Syklene i denne testen er i den kategorien vi kan kalle standard-raceren. Disse syklene er de du vil se proffene bruke i kuperte endagsritt og i fjelletapper i etapperitt. Dette er de allsidige racersyklene som for oss vanlige syklister vil fungere til det aller meste vi foretar oss langs veien, i hvert fall så lenge vi sykler på asfalt.
Her er alle syklene i testen:
Inntoget av skivebremser på landeveissyklene har ikke har gitt disse syklene bedre bremser. Det viktigste vi har fått som et resultat av skivebremsene er økt dekklaring, uten at det går på bekostning av ritt- og langturvennlig geometri. Det betyr at disse syklene, som er lette nok til å vinne etapper til Alpe D’Huez på, også kan brukes på fine grusveier og på grove brosteinsstrekker. Nedenfor er noen ting vi merket oss under testingen av sju av årets standard-racere med elektroniske gir og skivebremser.
MER AERODYNAMISK

INTEGRERT: Alle vaiere og bremseslanger går skjult inne i styre, stem og ramme på Eddy Merckx 525
De siste årene har all-round-racerne i denne kategorien også fått noen av egenskapene fra den kategorien vi kaller aerosykler. Rørprofilene har blitt mer D-formet enn runde. Gaflene flukter nærmest sømløst med rammen. Noen av syklene har også fått styreoppsett der bremseslanger og girledninger går gjennom både styre og stem og forsvinner ned i rammen. Dette gir en ryddig front på sykkelen, men kan også medføre problemer med tanke på service-vennlighet, og i noen tilfeller svingradius og mulighet til å pakke med seg sykkelen på reise.
ELEKTRONISKE GIR

ELEKTRONIKK: Alle syklene i denne testen har elektroniske gir - her Shimano Ultegra Di2
I denne testen har alle syklene elektronisk girsystem. Tre av syklene kommer med Shimanos Ultegra-gruppe med elektronisk Di2-teknologi. De andre fire syklene kommer med SRAM AXS-gir som betjenes trådløst fra girhendlene. Det er noen fordeler og ulemper med begge, men SRAMs trådløse system, som også har 12-delt kassett mot Shimanos 11-delte, fremstår som den mest moderne løsningen. Med trådløse gir blir sykler veldig mye lettere å montere. Det blir også lettere å bruke integrerte styrer, uten at det går på bekostning av brukervennligheten. At SRAMs AXS-grupper, Force og Red, har 12-delt kassett, gjør at vi kan unne oss større spredning i gir, uten at det blir stor avstand mellom girene. Dette er igjen med på å gjøre syklene mer allsidig. Med et bredt utvalg gir blir det lettere å takle de aller bratteste bakkene, uten at vi mister den digge følelsen av å treffe det perfekte giret når vi virkelig jager fart i et lagtemporitt, eller i en slak utforbakke.
Sykkelmerkene rangerer gruppene litt forskjellig. Hos noen merker er sykler med Force AXS dyrere enn tilsvarende sykkel med Ultegra Di2. Hos andre merker er det motsatt. Hvis vi skulle velge hadde vi valgt AXS-systemet for dets brukervennlighet og ekstra gir. Det er likevel verdt å merke seg at flere av syklene med AXS i denne testen kom levert med dårlig justert frontgir. Her må bransjen skjerpe seg. Sykler i denne prisklassen må fungere perfekt fra dag 1.
KARBONHJUL

KARBONHJUL: De fleste toppsykler kommer nå med karbonhjul som standard.
Karbonhjul med en medium høy felgprofil er blitt standard i denne kategorien, og i proff-feltet. Disse hjulene er gode både på raske flater og i lange klatringer. Vi trenger heller ikke lenger å bekymre oss over dårlige bremser i vått vær. Skivebremsene har eliminert det. De fleste av syklene i testen kommer med 25 mm dekk. Vi mener at 28 mm er et bedre valg for alle. Dette gir mer komfort, bedre rulleegenskaper, bedre grep i svinger, samt bedre forutsetninger for å sykle på grusveier. Bytt gjerne til dette før du forlater butikken.
DIREKTESALG
Tre av syklene i testen selges direkte over internett. De to norske merkene, Fara og Dare monteres i Oslo. Dette gir gode muligheter til oppfølging. For det tyske merket Canyon må man enten forholde seg til det norske service-kontoret i Moss, eller direkte med Tyskland. Modellen med direktesalg over internett gir lavere pris, men man bør studere geometri-tabellene til merkene for å være sikker på at sykkelen man bestiller passer perfekt.
MEDFØLGENDE WATTMÅLER

KLAR FOR WATT: Canyon-sykkelen kommer levert med Force-krank med Quarq wattmåler.
To av syklene i testen kommer levert med wattmåler i kranken som standard. Dette var tidligere regnet som en luksus forbeholdt proffer og de aller mest ambisiøse treningsnerdene, men nå oppdager flere og flere fordelene en effektmåler kan gi i treningsarbeidet. Watt-måler integrert i kranken som på Cannondale og Canyon er en velfungerende og solid løsning. Det er verdt å merke seg dette når du ser på prisen på syklene. Hvis du ønsker å kjøpe en watt-måler løst vil dette koste fra 4000 kroner og oppover avhengig av type.
EN-BOLTS SETEPINNER

FAST: Slike enbolts setepinner er elegante, men kan fort sette seg dønn fast.
Flere av syklene kommer levert med setepinner med kun en bolt for montering av setet. Denne går på tvers, vannrett under setet og lar deg justere både vinkelen og plasseringen av setet i lengderetning. Disse setepinnene ser flotte og enkle ut, men har en tendens til å låse seg i en vinkel og dermed bli vanskelig å justere. Noen ganger kan de også være krevende å få strammet nok til at setet ikke vippes opp eller ned når du treffer et hull i veien.
Landeveissykkelen har de siste årene delt seg opp i mange kategorier. Nedenfor er en oversikt over hvilke vi skiller mellom og hvor den allsidige standard-raceren testet her befinner seg på listen.
Sykkelkategoriene
- Temposykkel - Til temporitt der du sykler en og en mot klokka
- Aerosykkel - Til norske lagtempo-turritt og flate ritt som gjerne slutter i spurt. Lite komfort, aggressiv sittestilling og gjerne maks plass til 28 mm dekk.
- Standard-racer - Allsidig ritt- og treningssykkel til variert, rask sykling både i fjell og på flatmark, kuperte ritt og klatreetapper, først og fremst på asfalt. En del komfort og ganske aggressiv sittestilling. Ofte plass til 30-32 mm dekk på moderne sykler med skivebremser.
- Blandeveissykkel - Til variert tur- og treningssykling på asfalt og grus, mer komfort i rammen og plass til enda bredere dekk - minst 35 mm
- Grussykkel - Mer komfortabel sittestilling og plass til store dekk, gjerne 40 mm. Ofte fester på rammen til bager og bagasje.
- Grov grussykkel - Sykkel til lengre ekspedisjoner med oppakning. Gjerne partier på sti og gjerne med mindre 650b-hjul og ekstra breie terrengdekk.
Velg sykler i denne kategorien hvis:
- Du vil ha en lettsyklet og rask landeveissykkel primært til bruk på asfalt
- Du har ambisjoner om å hevde deg i turritt eller aktive ritt
- Du liker å sykle både i fjellene og på flatmark
- Du vil gjerne ha elektroniske gir
Du velger ikke sykkel i denne kategorien hvis:
- Du er først og fremst på jakt etter en sykkel til å sette rekord på Lillehammer, eller Trondheim-Oslo på
- Du ønsker å sykle like mye på grusveier som på asfalt