Rytterne på Lotto-Soudal har hatt forbud mot alkohol og andre rusmidler lenge, men om du er massør, kokk eller bussjåfør, vil du i 2020 bli en del av det som trolig er sykkelsportens første tørrlagte lag.

Det er ikke bare vanlig, det er også kultur blant massører og mekanikere å samles over noen halvlitere på kvelden når arbeidsdagen er omme, eller et par glass vin. Dette skjer både internt og på tvers av lagene, om de eksempelvis bor på samme hotell under et ritt.

Annonse

Slik har det også vært i Lotto-Soudal, et belgisk lag som ikke drikker øl virker nærmest utenkelig i sykkelsporten.

Årsaken til forbudet er todelt - image og sikkerhet.

john lelangue
SIKKERHET: Lagleder John Lelangue innfører alkoforbud av hensyn til sikkerheten. Foto: Cor Vos.

– Laget har alltid hatt retningslinjer og verdier, og nå har vi justert det litt av sikkerhetsmessige årsaker. Nesten alle ansatte må kjøre bil på bestemte tider av døgnet. Da er det bedre å simpelthen forby alkohol, sier John Lelangue.

Vi kan kanskje le av argumentet i Norge, men det skal som kjent mange glass vin eller øl til før en ikke kjører i deler av Europa.

Flere av de ansatte er ikke videre fornøyd med avtalen i følge den belgiske avisen Het Nieuwsblad. Selv om et sykkellag har biler i bruk nærmest døgnet rundt, handler dette også om image, i følge sjefen:

– Alle som jobber på laget har på seg klær med sponsorlogoer. Slike tiltak gjelder i mange selskaper. Å drikke kaffe sammen er også hyggelig, sier han.

Lotto soudal alkohol
LOVLIG? John Lelangue sier ingenting om rytterne får lov til å drikke champagne på podiet. Foto: Cor Vos.

DET FINNES UNNTAK

Skjønt, unntakene finnes.

– Ved spesielle hendelser, slik som seier, bursdag eller en sponsormottakelse, kan vi selvfølgelig sette frem et glass champagne. Det er opp til sportsdirektørene å vurdere dette, sier Lelangue.

Både utøvere og ansatte har signert en kontrakt hvor de aksepterer betingelsene. Hvorvidt dette er gjort frivillig er vanskelig å si, men regelbrudd skal tolkes svart-hvitt. Alvorlighetsgraden av å bryte alkoholforbudet vil ikke Lelangue si noe om, men hinter om at ansatte som bryter forbudet ikke legger inne en god søknad om å forlenge arbeidsforholdet.

PS: Under Vueltaen i 2019 ble Performance Manager Kevin de Weert sendt hjem fra rittet den første uken, etter en «hendelse med alkohol». Det har ikke kommet ut hva dette faktisk innebar, men Lelangue hevder det nye alkoforbudet ikke har noe med denne saken å gjøre.

Om du ikke ønsker alkoholforbud i hjemmet, har vi en kort oversikt over de viktigste sykkelølene her.

lotto soudal poker
LOVLIG: Kortspill er enn så lenge lov i Lotto-Soudal. Foto: Cor Vos.