Allerede 3. august sykler Stine Borgli sitt første ritt for den nye arbeidsgiveren, World Tour-laget FDJNouvelle Aquitaine Futuroscope. Det er et endagsrittet Donostia San Sebastian Klasikoa i San Sebastian i Spania. 

Deretter er det Tour of Scotland helga etter, som Borgli prioriterer framfor EM som går samme helg. Senere i august venter World Tour-rittet i Vårgårda i Sverige 18. august og firedagersrittet Ladies Tour of Norway 22. til 25. august. 

Annonse

LES OGSÅ: Damenes Tour - slik blir Tour of Norway 2019 

Saken fortsetter under

FAKTA: Stine Borgli

Alder: 29
Bor: Sandnes
Klubb: CK Victoria
Team: FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope (Frankrike) 
Meritter 2019:
Vant etapperittet Vuelta á Burgos sammenlagt (Spania, 16.-19. mai)
Vant klatretrøya i Tour de Bretagne, 12.plass sammenlagt (Frankrike 5.-9. juni)
10.plass sammenlagt i Festival Esly Jacobs (Frankrike, 10.-12. mai)
Vant Norgescupåpningen i Levanger (28. april)
Syklet VM for Norge i 2017 og 2018

Når trer kontrakten i kraft og hvor lenge varer den?
– Kontrakten gjelder i første omgang for resten av 2019-sesongen og ut 2020-sesongen. 

På hvilken måte vil dette endre din hverdag? 
– Jeg får en grei lønn på det nye laget, og kan konsentrere meg 100 prosent om den jobben jeg skal gjøre for dem. Det er ikke meningen at vi rytterne skal ha andre jobber ved siden av. Jeg er nå med i en beredskapstropp i Kystverket, men det er ikke noe problem å fortsette det. Der blir vi kalt inn hvis det skjer noe eller vi skal ha en beredskapssamling, så det er ikke en jobb jeg går til hver dag, og jeg er heller ikke forpliktet til å rykke ut hvis jeg er andre steder. Jeg kan bli boende i Norge, og det er viktig for meg. Jeg har en sønn på seks år som starter på skolen til høsten som jeg skal følge opp, og det er her vi bor og trives. Laget har en leilighet i Poitier sørvest for Paris. En del av de yngre jentene i laget kommer nok til å bo der, og jeg kommer nok til å benytte meg av den muligheten når det er praktisk eller i forbindelse med samlinger. 

Hvordan kom du i kontakt med laget?
– Jeg har hatt følere ute en stund, og det har vært flere lag inne i bildet, men disse kom jeg i kontakt med litt tilfeldig første gang i mai. Akkurat i den perioden skjedde det mye som gjorde at de så på meg som en potensiell rytter for sitt lag. Helt konkret var det etter seieren i etapperittet Vuelta á Burgos i Spania at jeg fikk en mail fra dem med mer detaljer om laget, om utstyr og hva de kan tilby dersom vi ble enige. Derifra gikk det slag i slag med nesten daglig kontakt fram til vi skrev kontrakten rett etter NM i slutten av juni. Det viser jo at det er viktig for norske ryttere å komme seg ut på ritt i utlandet og bli sett.

Saken fortsetter under

VUELTA A BURGOS: Stine Borgli (midten) vant etapperittet Vuelta á Burgos i Spania i mai. Fra venstre: Julie Solvang, Ingrid Lorvik, Stine Borgli, Emilie Moberg, Marie Flataas og Birgitte Ravndal. Foto: CK Victoria

Hva vet du om kulturen i laget du skal sykle for?
– Egentlig ikke så mye, annet enn at jeg føler meg veldig velkommen der og det er en positiv atmosfære i laget. Da vi skrev kontrakten var de klare på at de ikke presser folk til ting de ikke vil, og at laget er opptatt av at alle rytterne skal få utvikle sine talenter og egenskaper. I en del andre lag er det veldig fokus på vekt og fettprosent og å gjøre alle til superlette klatrere. Den typen press blir det ikke her. 

Hvilke egenskaper har du som de er ute etter?
– Jeg er en allrounder, en potet om du vil, som kan brukes til det meste. Jeg er god i en spurt hvis det er en mindre gruppe som kommer til mål eller det er motbakkeavslutning, og jeg kan også sykle bra i bakker på gode dager, så jeg er en form for klassiker-rytter som kan lykkes i de fleste typer ritt. 

LES OGSÅ: Borgli beste norske i VM-fellesstarten 

Saken fortsetter under

SPURTSTERK: Stine Borgli vant finaleetappen i Tour de Hallingdal. Foto: Kent Murdoch

Hvilken rolle er du tiltenkt i laget?
– Laget har en tydelig plan for hvordan de vil bruke meg, og det er en av de tingene jeg setter stor pris på med kontrakten. De var ute etter en som kan hjelpe Emilia Fahlin, den svenske mesteren, og en av de sterkeste rytterne i laget. Hun blir ofte alene på slutten, og da taper hun ofte for ryttere som har andre der til å hjelpe seg, så hun har ikke fått de toppresultatene hun egentlig er god for. Der tror jeg at jeg kan bidra, for eksempel med å angripe mot slutten av et ritt, slik at hun kan ligge og gjøre seg klar til avslutningen. Akkurat nå er Emilia ute med skader etter en stygg velt tidligere denne sesongen, men det blir min rolle når hun kommer tilbake. 

Hva betyr dette for deg, i tillegg til at du kan leve av syklingen?
– Jeg synes det er viktig å vise at det er flere måter å komme hit på. Jeg har lykkes via klubbsatsing og landslaget. Jeg har fått sykle store ritt og mesterskap med landslaget og med klubben min CK Victoria, og jeg har grepet de sjansene som har budt seg. Det viser at man ikke er nødt til å bruke Hitec som et springbrett. Det er flott at Hitec er der, og de gjør en viktig jobb for rekruttering og utvikling, men de kan jo ikke gi et tilbud til alle som vil satse. 

Saken fortsetter under

Stine Borgli. Foto: Cato Karbøl/NCF

Disse sykler på FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope 2019-2020

Charlotte Becker (36), Tyskland
Charlotte Bravard (27), Frankrike
Clara Copponi (20), Frankrike
Coralie Demay (26), Frankrike
Eugénie Duval (26), Frankrike
Enilia Fahlin (30), Sverige
Shara Gillow (31), Australia
Maelle Grossetete (21), Frankrike
Victorie Guilman (23), Frankrike
Lauren Kitchen (28), Australia
Marie Le Net (19), Frankrike
Evita Muzic (20), Frankrike
Greta Richioud (22), Frankrike
Jade Wiel (19), Frankrike