Trek-Segafredo gir kvinnene samme grunnlønn som herrene

Det amerikanske profflaget har både herre- og kvinnelag i WorldTouren. Nå tar Trek-Segafredo ansvar for at begge får samme grunnlønn, selv om de ikke er pålagt det av UCI.

Sist oppdatert: 1. februar 2021 kl 15.15
TAR GREP: Trek-Segafredo vil bringe sykkelsporten nærmere likestilling på egen hånd. Foto: Trek-Segafredo
TAR GREP: Trek-Segafredo vil bringe sykkelsporten nærmere likestilling på egen hånd. Foto: Trek-Segafredo
Lesetid: 2 minutter

Trek-Segafredo ønsker å vise vei, for å gi kvinnelige proffsyklister de samme vilkårene som herrene.

Derfor har de bestemt seg for at både kvinnene på deres Women's WorldTour-lag skal ha den samme grunnlønnen som herrene på WorldTour-laget har.

– Lønnen kommer an på rytteren, men vi kan bekrefte at alle våre profesjonelle utøvere, uavhengig av kjønn, har enten minstelønn eller høyere, forteller Eric Bjorling, direktør for merkevaremarkedsføring i Trek Bikes til Cyclingnews.

I tråd med UCI sine egne regler, er et herrelag i WorldTouren pålagt å betale rytterne en minstelønn på enten cirka 440 000 norske kroner (ansatt) eller cirka 715 000 kroner (selvstendig næringsdrivende).

I Women's WorldTour er det for øyeblikket betydelig lavere, med enten cirka 220 000 kroner (ansatt) eller cirka 360 000 kroner (selvstendig næringsdrivende).

UCI har de siste årene tatt flere grep for å bringe sporten nærmere likestilling. Da Women's WorldTour ble opprettet foran 2020-sesongen ble kvinnelige profflag for første gang pålagt å ha en minstelønn.

Andre tiltak som ble innført var betalt fødselspermisjon for rytterne.

– Det har vært snakk om snakk om å øke minstelønnen i Women's WorldTour til det samme som herrene har, og dette er noe vi støtter sterkt. Når det er sagt kan vi ikke vente på et mandat, så vår avgjørelse var å gjøre dette på egen hånd høsten 2020. Det trådte i kraft den 1. januar 2021.

UCI har lagt opp til en økning i denne grunnlønnen i 2022. Da skal det være enten cirka 295 000 kroner (ansatt) eller cirka 490 000 kroner (selvstendig næringsdrivende) for Women's WorldTour-lagene.

Det er neo-proffer (ryttere på sin første profesjonelle kontrakt) i både herre- og kvinnelaget til det amerikanske laget. Disse rytterne har noe lavere grunnlønn enn de etablerte proffene.

Publisert 1. februar 2021 kl 15.15
Sist oppdatert 1. februar 2021 kl 15.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen