Likevel er det så mye morsommere å gjøre dette selv. Forvent mange skjær i sjøen og ekstremt mange fristelser. Selvbygg åpner nemlig døra til minst et tjuetalls prosesser som hver gir deg hundrevis av valg. 
Det finnes mange måter å starte en slik byggeprosess på, men rammen setter som regel premissene både for hva sykkelen skal brukes til og hva utstyr som vil passe. Vi skal avsløre vår første byggekloss med en gang - en sykkelkrossramme fra Ibis. Vi velger denne fordi vi er spent på hva som skjer med skivebremser for landeveien. Siden vi bestemte oss for denne rammen har SRAM lansert sine hydrauliske skiftegrep og Shimano har prototyper ute hos sykkelkrossproffene av hydrauliske Di2-hendler. Leveringstidene for begge disse systemene er fortsatt noe usikkert, men det finnes allerede noen andre systemer på markedet. Vi ønsker også å presentere sykkelkross, både som sykkel og som del av sykkelkulturen.

Hvorfor velger vi så Ibis? De som ikke kjenner merket anbefales å se denne dokumentaren. Grunnlegger Scot Nicol syklet med Tom Ritchey, Gary Fisher og og de andre terrengsykkelpionerene i California. Ibis har siden 1981 laget nydelige sykler i stål, titan og senere i karbon. De har ikke fokusert særlig på landeveissykler, men sykkelkrossmodellen Hakkalügi ble lansert for 15 år siden. Mange tenker på sykkelkross som europeisk og primært belgisk fenomen, men USA har en veldig aktiv CX-scene med mengder av ritt på alle nivåer. En amerikansk sykkelkrossramme med terrengsykkelgener lover derfor godt. Og så lenge redaktøren av Terrengsykkel uttaler at han ikke ser poenget med en sykkelkross, til annet en slike konkurranser, blir det Landevei som formidler lidenskapen rundt denne grenen. Sykkelkross har tross alt eksistert i 100 år som vinteraktivitet for landeveissyklister. 

Annonse

Torben Bergland i Probike kjøpte sin første Ibis terrengsykkel i stål allerede i 1991. I dag importerer han merket til Norge. Sykkelen fås kjøpt som rammesett, eller bygd opp med Ultegra eller Rival utstyrspakke.
Vi kommer tilbake med mer info om rammen og komponentene utover, men først lurer vi på hva utstyr du ønsker å se på denne rammen?