Pomerol, Saint-Emilion, Fronsac … stedsnavnene langs ruten på Tourens andre tempoetappe i år, sier det meste. Rytteren som vinner vil være i øverste klasse sammen med noen av verdens beste vindråper, som produseres her. Etappen over 31 kilometer passerer gjennom tradisjonsrike vingårder i Bordeaux-regionen.

I disse omgivelsene kan de tempospesialistene som fortsatt har krefter igjen, kjenne på smaken gull. Rytterne som kjenner seg utmattet etter tre uker på sykkelen kan føle at målstreken i Paris bare er én dag unna.  

Annonse

«Løypa lyver ikke.»

– Løypa favoriserer tempospesialistene, sier Pierre Latour med et smil. Rytteren på Total Direct Energie-laget er to ganger nasjonal mester på tempo i Frankrike (2017 og 2018).

– Gjennomsnittsfarten vil være høy. Løypa er ikke teknisk krevende, og den inneholder få svinger som bremser farten. Selv om det er flere mindre bakker som vil ødelegge noe av rytmen, er dette en perfekt match for temposterke ryttere som har musklene til å tråkke tunge gir over lengre perioder. Jeg tenker at hele ruten kan kjøres på de tyngste girene.

Tempo i vinrankene
Gjennom drueåkrer som gir noen av verdens edleste viner, kan Touren avgjøres på nest siste dag.

En siste rokkering?
En nøkkelfaktor i tillegg til muskelkraft, kan være plasseringen på sammenlagtlisten. – Mot slutten av den tredje uken vil status på energireservene spille en avgjørende rolle, fortsetter Pierre Latour. – Rytternes evne til å restituere seg vil bestemme potensialet de har på startstreken, særlig med tanke på at vi akkurat har avsluttet harde etapper i Pyreneene.

Hvis noen av tempospesialistene ikke har kommet seg etter krevende dager i fjellene, kan de få trøbbel underveis. Rytterne har mer enn tre tusen kilometer med ritt i beina, og kroppen reagerer ikke helt som normalt (han ler). For meg personlig kan dette være en fordel. Jeg presterte bra under lignende forhold i Vueltaen 2019 (6. plass på tempoetappen mellom Jurançon og Pau).  

I fjor snudde tempoetappen på Tourens nest siste dag opp ned på toppen av sammenlagtlisten. Det kan skje igjen i år.  

– Løypa lyver ikke, konkluderer Pierre Latour. 

– Det er ikke mulig å kompensere for svakheter i beina med tekniske ferdigheter. Hvis én av utfordrerne til podiet på Champs-Élysées mister grepet på Tourens nest siste dag, vil konsekvensene være katastrofale. Det vil være hver mann for seg og jeg ønsker alle lykke til, sier Latour og ler. Sannheten vil seire. Er det ikke også et ordspråk som sier In vino Veritas (i vin er det sannhet)?