Trek-Segafredo ønsker å vise vei, for å gi kvinnelige proffsyklister de samme vilkårene som herrene.

Derfor har de bestemt seg for at både kvinnene på deres Women's WorldTour-lag skal ha den samme grunnlønnen som herrene på WorldTour-laget har.

Annonse

– Lønnen kommer an på rytteren, men vi kan bekrefte at alle våre profesjonelle utøvere, uavhengig av kjønn, har enten minstelønn eller høyere, forteller Eric Bjorling, direktør for merkevaremarkedsføring i Trek Bikes til Cyclingnews.

I tråd med UCI sine egne regler, er et herrelag i WorldTouren pålagt å betale rytterne en minstelønn på enten cirka 440 000 norske kroner (ansatt) eller cirka 715 000 kroner (selvstendig næringsdrivende).

I Women's WorldTour er det for øyeblikket betydelig lavere, med enten cirka 220 000 kroner (ansatt) eller cirka 360 000 kroner (selvstendig næringsdrivende).

UCI har de siste årene tatt flere grep for å bringe sporten nærmere likestilling. Da Women's WorldTour ble opprettet foran 2020-sesongen ble kvinnelige profflag for første gang pålagt å ha en minstelønn.

Andre tiltak som ble innført var betalt fødselspermisjon for rytterne.

– Det har vært snakk om snakk om å øke minstelønnen i Women's WorldTour til det samme som herrene har, og dette er noe vi støtter sterkt. Når det er sagt kan vi ikke vente på et mandat, så vår avgjørelse var å gjøre dette på egen hånd høsten 2020. Det trådte i kraft den 1. januar 2021.

UCI har lagt opp til en økning i denne grunnlønnen i 2022. Da skal det være enten cirka 295 000 kroner (ansatt) eller cirka 490 000 kroner (selvstendig næringsdrivende) for Women's WorldTour-lagene.

Det er neo-proffer (ryttere på sin første profesjonelle kontrakt) i både herre- og kvinnelaget til det amerikanske laget. Disse rytterne har noe lavere grunnlønn enn de etablerte proffene.