Barbehøvler for syklister

Barberhøvler - slik får du glatte sykkelben

Barberte sykkelben ser bedre ut med trange sykkelbukser, det føles bedre i fart og gjør det lettere å behandle skrubbsår etter velt. En god høvel hjelper deg til å både se og føles bra ut.

STIL: Lite er så elegant som klassisk barbering. Men fungerer det på bena? Foto: Henrik Alpers
STIL: Lite er så elegant som klassisk barbering. Men fungerer det på bena? Foto: Henrik Alpers

Både mannlige sykkelproffer og glade amatører barberer bena med største selvfølge. Barberingen begrunnes i praktiske og estetiske årsaker.

Om du er på fest og sier du er syklist, tar det ikke mange sekundene før festen handler om hvorfor nettopp du barberer bena. 

Nysgjerrigheten gjelder primært mannlige syklister, kvinnene barberer jo oftest bena enten de sykler eller ei. 

Men hvorfor gjør både proffer og amatører dette nesten daglig?

Hvorfor finner du ofte engangshøvler som Gillette Blue III i toalettmappen til syklister som er på samling?

Det er tre årsaker til at syklister barberer bena, uansett kjønn.

Massasje, velt og identitet.

Massasje

Dette er den absolutte årsaken til at proffsyklister barberer bena. I hine hårde dager brukte de kanskje en klassisk høvel som Mühle Stylo, mens på 70-tallet begynte de beste å bruke maskin, kanskje en som minnet om dagens Philips RQ1280.

Proffsyklister får daglig massasje, og med hårete ben vil det bli direkte smertefullt og masseres. Det er slettes ikke bare syklister som barberer bena, ofte ser du både løpere og fotballspillere gjøre det samme.

Velt

Sykler du landevei vil du før eller siden velte, og har du hårete ben vil såret ditt gro tregere, i tillegg til at det gjør vondt å rive av plaster og bandasjer. 

Dette er definitivt et argument som holder vann for proffene, men så ofte velter en ikke som amatør. Gillette Body Man er en fin høvel for å holde bena glatte tilfelle du velter, men er velt den egentlige årsaken til barbering?

Identitet

Velkommen til den faktiske årsaken til at også amatørene barberer bena. Det er simpelthen identitet, på lik linje med at golfspillere pynter seg eller at snowboardere har baggy klær.

Sykkelsporten har alltid vært rask, skarp og stram, og det tar seg dårlig ut med lodne ben, når sykkelbuksen er tettsittende som bare det. Glatte, muskuløse legger ser også bra ut - da er du skarpskodd og klar for å konkurrere.

Hvor god trenger du være for å barbere bena? Så god eller dårlig du bare vil. Å være syklist er helt opp til en selv å definere. 

Litt barberingshistorie

Både egypterne og romerne var kjent for sin tettebarbering, da av hensyn til både estetikk og hygiene. Aleksander den Store var visstnok ekstremt opptatt av å barbere bort alt ansiktshår, særlig fordi soldatene skulle unngå at fienden kunne rive dem i skjegget. 

Barbering ble etterhvert også et kjennetegn på sivilserte menn. Uttrykket «barbar»refererer opprinnelig til de ubarberte, eller de usiviliserte. 

I tidligere tider ble barbering gjennomført med skarpe, knivaktige gjenstander. Den første patenterte barberkniven stammer fra Sheffield i England i 1680, og det gikk ytterligere 200 år før opprinnelsen til dagens barberhøvler dukket opp. 

William Henson lanserte i 1847 høvel og skaft, kalt «hoe guard razor». Dette forenklet barberingen betydelig. 

Markedet besto på midten av 1900-tallet av Gillette, Schick, American Safety Razor og Wilkinson Sword, som alle solgte skaft og utskiftbare kassetter, med fra ett til seks blader. 

BIC skilte seg ut ved å tilby engangshøvler. 

De siste årene har den tradisjonelle høvlene hatt en renessanse, både hipsterbevegelsen og mannen som har alt, har lagt sin elsk på klassisk barbering. Samtidig holder elektriske høvler stand, og det er Philips, Braun, Panasonic og Remington som krangler om det markedet.

Test av Gillette Blue 3

Gillette Blue 3 er nødløsningen når det kommer til barbersaker for syklister. Dette er engangshøvler, men de holder overraskende lenge.

Gillette Blue 3
  • Pris: 0 kroner for skaft

  • Pris blad: 14 kroner, per høvel

  • Total livstidskost: 10734 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 9 kroner

  • Vekt: 8 gram

skala
6.8/10

Enhver nedslitt butikk eller apotek verden over pusher Gillettes rimeligste høvler, bare se etter en liten blå pose i nærheten av barberskummet. Disse plastikkobjektene som går for å være «disposable» holder overraskende lenge, og det er det vi på godt norsk kaller engangshøvler. 

Notér deg bak øret at engangshøvler kommer i en rekke ulike kvaliteter, og dette er trolig den mest luksuriøse formen for engangshøvler du finner. Ber du om «complimentary toiletry» på et billig hotell i Kongo, er det neppe dette du får. Blue 3 er altså en kurant nødløsning og reisefølge. 

Blue 3 kjennes som den litt kjipere varianten av Mach 3. Det er hovedsaklig på grunn av materialevalget, som er av plast. Den er lett i hånden, han ingen godpendel, og mangler det luksuriøse gummibelegget du finner hos storebror. 

Når det er sagt, høvelen leverer et greit sluttresultat både på kinn og legg. Dog er veien dit lenger. Du må med denne høvelen ta flere strøk, noe som særlig de med sart hud kan mislike. 

Selve barberhodet har dårlig fjæravlastning, så her er du avhengig av god fingerspitzgefühl om du vil unngå kutt. Vi anbefaler at du tar knær og ankler først, om du ønsker å ha dette som hovedhøvel i dusjen. 

Du velger aldri vinter- eller en leiesykkel om du har tilgang på din egen godsykkel, men må du, så må du, og du kan fint ha det moro på en Vipera i aluminium. 

Denne barberhøvelen passer best til deg som mener grunnmodellen til Skoda Octavia er luksus nok, eller som jager stravatider med aksiumhjul og tiagragir.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Mye for penga

Overraskende god i bruk

Enkel og god

MINUS

Miljøsvineri

Plastikkfølelse

Test av Gillette Body Man

Gillettes Body Man minner veldig om Venus-høvlene for damer, og har en stripe med barbergele for skånsom barbering.

Gillette Body Man
  • Pris: 189 kroner for skaft

  • Pris blad: 40 kroner, per blad

  • Total livstidskost: 22890 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 18 kroner

  • Vekt: 23 gram

skala
7/10

Gillettes grønne høvler tiltenkt kroppshår til menn er nok i praksis Gillette Venus-høvlene for damer, bare i andre farger. Men penger er penger, og Gillette selger selvfølgelig egne blader også til denne «herrehøvelen». Har du tilfeldigvis en klubbdrakt med innslag av neongrønt så er dette muligheten til å kjøpe en matchende barberhøvel. 

Høvelen har den samme egenskapen som vi finner hos de populære Venus-høvlene fra samme merke, nemlig en tynn stripe barbergele foran og bak selve bladene for redusert friksjon. I tillegg er de fem bladene fjærbelastet, for tett og skånsom barbering.

I praksis fungerer dette svært godt. Høvelen glir lett uansett hvor på bena vi bruker den, og den er øm og sensitiv på typiske områder rundt knærne der hud fort kan raspes av. Det store området som omkranser selve bladene, er altså der barbergeléen sitter.

Det ekstra arealet gjør at det er vanskelig å komme til kriker og kroker, slik som eksempelvis der barten sitter. Enkelte steder i området skrotum kan vi også se for oss at er vanskelige å nå. 

Nå er den ikke akkurat ment for ansiktet, men den funker nå fint der også, så vet du det. Body Man markedsføres som en one trick pony, primært tiltenkt kroppshår. Den er litt som en krossykkel, overraskende allsidig, om du slenger på et par slicks så er også denne høvelen et habilt verktøy til både det ene og det andre. 

Du kan fint ta Lillehammer-Oslo på 4:30 på en CX, og du kan forlate dusjen med babyhud både i trynet og bena med denne. Er du en lidenskapelig krossrytter har du denne grovingen på badet, den oser mer enn bare asfalt!

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Fantastisk kroppshøvel

Flotte skumputer foran og bak selve bladet

Følsom

MINUS

Dyr

Trenger vi egentlig kjønnsspesifikke kroppshøvler?

Test av Mühle Stylo

Mühle sin Stylo er kanskje det kuleste barberutstyret du får, men er den like bra i praksis som den er estetisk? Vi har testet.

Mühle Stylo
  • Pris: 400 kroner for skaft

  • Pris blad: 5 kroner

  • Total livstidskost: 4140 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 3 krone

  • Vekt: 83 gram

skala
6/10

Mühle er ikke alene om å tilby skafter til tradisjonelle blad, Feather, Pils, Merkur, Parker og Pearl. Ulike blader passer ulik type hud, så her må en prøve seg litt frem. At slike blader ikke beskyttes av patentloven betyr at det finnes mange konkurrerende produsenter, prisene er lave og du kan selv mikse og matche skaft og blader. 

Barbering med gammeldags høvel krever øvelse, det tok noen forsøk før vi unngikk små ansiktskutt. Bladene er sylskarpe, når teknikken sitter og du unner deg det ekstra minuttet som disse høvlene krever, blir sluttresultatet betraktelig bedre enn hva alle Gillettes høvler kan oppnå. Dette er et estetisk ritual som vekker minnerom gamle stålsykler med gir på underrøret og 32 eiker, himmel og ting var bedre før.

børste og høvel - Henrik Alpers - 1000x
MÜHLE Stylo og tilhørende børste

Men: Skal du lengre sør enn adamseplet så kan du imidlertid la den ligge. Etter noen forsøk som resulterte i mer blod enn ønsket fra leggene, slo vi fast at dissebladene er best egnet til ansiktet. Øye-hånd-koordinasjonen du får foran speilet gjør det lett å ha god kontroll i ansiktet, men høvelens angrepsvinkel på huden blir brått helt gal når vi skal ta bena. Sarte knær, knehaser, ankelpartier og gamle arr bør ikke utsettes for gammeldags barberkunst. 

Det bør dog nevnes at bladene koster ekstremt lite i bruk i forhold til Gillette, og kombinert med deilig sluttresultat er dette den soleklare vinneren for ansiktshår. 

Passer til alle som liker å sykle med glatt hud i ansiktet, som også har en Gillette-høvel boende i dusjen.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Så kult som det er mulig å få det

Rimelig

Stilig som interiør også om det ikke brukes

Børste og krem gir godpåføring

Herlig spa-lignende ritual

MINUS

Tar lenger tid

Livsfarlig om en har ustø hånd

Fungerer ikke særlig bra på bena

Test av Philips RQ1280

Barbermaskinen RQ1280 er toppmodellen til Philips, og et velkjent verktøy for babering i fjeset. Men klarer den jobben for syklisten som vil ha glatte ben?

Philips RQ1280
  • Pris: 2999 kroner

  • Pris blad: 699 kroner per hode

  • Total livstidskost: 4100 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 3 kroner

  • Vekt: 179 gram

skala
6.3/10

Barbermaskinen som selveste James Bond bruker er ikke til å kimse av. Varianten vi har benyttet i testen er det som var toppmodellen til Philips i 2011, en modell som i dag fortsatt selges over hele verden. Selve testmaskinen har holdt stand siden den tid, mens hodet er byttet med årlige oppdateringer. 

Philips barbermaskiner et svært interessant testprodukt på flere måter. Vi kan med rimelig grad av sikkerhet anta at ansiktsbarbering var førsteprioritet fra et historisk perspektiv, før kvinner og så menn fulgte opp med ben-og intimbarbering. En maskin som er god nok for ansiktet til en mann, den må da fungere på bena også? 

For det andre: I dokumentarfilmen «En forårsdag i helvete», som følger stjernene gjennom Paris- Roubaix i 1976, ser vi Eddy Merckx barbere bena med en barbermaskin av datiden. Om Merckx barberte bena med maskin, vil søren meg vi også gjøre det.

Philips’ toppmodell gir et godt sluttresultat i ansiktet, uten behov for forberedelser eller etterarbeid. På tross av den stive innkjøpsprisen gir barbermaskinenden laveste kosten per barbering. 

Ulempen er at barberingen ikke blir riktig så tett som med høvel, og så kommer det store minuset: Til barbering av bein er denne maskinen tilnærmet ubrukelig. 

Hva i heite var det Merckx drev med? At noe somtrimmer fjeset så elegant kan kjenne forskjell på ansikt og ben synes vi er rart, dette blir omtrent like håpløst som å blåse opp et tubular dekk med munnen. 

Passer best for deg som synes hår på bena er dritstilig, men likevel føler behov for å barbere ansiktet. Eller bare deg som har dårlig tid på morgenen, og ikke forstår sykling.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Ikke det raskeste produktet i testen

Laveste pris pr. barbering

God i fjeset

MINUS

Fullstendig ubrukelig på bena

Test av Philips QC5570

Philips sin QC5570 er en hårklipper, men er i aller høyeste grad noe man bør ha i skuffen på badet. Men for glatte bein er den kanskje ikke den beste.

Philips QC5570
  • Pris: 599 kroner 

  • Pris blad: - kroner, pr. blad

  • Total livstidskost: 1797 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 4 kroner 

  • Vekt: 174 gram

skala
6/10

De aller fleste hjem med respekt for seg selv har en hårklipper på badet. Men kan den brukes i en syklists øyemed? Denne klipperen er både en velsignelse og forbannelse, med sin egenskap. 

At en maskin med samme prinsipp som en potetskrellemaskin eller gressklipper er effektiv, er det liten tvil om. Her kan du få militærsveis på sekunder, men hva betyr det for bena?

Fører du denne over hårete vårben før du skal på samling på Mallorca, sparer du mye tid. Den kan klippe en sau på minutter, så den grove raggen går unna på 30 sekunder per ben. 

Den store ulempen er selvsagt at særlig tett blir det ikke, men det blir tett nok til å la høvelen utgjøre andre angrepsbølge. Det ville vært for mye å forvente at en hårklipper skal kunne konkurrere med barbermaskiner og-høvler tiltenkt ansiktshår. 

Denne hårklipperen gjør en utmerket jobb med å korte ned hårlengden på knollen, ta unna grovt og langt hår, og i beste fall kan den gi et kurant tredagersskjegg. 

Ikke alle har tid til jevnlig finbarbering av bena, ofte ser vi særlig småbarnsfedre med hårete ben og parolen «jeg har ikke tid». Denne har du tid til å bruke. Og når du er ferdig, ser bena dine ut som du barberte deg for cirka tre dager siden. 

Med andre ord, det fungerer, men det fungerer ikke. 

Denne passer best til syklister som like rå si at de bryr seg, men ikke har tid til å bry seg. Sånn ellers er den fin for deg med mye uberørt naturlandskap.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Et grovt verktøy til førstegangsbarbering

Flott til deg med liten tid

Perfekt om du liker tredagersskjegg på bena

MINUS

Tett blir det aldri

Test av Gillette Fusion Proshield Flexball

Gillette sin Fusion Proshield Flexball er populær i redaksjonen. Den har et godt grep og er lettført, og fungerer svært godt i praksis.

LV_best_i_test
Gillette Fusion Proshield Flexball
  • Pris: 189 kroner for skaft

  • Pris blad: 67 kroner, pr. blad

  • Total livstidskost: 26139 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 21 kroner

  • Vekt: 50 gram

skala
7.5/10

Babyface Neymar Jr. er posterboy for Gillettes nyeste høvel, fra 2014, uten at griske fotballspillere trenger å være et kvalitetsstempel. Likevel, denne er blitt et populært våpen i redaksjonens arsenal, av flere grunner. 

For det første er det intet mindre enn fem blader vi snakker om, samt hodet som er fleksibelt i alle tenkelige himmelretninger.

Samme hvor mange tommeltotter du har og hvor ræva du er til å justere gir, skal det være umulig å kutte seg med denne. Skaftet føles luksuriøst og du har godt grep, svært god pendel og enkel manøvrering, dette er en lettført høvel. 

I praksis blir dette også det samme, denne høvelen fungerer svært godt. Det barberer lett og tett, og bena blir som en barnerumpe på null komma niks. Det er lett å skylle høvelen, og ettersom det er fem blader som gjør jobben, varer også hvert enkelt blad lenger. Prisen per blad er høy, men totalsummen skal ikke værevoldsomt mye mer. 

Det er bare et tidsspørsmål før 12-delte gruppesett lanseres. Så mange blader har ikke Gillette ennå, men fem tettsittende blader og et meget bevegelig hode bidrar til raske og gode resultater. 

Det eneste minuset er kostnaden, men som eiere av Pinarello og Bianchi med EPS kan bekrefte: Henger du deg opp i prislappen, da er det uansett for dyrt for deg. Dette er barberhøvlenes karbonramme med elektriske gir, hydrauliske bremser og slangeløse dekk. Dette er alt som er nytt og bra, og som bare misunnelige kan finne på å kritisere. 

Passer for deg som bare må ha det beste.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Moderne

Klart best funksjon

Tett og glatt barbering

Skånsom mot huden

MINUS

Dyr

Litt harry

Test av Gillette Mach 3 Turbo

Gillette sin Mach 3 Turbo er en klassiker innen barbersaker, og har vært på markedet siden 1998. Den er et åpenbart valg for barbering av fjeset, men hva med beina?

Gillette Mach 3 Turbo
  • Pris:189 kroner for skaft

  • Pris blad: 39 kroner, per blad

  • Total livstidskost: 22596 kroner

  • Pris pr. ben/fjes: 18 kroner

  • Vekt: 37 gram

skala
7/10

Gillette lanserte Mach 3 i 1998, og etter hva redaksjonen har funnet ut, fikk vi vårt første samlede møte med denne høvelen i 2001, da samtlige vernepliktige på Setermoen Garnison - også de uten antydning til ansiktshår - ble utstyrt med kliss nye høvler. 

De fleste som har skjegg- eller hårvekst, har sannsynligvis dratt overkroppen med en variant av Mach 3. Ekstrablader til Mach 3 er å oppdrive i de aller fleste butikker verden over, inkludert små matbutikker i de franske Alper. 

Høvelen har beholdt sine tre fjærbelastede blader som på originalen, selv om både blader og skaft har kommet i mange forskjellige farger og varianter. Har du et skaft fra ’98, kan det fortsatt brukes med dagens blader, også i Venus- eller Body Man-variant.

Mach 3 gjør et godt og ærlig stykke arbeid, både på ben og i ansikt. Alt den gjør står til laud, og det er nesten umulig å skjære seg med den. Bladene er lette å rense, og den tar godt også på vanskelige områder. Sant og si er det ikke noe å trekke denne høvelen for, selv om den mangler både spisskompetanse og særtrekk.

Noen trives i en Passat, og noen sykler gjerne på en alu-ramme med 9-delt Ultegra. Det virket da og det virket nå. Både sykkel og høvel er ærlige, de gjør jobben, og går noe galt så finnes det reservedeler å oppdrive hvor som helst til en fornuftig penge. Men det er hverken inspirerende, imponerende eller flott å se på. 

Passerbest til deg som mener det trygge er det beste.

VURDERING
Leggbarbering
Ansiktsbarbering
Tid
Praktisk bruk
Anvendelighet
Pris
Totalt
PLUSS

Denne klassikeren funker likegodt til begge kjønn, over hele kroppen

MINUS

Oser ikke akkurat livsstil

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.