I denne episoden tar vi en titt på hjemmeverkstedet og det utstyretet du trenger for å utføre enkle oppgaver på sykkelen din. Når du det gjelder utstyr for avanserte oppgaver som rammebrudd, skjeve hjul, knukkede felger, så er det oppgaver du ikke skal forholde deg til her, men overlate til 100 prosent profesjonelle. 

Utstyret vi går gjennom koster opptil en tusenlapp og det er verktøy av ordentlig kvalitet, som det er lett å jobbe med hjemme. Du vil rett og slett få bedre arbeidsflyt med enn med lommeverktøyet du gjerne har med deg på tur. 

Velkommen til verkstedet!

DETTE VERKTØYET TRENGER DU TIL SYKKELREPARASJONER

Følger du vår enkle instruksjon er du garantert å ha det du trenger for å utføre alt av reparasjoner og vedlikehold vi går gjennom i de syv neste episodene av Mekkeskolen!

1: Unbraconøkler

Det er lurt å kjøpe et sett hvor du har litt større unbraconøkler med godt grep. Da får du bedre tak og momentum. Kjøp noen av ordentlig kvalitet, så du slipper å ødelegge bitene med en gang. Du trenger unbraco fra 2mm til 10mm, da har du dekket det fulle behovet for reparasjoner på sykkelen din og øvrig utstyr.

2: Momentnøkkel

Har du karbondeler på sykkelen din, er det viktig å ikke stramme skruene for hardt. Da kan du rett og slett knuse karbonet. Dette kan også skje på sykler av aluminium og titan, for du har gjerne noen mykere deler på sykkelen din da også. Momentnøkkelen gjør at når du strammer for hardt, så er det en del inni nøkkelen som sørger for at du ikke skrur til hardere enn utstyret tåler. 

3: Kjedepisk og kassettavdrager

Dette er utstyr du bruker til å bytte tannhjulene på bakhjulet ditt, og selvfølgelig for å sette på nye tannhjul; en kassett.

4: Skiftenøkkel

Dette universalverktøyet er det alltid greit å ha. 

5: Tang

En tang er veldig fin å ha til å holde deler fast. 

6: Torxnøkkel

Denne likner på en unbraconøkkel, men den er mer moderne. På dagens sykler er det én størrelse som går igjen, og det er T25. På enkelte sykler bruker man både unbraco og torx, sørg dersom for å ha en slik i kassa. 

7: Kjedekutter

Denne bruker vi når vi skal bytte kjede. Den er et must å ha, for det er ingen vits i å levere sykkelen på service for å utføre denne operasjonen. 

8: Stjernetrekker

Denne må du ha når du skal justere gir.

9: En stor flat trekker

10: En liten flat trekker

11: En enda mindre flat trekker

De flate skrutrekkerne er greie å ha på steder hvor man kanskje ikke kommer til med så mye annet. 

12: Vaierkutter

Dette er nok en tang. Den bruker du når du skal kutte gir- og bremsevaiere, eller når du skal kutte strømpene som gir- og bremsevaierene går inni. Dette er en veldig kraftig avbiter, sannsynligvis vil en vanlig tang fra en alminnelig verktøykasse være for dårlig. 

13: Hammer

Alltid greit å ha om noe har rustet litt fast eller trenger en dytt. Denne er kledd i gummi, så den ikke skader det du slår.  

14: Tre typer smøring

Verktøykassa bør inneholde én tynn olje, som du bruker i fint vær, en litt tykkere olje, som du bruker i dårligere vær. Den har høyere viskositet og blir derfor ikke vasket bort så lett som den tynne oljen. Ha også en tube med fett, som du bruker til å smøre opp forskjellige deler på sykkelen. Denne er også veldig fin å bruke på skruer og gjenger, for å hindre at sykkelen knirker. 

15: Arbeidshansker

Dette kan koste fra ti kroner for noen veldig enkle, til en del mer for noen skikkelig gode. Hanskene hindrer at du blir skitten på hendene av all oljen og smusset, men sikrer at du har godt grep mens du arbeider. Det er veldig smart å kunne vrenge av seg hanskene og kjapt svare på en telefon...

Profftips

Kjøp en ordentlig verktøykasse. Det er lurt å ha alt på ett sted og ha kontroll på det dyrebare verktøyet som skal fikse sykkelen din i mange år framover.

Se alle episodene av Mekkeskolen Landevei her.

MEKKESKOLEN LANDEVEI

Nettserien Mekkeskolen tar deg gjennom det mest grunnleggende innen reparasjoner og vedlikehold av sykkelen din, gjennom totalt åtte episoder fra Landeveis verksted, slik at du slipper å henvende deg til en mekaniker om ting du enkelt kan fikse selv.