En ren sykkel både fungerer og ser bedre ut enn en skitten sykkel. Her gir vi deg de beste tipsene for hvordan du får sykkelen til å se ut som ny, og guider deg gjennom stegene og utstyret du trenger.
Det er lett å bare sette fra seg sykkelen skitten i boden, når man er sliten, kald eller hva det måtte være, etter en sykkeltur. Men du burde spyle og/eller vaske sykkelen din hver gang du har muligheten til det når den er blitt skitten.
En ren sykkel fungerer nemlig bedre enn en skitten, samtidig som den blir lettere å vedlikeholde.
Sykler du rundt med et drivverk som er fullt av grus og skit, så vil ikke dette bare slite delene raskere ut og koste deg penger, men det vil også gjøre at du sykler saktere, siden det blir mer friksjon.
Det samme gjelder med bremsene. Grus i felgbanen eller på skivene vil gjøre bremsingen mindre effektiv og du sliter ut bremsebanen, klossene og skivene raskere.
HØYTRYKKSVASK: En mekaniker i Jumbo-Visma vasker en Bianchi-sykkel under Tour de France. Med høytrykkspyler, så klart. Foto: Cor Vos
Hva trenger jeg for å vaske sykkelen?
Først og fremst trenger du noe å spyle med. Det kan være en vannslange fra uttak i veggen, en høytrykkspyler eller en barbær sykkelvasker.
En barbær sykkelvasker er veldig praktisk dersom du er på bilferie med sykkel eller på ritt.
Deretter er det greit å ha en bøtte som du kan ha vann og såpe i. Såpen trenger ikke være noe mer komplisert enn Zalo. Du kan også bruke bilvask eller du kan kjøpe spesiallaget sykkelvask.
Men det holder altså med Zalo.
Til selve vasken kan du bruke en svamp eller klut, samt en vaskebørste til å vaske ren drivverk og hjul. Du får kjøpt vaskebørster spesifikt for sykkelvask, men en kjøkkenbørste holder i massevis er vår erfaring.
Du får drivverket (kjede, kassett og drev) ganske rent med Zalo, men vi anbefaler sterkt å kjøpe spesifikk avfetting, som får gammel olje til å løsne.
Den kan du enten spraye på eller bruke en liten pensel til å smøre på. Avfetting er skikkelig effektivt, og når du har latt det stå og virke noen minutter, kan du som oftest spyle kjedet blankt igjen.
Se vår guide til hvordan dette gjøres i videoen under:
Rensemiddel for skivebrems, såkalt disc brake cleaner, er også noe som er greit å ha, dersom sykkelen din har denne typen brems.
Du kan fint vaske sykkelen inntil en vegg, men et sykkelstativ gjør saken noe enklere. Da har du mer kontroll og kommer bedre til. Samtidig gjør det justering av sykkelen mye lettere.
Da bør du også investere i en kjedeholder, som gjør det mye enklere å få vasket kjedet ordentlig, og du slipper å ripe opp og grise til kjedestagene.
Som siste finish kan du også kjøpe glansspray, som sørger for at sykkelen skinner ekstra pent og gir spesielt matt karbon en litt mer våt look.
TIL VASK: Sykkelstativ, kjedeholder og glansspray (carbon polish) kan være greit å ha.
Slik vasker du sykkelen
Start med å spyle sykkelen. Det kan du enten gjøre med hageslange eller høytrykkspyler. Er sykkelen veldig skitten, full av grus etter en tur i marka for eksempel, kan det være greit å spyle den en runde med svak stråle først, slik at grus/gjørme løsner litt.
Påfør eller spray på avfettingsmiddel på drivverket (kjede, kassett og krank/drev). Bruk gjerne også en børste etterpå, om det er veldig mye skitt. Har du ikke avfetting kan du fint bruke zalovann, og både børste kassett og krank/drev, og gjerne dra kjedet gjennom en svamp med zalovann.
Spyl sykkelen og drivverket godt.
Deretter går vi over til å vaske resten av sykkelen: Enten spray sykkelen med sykkelvaskemiddel eller bare bruk zalovann og svamp/klut. Vask grundig og prøv å nå så godt du kan inn i kriker og kroker på sykkelen. Det finnes også spesialbørster for å komme til på de vanskeligste stedene.
Har du skivebremser, vask også dem godt, men pass på at du ikke får olje eller glansspray på dem under veis i vaskingen. Vask over skivebremsene med eget spesialmiddel, som fjerner belegg på skivene som hemmer bremseeffekten.
Tørk gjerne over sykkelen med en klut eller et håndkle (ta et gammelt fra badet, som er slitt ut). Skal du ha glansspray på sykkelen er det viktig at ramma er tørr først.
Ha også gjerne en egen klut eller håndkle til kjedet også, og tørk vannet av dette (om kluten/håndkleet er oljete fra før, spiller ikke det noen rolle).
Legg på ny olje på kjedet (eventuelt spray). La oljen trekke godt inn i kjedet, før du drar over med klut/håndkle igjen, for å fjerne overflødig olje (gjerne la det stå en stund, før du drar over).
Sykkelvask på budsjett
Du kan kjøpe inn masse fancy greier for å vaske sykkelen, men du klarer deg også med noen få ting, som ikke koster særlig mye.
Her er redaksjonens budsjett-variant:
10-liters bøtte (koster 25-30 kroner i en dagligvare butikk)
Oppvaskkost (20 kroner)
Oppvaskmiddel (20-30 kroner)
Morgan Blue Chain Cleaner (cirka 200 kroner)
En svamp (cirka 20 kroner)
En klut (10 kroner)
Totalt: Cirka 300 kroner.
Kan du vaske sykkel med høytrykkspyler?
Dette er et spørsmål vi konfronteres med ganske ofte. Mange har nemlig fått høre at å bruke en høytrykkspyler på sykkelen, er farlig.
At man ikke kan gjøre dette er en seiglivet myte. Man kan nemlig vaske sykkelen med en høytrykkspyler, du trenger ikke være redd for at det skal skade sykkelen.
Har du sett på et proffritt vil du ha sett at alle mekanikerne vasker syklene med høytrykkspyler.
Frykten og argumentene til motstanderne mot høytrykkspyler, er at man ødelegger lagerne på sykkelen og vasker ut fettet.
På moderne sykler er dette umulig. Lagerne er nær helt tette, og de er også umulig å nå ettersom gafler, krank eller hva det måtte være er montert så tett at vannet ikke trenger gjennom.
Er du mye ute og reiser med sykkelen og trenger å vaske den, eller bor du et sted hvor det ikke er noe vannuttak utenfor, da er en mobil sykkelvasker utrolig praktisk.
Disse barbære høytrykkspylerne har ladbare batterier og en vanntank som kan fylles på.
De varierer litt i størrelse, batteritid og vanntrykk, men de fleste får jobben gjort på en akseptabel måte.
Bosch Fontus er så kraftig at vi mener den fint kan erstatte hageslangen.
Kärcher C3 Bikeboxer liten og utrolig lett, men har ikke like kraftig trykk.
Bikewash Pro har på sin side stor vanntank, lange slange og mange ekstra funksjoner. Men i volum er den ganske stor.
Kraftig nok til å erstatte hageslangen
Bosch Fontus er en stor og kraftig mobil sykkelvasker, som du uten bekymringer kan ta med deg på tur. Men vekta er noe å tenke over.
LAGERROM: Både kost og spylepistol lagres trygt i eget rom på Bosch Fontus. Vinduet på siden lar deg følge med på vannmengden.
Bosch Fontus minner om en vanlig høyttrykkspyler rent utseendemessig. Den har kraftige hjul og et kraftig håndtak som felles inn når du ikke trenger det.
Den tre meter lange slangen er tjukk og solid. Vanntanken har vindu på siden så du ser hvor mye vann du har igjen. I tillegg er det et filter i påfyllsåpningen som sikrer at du ikke fyller opp vanntanken med bøss.
Akkurat dette filteret hemmer påfyllet litt da det blir mye søl hvis du fyller på med mye vann om gangen. Du kan fjerne filteret lett med en tang.
Enheten er for stor til å få under kjøkkenspringen, så du må enten frem med dusjslangen eller en hagespring for å fylle tanken. Bosch-spyleren bruker Bosch sitt standardbatteri som også kan brukes på deres driller, gressklippere, sager, supert!
Spyleren har tre trykknivåer og en spylepistol som føles som en solid hageslangepistol i hånden. Denne har også re innstillinger for selve vannstrålen. Alt fra myk dusj til konsentrert, tynn stråle. Spyleren gir opp til 15 bar trykk på maks. En del mindre enn en vanlig høytrykkspyler, men nært opp til en vanlig hageslange. Strålen er kraftig, konsentrert og med solid vannvolum.
Under testingen hadde vi ingen problemer med å vaske 2-3 skitne sykler med Bosch- vaskeren alene. Både vannmengde og trykk, samt en god børste gjør at du får vasket skikkelig og grundig. Trillehjulene og håndtaket er skikkelig robuste og rommet for lagring av børste og pistol solid og smart.
Av de tre spylerne i testen er det bare Bosch Fontus som føles som et reellt alternativ til hageslange eller bilvasken. Den tar stor plass i bilen og er dyr, men den gjør at du får vasket sykkel og utstyr helt rent der du er. Spraysåpe og tørkeklut bør du legge til selv.
PLUSS
Solid kvalitetsfølelse
Stor tank
God spyler med mye vann
Flere nivåer og stråler
Lang batterikapasitet
Fin lagring av tilbehør
MINUS
Dyr
Stor
Ikke billader eller mulighet til ekstern vannkilde
Hendig og lett, men mangler det essensielle
Kärchers bittelille C3 sykkelvasker kan du enkelt få med deg på tur, men holder ikke helt mål.
KOMPAKT: Den lille Kärcher C3 bikebox kommer levert komplett med spyler, børste, såpespray og mikrofiberklut. Med vanntank på fire liter må du vaske raskt og effektivt, men det kan gå.
Kärcher C3 Bikebox
Pris: 2 299 kroner
Vanntank: 4 liter
Slangelengde: 250 cm
Oppgitt makstrykk: 5 bar
Oppgitt batteritid: 15 min
Vekt uten vann: 3,1 kilo
Mål: 20:30x23x27 cm
Hjul: Nei
Medfølgende tilbehør: Rund børste, 0,5l såpespray og mikrofiberklut
Justerbar stråle: Dusj og stråle
Ekstern vanntilkobling: Ja, men med ekstra slange
Billader: Nei
Kärcher C3 Bikebox er omtrent på størrelse med en skoeske og inneholder det meste du trenger for å vaske en sykkel eller tilsvarende utstyr. Bikebox-pakka vi har testet her kommer levert med et ekstra lagringsrom som inneholder en halvliters såpe i spray aske, en rund børste og en mikro berklut. Lagringsrommet bygger ca. 10 centimeter i høyden på hele vaskeren, men kan lett taes av.
Faktisk er selve festet for ekstrarommet såpass sprøtt og puslete at du nok fort ender opp med å droppe det uansett.
Kärcher-vaskeren er lett å fylle opp med 4 liter vann. Slangekveilen strekkes ut til nærmere 2,5 meter, og pistolen kan sprute en konsentrert stråle med et eget munnstykke i åpningen, eller en bløt dusj uten det ekstra munnstykket. Børsten skrus også greit fast i pistolen, men kan gjerne brukes løst.
Du må spare på vannet når du bruker Kärcher-vaskern, så børsting med vann blir for ekstravagant sånn sett. Kvalitetsfølelsen på Kärcher-vaskeren er litt middels. Både bærehåndtaket og klipsfestet for lagringsboksen gir fra seg høylydt hardplastknekk ved bruk, også pistolen har en litt sprø hardplastkvalitet.
Hovedproblemet til Kärcher-vaskeren er likevel at den leverer såpass lite vann og lavt trykk i den korte perioden 4-liters tanken varer. Sykkelen din skal ikke være veldig skitten før du går tom for vann før sykkelen er ren nok til å legge inn i bilen med god samvittighet. Men en middels skitten sykkel rekker du over med litt planlegging, innsåping og fokusert børsting og spyling. Er sykkelen veldig skitten, eller du ønsker å vaske to, må du fylle på mer vann.
Som hageslangeerstatter i byen gjør Kärcher-vaskeren akkurat jobben du trenger, men heller ikke mer. Hendig format og bra tilbehør trekker opp.
PLUSS
Hendig
Leveres med såpe, børste og klut
Kan kobles på ekstern vannkilde med ekstra slange
MINUS
Lite vann
Lavt trykk
Fiklete å feste på nedre oppbevaringsrom
Ikke justerbar stråle
Ikke billader
Stor vanntank, ekstra lang spylerslange og en rekke andre funksjoner
Den oransje Bikewash Pro har også noen fine bonusfunksjoner som kan komme til nytte om du har den med på tur.
MYE VANN: Bikewash Pro har en vanntank på hele 20 liter. Det gir deg god tid til å få sykkelen ren.
Ekstern vanntilkobling: Ja, pumpa kan brukes løst med ekstra slange
Billader: Ja
Med en vanntank på hele 20 liter trenger du ikke bekymre deg for å ikke ha nok vann til vask av hele sykkelen.
Bikewash Pro inkluderer også en ganske så kraftig lommelykt, samt en USB-lader for lading av telefonen, lydplanke, kameraet eller GPS. Fint hvis du er på telttur med bil og sykkel.
Den store vanntanken har stort påfyllingshull uten noe bremsende lter. Her er det bare å fylle opp så fort springen din klarer - eller springen blir kanskje feil. Vaskeren er såpass stor at du vil slite med å få den under springen i vasken.
Dusjen eller hage- krana må brukes ved påfylling. Bikewash Pro-vaskeren kan lades, og brukes direkte med strøm fra 12v-utaket i bilen. Dette kan være nyttig i en knipe. Batteriet er oppgitt til å vare 30 minutter ved spyling.
Selve spylingen fungerer ganske bra. Strålen lar seg justere som på et vanlig hageslan- ge-munnstykke ved å vri på tuten. Den skarpeste strålen gir ok trykk, men vesentlig mindre vannvolum enn vaskeren fra Bosch.
Selve spylingen fungerer ganske bra. Strålen lar seg justere som på et vanlig hageslan- ge-munnstykke ved å vri på tuten. Den skarpeste strålen gir ok trykk, men vesentlig mindre vannvolum enn vaskeren fra Bosch.
I tillegg føles pistolen ganske så skjør. Festet av børsten eller dusj-munnstykket er også ganske skjørt. Vi opplevde at børsten falt av pistolen under vaskingen. I tillegg er børsten veldig spinkel og tynn i busten. En oppvaskbørste eller dobørste separat fungerer bedre.
Vannmengden i tanken kompenserer litt for manglende trykk og vannvolum i selve strålen. Du klarer nt å få en realt skitten sykkel ren med en full tank. Kanskje også to. I hvert fall hvis du er litt nøye på såpespyling, børsting og svamping underveis. En stor vasker med stor vanntank som mangler litt på kvalitetsfølelsen og spyleevne. Såpe og klut bør du legge til settet med selv.
PLUSS
Stor vanntank
Lykt
Mobillader og billader
Kan brukes som vannpumpe for ekstern vannkilde
MINUS
Hjul og håndtak fungerer dårlig
Lite vann i strålen
Lav kvalitetsfølelse på pistol og børste
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.