og fremst trenger du noe å spyle med. Det kan være en vannslange fra uttak i veggen, en høytrykkspyler eller en barbær sykkelvasker.
En barbær sykkelvasker er veldig praktisk dersom du er på bilferie med sykkel eller på ritt.
Deretter er det greit å ha en bøtte som du kan ha vann og såpe i. Såpen trenger ikke være noe mer komplisert enn Zalo. Du kan også bruke bilvask eller du kan kjøpe spesiallaget sykkelvask.
Men det holder altså med Zalo.
Til selve vasken kan du bruke en svamp eller klut, samt en vaskebørste til å vaske ren drivverk og hjul. Du får kjøpt vaskebørster spesifikt for sykkelvask, men en kjøkkenbørste holder i massevis er vår erfaring.
Du får drivverket (kjede, kassett og drev) ganske rent med Zalo, men vi anbefaler sterkt å kjøpe spesifikk avfetting, som får gammel olje til å løsne.
Den kan du enten spraye på eller bruke en liten pensel til å smøre på. Avfetting er skikkelig effektivt, og når du har latt det stå og virke noen minutter, kan du som oftest spyle kjedet blankt igjen.
Se vår guide til hvordan dette gjøres i videoen under:
Rensemiddel for skivebrems, såkalt disc brake cleaner, er også noe som er greit å ha, dersom sykkelen din har denne typen brems.
Du kan fint vaske sykkelen inntil en vegg, men et sykkelstativ gjør saken noe enklere. Da har du mer kontroll og kommer bedre til. Samtidig gjør det justering av sykkelen mye lettere.
Da bør du også investere i en kjedeholder, som gjør det mye enklere å få vasket kjedet ordentlig, og du slipper å ripe opp og grise til kjedestagene.
Som siste finish kan du også kjøpe glansspray, som sørger for at sykkelen skinner ekstra pent og gir spesielt matt karbon en litt mer våt look.
Slik vasker du sykkelen
Start med å spyle sykkelen. Det kan du enten gjøre med hageslange eller høytrykkspyler. Er sykkelen veldig skitten, full av grus etter en tur i marka for eksempel, kan det være greit å spyle den en runde med svak stråle først, slik at grus/gjørme løsner litt.
Påfør eller spray på avfettingsmiddel på drivverket (kjede, kassett og krank/drev). Bruk gjerne også en børste etterpå, om det er veldig mye skitt. Har du ikke avfetting kan du fint bruke zalovann, og både børste kassett og krank/drev, og gjerne dra kjedet gjennom en svamp med zalovann.
Spyl sykkelen og drivverket godt.
Deretter går vi over til å vaske resten av sykkelen: Enten spray sykkelen med sykkelvaskemiddel eller bare bruk zalovann og svamp/klut. Vask grundig og prøv å nå så godt du kan inn i kriker og kroker på sykkelen. Det finnes også spesialbørster for å komme til på de vanskeligste stedene.
Har du skivebremser, vask også dem godt, men pass på at du ikke får olje eller glansspray på dem under veis i vaskingen. Vask over skivebremsene med eget spesialmiddel, som fjerner belegg på skivene som hemmer bremseeffekten.
Tørk gjerne over sykkelen med en klut eller et håndkle (ta et gammelt fra badet, som er slitt ut). Skal du ha glansspray på sykkelen er det viktig at ramma er tørr først.
Ha også gjerne en egen klut eller håndkle til kjedet også, og tørk vannet av dette (om kluten/håndkleet er oljete fra før, spiller ikke det noen rolle).
Legg på ny olje på kjedet (eventuelt spray). La oljen trekke godt inn i kjedet, før du drar over med klut/håndkle igjen, for å fjerne overflødig olje (gjerne la det stå en stund, før du drar over).
Sykkelvask på budsjett
Du kan kjøpe inn masse fancy greier for å vaske sykkelen, men du klarer deg også med noen få ting, som ikke koster særlig mye.
Her er redaksjonens budsjett-variant:
10-liters bøtte (koster 25-30 kroner i en dagligvare butikk)
Oppvaskkost (20 kroner)
Oppvaskmiddel (20-30 kroner)
Morgan Blue Chain Cleaner (cirka 200 kroner)
En svamp (cirka 20 kroner)
En klut (10 kroner)
Totalt: Cirka 300 kroner.
Kan du vaske sykkel med høytrykkspyler?
Dette er et spørsmål vi konfronteres med ganske ofte. Mange har nemlig fått høre at å bruke en høytrykkspyler på sykkelen, er farlig.
At man ikke kan gjøre dette er en seiglivet myte. Man kan nemlig vaske sykkelen med en høytrykkspyler, du trenger ikke være redd for at det skal skade sykkelen.
Har du sett på et proffritt vil du ha sett at alle mekanikerne vasker syklene med høytrykkspyler.
Frykten og argumentene til motstanderne mot høytrykkspyler, er at man ødelegger lagerne på sykkelen og vasker ut fettet.
På moderne sykler er dette umulig. Lagerne er nær helt tette, og de er også umulig å nå ettersom gafler, krank eller hva det måtte være er montert så tett at vannet ikke trenger gjennom.
Er du mye ute og reiser med sykkelen og trenger å vaske den, eller bor du et sted hvor det ikke er noe vannuttak utenfor, da er en mobil sykkelvasker utrolig praktisk.
Disse barbære høytrykkspylerne har ladbare batterier og en vanntank som kan fylles på.
De varierer litt i størrelse, batteritid og vanntrykk, men de fleste får jobben gjort på en akseptabel måte.
Bosch Fontus er så kraftig at vi mener den fint kan erstatte hageslangen.
Kärcher C3 Bikeboxer liten og utrolig lett, men har ikke like kraftig trykk.
Bikewash Pro har på sin side stor vanntank, lange slange og mange ekstra funksjoner. Men i volum er den ganske stor.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.