I seniorklassen for kvinner er verken Norgescupvinner 2016 Ann Iren Bjørnarå eller Kathrine Hofstad som kom på tredjeplass tilbake i år.

SLIK GIKK NORGESCUPEN I FJOR: Resell og Sveum vant Grote Prijs 

SKAL FORSVARE NM-TRØYA
Regjerende Norgesmester Elisabeth Sveum, som ble nummer to i Norgescupen i fjor, legger bare opp til å sykle en av rundene i cupen. Hun har imidlertid ambisjoner om å forsvare NM-trøya og er soleklar favoritt til gullet.

– Planen er å trappe opp treninga i starten av oktober, dersom kroppen er klar og restituert, men jeg kommer nok til å bruke noen uker på å få i gang kroppen etter mange uker med off-season og sjukdom. Men jeg håper å få litt form til kross-NM i november og gleder meg til å forsvare trøya, sier hun.

I tillegg til NM vil Sveum ha med seg Norgescuprunden på hjemmebane i Gjøvik og SuperPokal Voldsløkka 7. oktober. I fjor vant Sveum fire av seks ritt i Norgescupen, og syklet også flere kross-ritt i utlandet.

Ann Iren Bjørnarå, som vant Norgescupen i fjor, er ikke tilbake i år.

– I slutten av august fikk vi et nytt tilskudd til familien, så mammakroppen blir ikke klar til noe konkurransekross i høst. Jeg satser på å komme sterkere tilbake neste år, sier Bjørnarå.

Også Katrine Hofseth, som kom på tredjeplass sammenlagt i fjor, er ute i mammapermisjon denne høsten.

SLIK GIKK KROSS-NM 2016:
NM-gull til Resell
Sveum forsvarte NM-trøya 

Saken fortsetter under

MAMMAPERM: Ann Iren Bjørnarå vant Norgescupen i fjor men er ute på mammaperm denne sesongen. Foto: Pål Westgaard

NYE KOSTER
Martine Opsahl, som vant juniorklassen i Norgescupen i fjor og ble nummer tre junior-NM i fjor, debuterer i seniorklassen med favorittstempel som utfordrer til tronen. 

– Jeg har mindre forventninger til plassering i år enn i fjor ettersom jeg sykler i seniorklassen for første gang. Der er nivået relativt mye høyere og hardere, men jeg har jo lyst til å gi dem litt konkurranse. Kanskje jeg vinner et ritt, det hadde vært kult om jeg klarte det, sier Opsahl, som er spent på hvem hun vil møte.

– Jeg har ikke oversikt over hvem som stiller, men nivået på seniordamene er jo så høyt at det kommer til å bli hardt uansett. Men jeg liker å sykle kross for det er mye fart og spenning og man får aldri helt hvile, sier hun.

Thea Siggerud, som vant junior-NM i fjor, debuterer i seniorklassen denne høsten. Hun har fått påvist borelia, og mister derfor sannsynligvis hele kross-sesongen. Dermed er det mye som tyder på at Opsahl

Saken fortsetter under

DEBUTANT: Martine Opsahl debuterer i seniorklassen med favorittstempel etter sammenlagtseier i fjor. Foto: Ola Morken

FLERE JUNIORER
Blant juniorjentene ser det også ut til å bli flere om beinet i årets cup.

Førsteårsjunior Berit Nordsæter Resell er en av dem. Hun er lillesøsteren til regjerende norgesmester i menn senior, Erik Nordsæter Resell, og har levert solid i Norgescup rundbane, særlig mot slutten av sesongen. Under Hafjell Enduro, som var siste runde i 80/20-serien, parkerte hun den etablerte enduroeliten på de tekniske fjelletappene, og tapte knapt på utforetappene til tross for at hun syklet på vanlig stisykkel mens konkurrentene hadde langt tyngre utstyr. Nå debuterer hun i kross.

– Jeg har fått et par prøveturer på den nye kross-sykkelen den siste uka, men utover det har jeg ikke syklet kross, sier Resell, og antyder at Tuva Siggerud vil ble en tøff konkurrent.

– Tuva skal sykle kross i høst, og hun har vært en av de sterkeste konkurrentene i hele rundbanesesongen, sier Resell.

Saken fortsetter under

UTFORDRER: Berit Nordsæter Resell debuterer i kross-sammenheng denne sesongen. Foto: Lena Øverbye

SLIK BLIR KROSS-SESONGEN 2017
Norgescupen består av åtte ritt fordelt på fire helger, og er i år utvidet til en større del av landet, inkludert Vestlandet der Bergen CK arrangerer de to siste rittene i cupen. Disse går for øvrig etter Norgesmesterskapet i Arendal, som arrangeres på Tromøya 12. november.

LES OGSÅ: Kross-NM til Arendal 

Videre er Glåmdal SK på banen som ny Norgescuparrangør når Vingerkross i Kongsvinger nå inngår i Norgescupen. Raufoss og Gjøvik SK er en ny arrangør i kross-sammenheng og er vertskap for fjerde runde i cupen, dagen etter Glåmdals ritt.

Norgescupen 2017
NC 1: 30.september: Spikkestad Bærum og Omegn Cykleklubb
NC 2: 01.oktober: Skien Grenland SK
NC 3: 14. oktober: Kongsvinger Glåmdal SK
NC 4: 15. oktober: Gjøvik Raufoss og Gjøvik SK
NC 5: 28. oktober: Tønsberg Tønsberg CK
NC 6: 29. oktober: Svelvik Svelvik SK
NC 7: 25.november: Bergen NCF Region Vest
NC 8: 26. november: Bergen NCF Region Vest

DEBUTANT: Berit Nordsæter Resell er førsteårsjunior og debuterer i Norgescupen i kross denne høsten. Foto: Lena Øverbye