/ Annonse

Tenerife for den aktive

En sydenferie på Tenerife trenger ikke bare være avslapning – særlig om du er blant den som lader batteriene best ved å være skikkelig aktiv.

Sist oppdatert: 1. februar 2021 kl 06.00
Tenerife Teide cycling sykling guide tips
"Fader Teide" i bakgrunnen på en av de mange herlige klatre-etappene på Tenerife.
Lesetid: 5 minutter

Den norske vinteren kan være lang og bitter, særlig om du ikke er ute og tar skispor-selfier og trener til vasaloppet. Om du heller trener til styrkeprøven og drømmer om varmere dager, kan du gjøre noe med det på Tenerife!

Om du aldri har vært på kanariøyene, er det bare å glemme tanken om Tenerife som et sted kun for chartertur og resorts. Tenerife er hjem til et unikt miljø og en spesiell historie. Øya er den største av kanariøyene. Den har nesten en million innbyggere, er på størrelse med Vestfold, og skylder hele sin eksistens til den mektige vulkanen Teide.

Med 3718 m.o.h. er Teide det høyeste fjellet i Spania og en av verdens høyeste vulkanstrukturer! Miljøet som har dannet seg her ute til havs byr på dramatiske naturopplevelser og gode forhold for aktiv ferie utendørs, hele året. Slik blir det med en snitt-temperatur på 22 grader. Oppdag Tenerife og alt øya kan by på for både surfere og syklister!

Tenerife cycling sykling guide landevei
Det karakteristiske autovernet på Tenerife følger deg på veien.

 

Tenerife for landeveissyklisten

Istedenfor å streve hjemme i garasjen på sykkelrulla mens man drømmer på varmere dager, gjør mange sykkelentusiaster alvor av drømmene og legger inn et besøk til Tenerife i årshjulet. Forholdene for landeveissyklister på alle nivåer er lagt til rette: Du har kilometervis med strålende, tørr asfalt, vakre omgivelser – og lite trafikk!

Ta et dypdykk i Strava-segmentene på øya og det dukker kjente navn opp på KOM-toppene. Her finner du rå klatringer med opptil 2000 høydemeter, lange ruter som svinger seg oppover med  livsglede-vekkende nedkjøringer.

Tenerife gir tursyklisten supre sykleforhold med spektakulær utsikt, og den mer treningsorienterte får høydetrening og nærmest endeløse klatringer. Dette gjør øya til et yndet turmål for noen av verdens beste syklister i vintermånedene, som forberedelse for blant annet Tour de France.

Tenerife LAndevei cycling sykkel
Gå mot nye høyder - kom deg opp i høyden i det unike landskapet på Tenerife.

Sykler du opp den legendariske veien TF-21 fra byen La Orotava, får du over 1500 høydemeters fantastiske klatring opp til platået i skyggen av Teide. På veien passerer du Parador-hotellet Las Cañadas del Teide, som med sin beliggenhet på 2000 meter har vært bosted for Geraint Thomas og Chris Froome, blant mange andre elitesyklister.

Tenerife er en samling av fascinerende små mikroklimaer. Nordsiden av øya er generelt litt kjøligere, mens du får mer varme og mindre vind i sør. Lengst vest på øya ligger området Teno, med sitt berømte fyrtårn. Innimellom store, høyreiste klipper kryper landeveien ut mot fyret over daler og gjennom små tunneller, og danner pulsåren gjennom en av øyas mest uforglemmelige sykkelruter.

 

Tenerife for terrengsyklisten

På en øy som huser landets høyeste fjell og er dannet av vulkansk aktivitet, er flate strekninger unntaket fra regelen. Det betyr ikke bare masse flotte motbakker å klatre i for landeveissyklisten – det tilsvarer også masser av flott terreng for sykler med demping.

Tenerife er kjent som et mål for terrengsyklister, og utenom naturreservatene venter førsteklasses terrengsykkelturer. Selv øyas hovedstad heter Santa Cruz! Rett utenfor finner du eksotisk stisykling i Esperanza-skogen ulikt noe man kan finne i Norge. Sjekk også ut nedkjøringene fra La Orotava, hvor du kan få nesten like mange høydemeter som landeveissyklistene!

tenerife-terrengsykling-guide-
Skarpe switchbacks, rød sand, og frodige skoger på terrengsykkel i Tenerife.

På Tenerife finner du nemlig god tilrettelegging for naturopplevelser, og et utvalg av tur-ruter for terrengsyklister. Utfordringene spenner fra skarpe dropp og hucks, til flytstier og turterreng. Vil du finne raskt frem til de beste rutene og finne ditt nivå, finnes det flere sykkelbyråer som driver med guiding i tillegg til sykkelutleie på øya.

 

Tenerife for turgåeren

Som enhver god terrengsyklist minner vi om å respektere stivett-reglene, da du gjerne deler plassen med turfolket – for Tenerife sine drøye 1500 kilometer med turstier er en minst like god opplevelse til fots! Både lokalbefolkningen og turister benytter seg av de godt merkede turstiene, som du finner på nærmest hvert eneste hjørne av Tenerife.

Den mest populære gåturen er naturlig nok opp til selve toppen av Teide, som du kan gjøre til fots fra platået nedenfor, eller med hjelp av gondolbanen som går opp mot 3555 m.o.h. De siste høydemeterne til toppen får du kun lov til å gå med tillatelse, for å redusere slitasje.

Tenerife cycling sykling mtb landevei terrengsykkel
Flotte solnedganger er en selvfølgelighet på Tenerife.

Tillatelsen er gratis, men begresnet til max 200 personer pr. dag. Sørg for å legge inn søknad på nettet i god tid før avreise, så kan du bevitne den vanvittige utsikten, og se hvordan denne titanen av et fjell kaster skygge helt til naboøya Gran Canaria.

Kulturen for å vandre og utforske det spesielle terrenget på Tenerife går dypt i lokalbefolkningen, såpass at det arrangeres festivaler for fjellvandring og fjell-løping, og utflukter for naturinteresserte som vil utforske de unike plantene som kun vokser her. Uansett om du vandrer langt med sekk eller bare spaserer, venter uforglemmelige opplevelser på Tenerife.

 

Hvordan reise?

Tenerife er utvilsomt et populært turiststed og du skal ikke mangle på å finne god tilrettelegging for akkurat dine behov. Etter fem timer på flyet er det nesten bare å rulle rett ut av terminalen!  Som syklist kan du finne sykkelbutikker og byråer som driver utleie av høykvalitets utstyr i de fleste store byene på øya. Ingen vil heller se rart på deg om du lander på flyplassen med sykkelkoffert eller vi ha med sykkelen i en rutebuss eller en taxi. Du vil heller aldri mangle på gjestfrihet, god mat og førsteklasses anledninger til å koble av etter en lang dagstur.

Tenerife sykling skogen
Opplev mangfoldet av miljø, natur og ulike mikroklimaer på øya.

I disse dager er det lett å se ut på de dype blå på gradestokken og la tankene flyte til et helt annet sted. Mens vi venter på lysere tider, håper vi dine drømmer vil flyte mot Tenerife og de spektakulære opplevelsene som venter deg her!

Besøk Tenerife

Les mer på webtenerife.co.uk!

Følg @visit_tenerife på Instagram!

Sjekk ut Visit Tenerife på Facebook!

For tiden er også kanariøyene rammet av Covid-19, og opprettholder strenge tiltak for å hindre smitte, som oppfordringer til 1,5 meters avstand, maskepåbud og innreiserestriksjoner. Du finner informasjon om Covid-19 på webtenerife her.

Publisert 1. februar 2021 kl 06.00
Sist oppdatert 1. februar 2021 kl 06.00
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen