Sykkelvask og høytrykkspyler - best i test

Tester og guide til vask av sykkel

En ren sykkel både fungerer og ser bedre ut enn en skitten sykkel. Vi tester produkter til sykkelvask og høytrykkspylere, sånn at du skal få mest ut av sykkelen din.

sykkelvask
VIKTIG: En ren sykkel ser ikke bare bra ut, men den presterer også bedre. I Tour de France vaskes syklene hver eneste dag. Foto: Cor Vos

Det er lett å bare sette fra seg sykkelen skitten i boden, når man er sliten, kald eller hva det måtte være, etter en sykkeltur. Men du burde spyle og/eller vaske sykkelen din hver gang du har muligheten til det når den er blitt skitten.

En ren sykkel fungerer nemlig bedre enn en skitten, samtidig som den blir lettere å vedlikeholde.

Sykler du rundt med et drivverk som er fullt av grus og skit, så vil ikke dette bare slite delene raskere ut og koste deg penger, men det vil også gjøre at du sykler saktere, siden det blir mer friksjon.

Det samme gjelder med bremsene. Grus i felgbanen eller på skivene vil gjøre bremsingen mindre effektiv og du sliter ut bremsebanen, klossene og skivene raskere.

Kan man vaske sykkel med høytrykkspyler?

Dette er et spørsmål vi konfronteres med ganske ofte. Mange har nemlig fått høre at å bruke en høytrykkspyler på sykkelen, er farlig.

At man ikke kan gjøre dette er en seiglivet myte. Man kan nemlig vaske sykkelen med en høytrykkspyler, du trenger ikke være redd for at det skal skade sykkelen.

Har du sett på et proffritt vil du ha sett at alle mekanikerne vasker syklene med høytrykkspyler.

sykkelvask høytrykkspyler
HØYTRYKKSVASK: En mekaniker i Jumbo-Visma vasker en Bianchi-sykkel under Tour de France. Med høytrykkspyler, så klart. Foto: Cor Vos

Frykten og argumentene til motstanderne mot høytrykkspyler, er at man ødelegger lagerne på sykkelen og vasker ut fettet.

På moderne sykler er dette umulig. Lagerne er nær helt tette, og de er også umulig å nå ettersom gafler, krank eller hva det måtte være er montert så tett at vannet ikke trenger gjennom.

Så ja: Du kan vaske sykkelen med høytrykkspyler.

Hva trenger jeg for å vaske sykkelen?

Først og fremst trenger du noe å spyle med. Det kan være en vannslange fra uttak i veggen, en høytrykkspyler eller en portabel spyler.

En portabel spyler er veldig praktisk dersom du er på bilferie med sykkel eller på ritt. Du kan du for eksempel bruke Kärcher C3 Bikebox, Bosch Fontus eller Bikewash Pro.

Deretter er det greit å ha en bøtte som du kan ha vann og såpe i. Såpen trenger ikke være noe mer komplisert enn Zalo. Du kan også bruke bilvask eller du kan kjøpe spesiallaget sykkelvask.

Men det holder altså med Zalo.

Til selve vasken kan du bruke en svamp eller klut, samt en vaskebørste til å vaske ren drivverk og hjul.

Du får drivverket (kjede, kassett og drev) ganske rent med Zalo, men vi anbefaler å kjøpe spesifikk avfetting, som får gammel olje til å løsne.

Den sprayer du bare på, lar sitte i noen minutter og så spyler du den av.

Du kan fint vaske sykkelen inntil en vegg, men et sykkelstativ gjør saken noe enklere. Da har du mer kontroll og kommer bedre til. Samtidig gjør det justering av sykkelen mye lettere.

Da bør du også investere i en kjedeholder, som gjør det mye enklere å få vasket kjedet ordentlig, og du slipper å ripe opp og grise til kjedestagene.

Som siste finish kan du også kjøpe glansspray, som sørger for at sykkelen skinner ekstra pent og gir spesielt matt karbon en litt mer våt look.

Test av Kärcher C3 Bikebox

Den lille sykkelvaskeren Kärcher C3 Bikebox er ekstremt hendig og lett å få med seg. Med vanntank på fire liter må du vaske effektivt, men det går.

KOMPAKT: Den lille Kärcher C3 bikebox kommer levert komplett med spyler, børste, såpespray og mikrofiberklut. Med vanntank på fire liter må du vaske raskt og effektivt, men det går.
KOMPAKT: Den lille Kärcher C3 bikebox kommer levert komplett med spyler, børste, såpespray og mikrofiberklut. Med vanntank på fire liter må du vaske raskt og effektivt, men det går.
Kärcher C3 Bikebox
 • Pris: 1799 kroner | Bikeshop.no 

 • Vanntank: 4 liter


 • Slangelengde: ca. 250 cm

 • Oppgitt makstrykk: 5 bar


 • Oppgitt batteritid:15 min


 • Vekt uten vann: 3,1 kilo


 • Mål: 20/30x23x27 cm


 • Hjul: Nei


 • Medfølgende tilbehør: Rund børste, 0,5L såpespray, mikrofiberklut

 • Justerbar stråle: Dusj og stråle

 • Ekstern vanntilkobling: Ja, men med ekstra slange

 • Billader nei 

Kärcher C3 Bikebox er omtrent på størrelse med en skoeske og inneholder det meste du trenger for å vaske en sykkel eller tilsvarende utstyr.

Bikebox-pakka vi har testet her kommer levert med et ekstra lagringsrom som inneholder en halvliters såpe i spray aske, en rund børste og en mikro berklut.

Lagringsrommet bygger ca. 10 centimeter i høyden på hele vaskeren, men kan lett taes av. Faktisk er selve festet for ekstrarommet såpass sprøtt og puslete at du nok fort ender opp med å droppe det uansett.

TYSKE BYGGEKLOSSER: Bikebox-versjonen av Kärcher C3 kommer med børste, såpe og klut i et ekstra rom til å feste nederst
TYSKE BYGGEKLOSSER: Bikebox-versjonen av Kärcher C3 kommer med børste, såpe og klut i et ekstra rom til å feste nederst

Kärcher-vaskeren er lett å fylle opp med 4 liter vann. Slangekveilen strekkes ut til nærmere 2,5 meter og pistolen kan sprute en konsentrert stråle med et eget munnstykke i åpningen, eller en bløt dusj uten det ekstra munnstykket. Børsten skrus også greit fast i pistolen, men kan gjerne brukes løst.

Du må spare på vannet når du bruker Kärcher-vaskern, så børsting med vann blir for ekstravagant sånn sett. Kvalitetsfølelsen på Kärcher-vaskeren er litt middels. Både bærehåndtaket og klipsfestet for lagringsboksen gir fra seg høylydt hardplastknekk ved bruk, også pistolen har en litt sprø hardplastkvalitet.

PRAKTISK: Børsten til Kärcher-vaskeren minner om en toalettbørste. For å spare på vannet er det smartest å bruke den frikoblet fra spylepistolen
PRAKTISK: Børsten til Kärcher-vaskeren minner om en toalettbørste. For å spare på vannet er det smartest å bruke den frikoblet fra spylepistolen

Hovedproblemet til Kärcher-vaskeren er likevel at den leverer såpass lite vann og lavt trykk i den korte perioden 4-liters tanken varer. Sykkelen din skal ikke være veldig skitten før du går tom for vann før sykkelen er ren nok til å legge inn i bilen med
 god samvittighet.

Men en middels skitten sykkel rekker du over med litt planlegging, innsåping og fokusert børsting og spyling. Er sykkelen veldig skitten, eller du ønsker å vaske to, må du fylle på mer vann.

Som hageslangeerstatter i byen gjør Kärcher-vaskeren akkurat jobben du trenger, men heller ikke mer. Hendig format og bra tilbehør trekker opp. 

TO NIVÅER: Kärcher-strålen er at og skarp med det gule munnstykket i pistolen, eller bløt dusj uten
TO NIVÅER: Kärcher-strålen er at og skarp med det gule munnstykket i pistolen, eller bløt dusj uten
PLUSS

Hendig

Leveres med såpe, børste og klut

Kan kobles på ekstern vannkilde med ekstra slange

MINUS

Lite vann

Lavt trykk

Fiklete å feste på nedre oppbevaringsrom

Ikke justerbar stråle

Ikke billader

Test av Bosch Fontus

Bosch Fontus er stor og kraftig nok til å erstatte hageslangen, også når du er på tur. Bosch Fontus minner om en høytrykksspyler utseendemessig.

LAGERROM: Både kost og spylepistol lagres trygt i eget rom på Bosch Fontus. Vinduet på siden lar deg følge med på vannmengden
LAGERROM: Både kost og spylepistol lagres trygt i eget rom på Bosch Fontus. Vinduet på siden lar deg følge med på vannmengden
LV_best_i_test
Bosch Fontus
 • Pris: 3199 kroner m/utbyttbar batteripakke | Bosch.no 

 • Vanntank: 15 liter


 • Slangelengde: 406 cm


 • Oppgitt makstrykk: 15 bar


 • Oppgitt batteritid: 60 min

 • Vekt uten vann: 9,6 kilo


 • Mål: 65x39x30 cm


 • Hjul: Ja, kraftige


 • Medfølgende tilbehør: Bred børste

 • Justerbar stråle: Ja, 4 innstillinger, 3 trykknivåer

 • Ekstern vanntilkobling: Nei

 • Billader: Nei 

Bosch Fontus minner om en vanlig høyttrykkspyler rent utseendemessig.

Den har kraftige hjul og et kraftig håndtak som felles inn når du ikke trenger det.

Den fire meter lange slangen er tjukk og solid. Vanntanken har vindu på siden så du ser hvor mye vann du har igjen. I tillegg er det et filter i påfyllsåpningen som sikrer at du ikke fyller opp vanntanken med bøss. Akkurat dette filteret hemmer påfyllet litt da det blir mye søl hvis du fyller på med mye vann om gangen.

Du kan fjerne filteret lett med en tang. Enheten er for stor til å få under kjøkkenspringen, så du må enten frem med dusjslangen eller en hagespring for å fylle tanken.
Bosch-spyleren bruker Bosch sitt standardbatteri som også kan brukes på deres driller, gressklippere, sager, supert!

HAGEKLAR: Bosch Fontus er stor med solid kvalitetsfølelse. 15 liter vanntank og 60 minutter batteritid gjør det lett å få sykkelen helt ren
HAGEKLAR: Bosch Fontus er stor med solid kvalitetsfølelse. 15 liter vanntank og 60 minutter batteritid gjør det lett å få sykkelen helt ren

Spyleren har tre trykknivåer og en spylepistol som føles som en solid hageslangepistol i hånden. Denne har også fire innstillinger for selve vannstrålen. Alt fra myk dusj til konsentrert, tynn stråle. Spyleren gir opp til 15 bar trykk på maks. En del mindre enn en vanlig høytrykkspyler, men nært opp til en vanlig hageslange. Strålen er kraftig, konsentrert og med solid vannvolum.

Under testingen hadde vi ingen problemer med å vaske 2-3 skitne sykler med Bosch- vaskeren alene. Både vannmengde og trykk, samt en god børste gjør at du får vasket skikkelig og grundig. Trillehjulene og håndtaket er skikkelig robuste og rommet for lagring av børste og pistol solid og smart.

KRAFTIG: Børsten til Bosch Fontus har myk og kraftig bust. Den skrus trygt fast på spyler- pistolen.
KRAFTIG: Børsten til Bosch Fontus har myk og kraftig bust. Den skrus trygt fast på spyler- pistolen.

Av de tre spylerne i testen er det bare Bosch Fontus som føles som et reellt alternativ til hageslange eller bilvasken. Den tar stor plass i bilen og er dyr, men den gjør at du får vasket sykkel og utstyr helt rent der du er.
 Spraysåpe og tørkeklut bør du legge til selv. 

PLUSS

Solid kvalitetsfølelse

Stor tank

God spyler med mye vann

Flere nivåer og stråler

Lang batterikapasitet

Fin lagring av tilbehør

MINUS

Dyr

Stor

Ikke billader

Ikke mulighet til ekstern vannkilde

Test av Bikewash Pro

Den oransje Bikewash Pro sykkelvaskeren har en stor vanntank på 20 liter som gir deg god tid til å vaske sykkelen, og ekstra lang spylerslange.

MYE VANN: Bikewash Pro har en vanntank på hele 20 liter. Det gir deg god tid til å få sykkelen ren.
MYE VANN: Bikewash Pro har en vanntank på hele 20 liter. Det gir deg god tid til å få sykkelen ren.
Bikewash Pro
 • Pris: 1499 kroner | Bikeshop.no 

 • Vanntank: 20 liter

 • Slangelengde: 600 cm

 • Oppgitt makstrykk: 9 bar

 • Oppgitt batteritid: 30 min

 • Vekt uten vann: 5,5 kilo

 • Mål: 46x34x27 cm

 • Hjul: Ja, små


 • Medfølgende tilbehør: Smal børste, dusjhode, lykt, USB-lader

 • Justerbar stråle Ja, ved å vri på dysen


 • Ekstern vanntilkobling: Ja - pumpa kan brukes løst med ekstra slange


 • Billader: Ja 

I tillegg til mye vann byr Bikewash Pro også på noen bonusfunksjoner som kan komme til nytte på biltur med sykkel.

Bikewash Pro inkluderer også en ganske så kraftig lommelykt.

Du får også med en USB-lader for lading av telefonen, lydplanke, kameraet eller GPS. Fint hvis du er på telttur med bil og sykkel.

TILBEHØR: Bikewash pro kommer levert med børste, dusjmunnstykke, USB-lader, lykt og separat vannpumpe
TILBEHØR: Bikewash pro kommer levert med børste, dusjmunnstykke, USB-lader, lykt og separat vannpumpe

Den store vanntanken har stort påfyllingshull uten noe bremsende lter. Her er det bare å fylle opp så fort springen din klarer - eller springen blir kanskje feil. Vaskeren er såpass stor at du vil slite med å få den under springen i vasken. Dusjen eller hage- krana må brukes ved påfylling.

Bikewash Pro-vaskeren kan lades, og brukes direkte med strøm fra 12v-utaket i bilen. Dette kan være nyttig i en knipe. Batteriet er oppgitt til å vare 30 minutter ved spyling.

TIL FLERBRUK: Navnet til tross Bikewash Pro byr på funksjoner utover det å vaske sykkelen. Stor vanntank gjør sykkelen ren, men både spyler og tilbehør er av lavere kvalitet enn Bosch
TIL FLERBRUK: Navnet til tross Bikewash Pro byr på funksjoner utover det å vaske sykkelen. Stor vanntank gjør sykkelen ren, men både spyler og tilbehør er av lavere kvalitet enn Bosch

Selve spylingen fungerer ganske bra. Strålen lar seg justere som på et vanlig hageslan- ge-munnstykke ved å vri på tuten. Den skarpeste strålen gir ok trykk, men vesentlig mindre vannvolum enn vaskeren fra Bosch. I tillegg føles pistolen ganske så skjør.

Festet av børsten eller dusj-munnstykket er også ganske skjørt. Vi opplevde at børsten falt av pistolen under vaskingen. I tillegg er børsten veldig spinkel og tynn i busten. En oppvaskbørste eller dobørste separat fungerer bedre.

Vannmengden i tanken kompenserer litt for manglende trykk og vannvolum i selve strålen. Du klarer nt å få en realt skitten sykkel ren med en full tank. Kanskje også to.

I hvert fall hvis du er litt nøye på såpespyling, børsting og svamping underveis. En stor vasker med stor vanntank som mangler litt på kvalitetsfølelsen og spyleevne. Såpe og klut bør du legge til settet med selv. 

USB: Bikewash Pro kan brukes som mobil-powerbank
USB: Bikewash Pro kan brukes som mobil-powerbank
PUSLETE: De små hjulene på Bikewash Pro gjør den ikke så lett å trekke med seg med full tank.
PUSLETE: De små hjulene på Bikewash Pro gjør den ikke så lett å trekke med seg med full tank.
SMAL: Børsten til Bikewash pro er smal og stiv og sitter dårlig på spylepistolen. Bruk en oppvaskbørste fra Jordan i stedet.
SMAL: Børsten til Bikewash pro er smal og stiv og sitter dårlig på spylepistolen. Bruk en oppvaskbørste fra Jordan i stedet.
PLUSS

Stor vanntank

Lykt

Mobillader og billader

Kan brukes som vannpumpe for ekstern vannkilde

MINUS

Hjul og håndtak fungerer dårlig

Lite vann i strålen

Lav kvalitetsfølelse på pistol og børste

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.