/ Sykler

BYR PÅ MOTBAKKEFEST FOR DE SEIGESTE

Hope Challenge 2017 håper å sette ny rekord i everesting: Flest antall ryttere som sykler 8848 høydemeter i ett jafs.

Sist oppdatert 13. juli 2017 kl 07.00
MOUNT EVEREST: Grefsenkollen er stedet der slaget Hope Challenge skal stå, med mål om verdensrekord i everesting. Foto: Stein Magnus Olafsrud
MOUNT EVEREST: Grefsenkollen er stedet der slaget Hope Challenge skal stå, med mål om verdensrekord i everesting. Foto: Stein Magnus Olafsrud

Tar du utfordringen?

Hva: Hope Challenge 2017 – motbakkeutfordring i fire versjoner
- Galdhøpiggen (2468 meter) 21 ganger
- Mont Blanc (4808 meter) 40 ganger
- Mount Everest (8848 meter) 73 ganger
- High Roleur (10.000 meter) 80 ganger
Når: 4.-5. august
Hvor: Grefsenkollen
Mer informasjon og påmelding 

Konseptet “everesting” er enkelt: å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer. (Se stor faktadel nederst i saken)

LES OGSÅ: Slik føles det å evereste Alpe d’Huez

REKORDFORSØK I GREFSENKOLLEN
Verdensrekorden i antall personer som har gjennomført en everesting samtidig er 24 ryttere. Den vil Stein Magnus Olafsrud slå. Derfor arrangerer han Hope Challenge 2017 i Grefsenkollen 4. til 5. august, og ambisjonen er å samle opp mot 100 syklister.

Det er imidlertid ikke første gang Olafsrud frister med ekstreme utfordringer. Våren 2016 arrangerte han Sufferfest Marathon Oslo. Da fikk han 107 personer til å tråkke 11 timer til ende på ruller inne i Oppsal Arena. Det holdt til verdensrekord i antall som kvalifiserer til Knights of Sufferlandria-tittelen.

Saken fortsetter under

The Sufferfest marathon - foto Privat 1400x933
EKSTREMT: Stein Magnus Olafsrud ledet Sufferfest Marathon Oslo i 2016. Foto: Privat

EKSTREMT: Stein Magnus Olafsrud ledet Sufferfest Marathon Oslo i 2016. Foto: Privat

Deltakerne i Hope Challenge 2017 kan velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10.000 høydemeter på en og samme økt.

Hvorfor arrangerer du dette?
– Jeg arrangerer dette eventet først og fremst fordi jeg har et sterkt ønske om å se en forandret verden der mennesker får leve frie og verdige liv. Dernest elsker jeg sykling, og jeg vet at syklister stadig leter etter nye utfordringer. Jeg skal gi dem en utfordring de husker!

Hva er den Hope Challenge?
– Det finnes i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver. Menneskehandel innbringer svimlende 150 milliarder kroner årlig - nest mest etter narkotika. Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel. De arbeider i flere land og arbeidet gir resultater: mennesker reddes og får sin frihet og verdighet tilbake.

Hvor mye forventer du å skaffe?
– Vi har ingen hovedpartner i år, men vi har fire solide partnere i Peugeot Citröen DS, Elkjøp, Wahoo og Birk Sport. Disse har betalt tilsammen 90.000 kroner. Vi har videre en som allerede har gjennomført sin everesting og samlet inn 19.000 kroner. Dermed har vi allerede samlet inn 110.000 kroner før deltagerne begynner med sine individuelle innsamlinger. Vi satser derfor friskt mot 500.000 kroner.

Hva kan deltakerne forvente av arrangementet?
– Vi lover positive mennesker som heier dem frem, godt med mat og drikke, tidtaking og tilbakemeldinger underveis, god miks av musikk, underholdning fra Norges beste trialsyklist Eirik Ulltang, klovne- og trylleshow for barna på lørdag, flott utsikt, og ikke minst masse god mental og fysisk utfordring. En skikkelig Ut-av-deg-sjæl-opplevelse.
Noen tanker om bestetider?
– Da jeg everestet i fjor, brukte jeg 19 timer. Min beste referanse er Kristian Rønning, som skal delta på årets event. Han mener vi bør komme ned i 11-12 timer.

Saken fortsetter under

Stein Magus Olafsrud - Stavanger everesting 2016 - Privat 1000x
EVERESTER: Stein Magnus Olafsgård under eversting i Stavanger i fjor. Foto: Privat

EVERSTER: Stein Magnus Olafsrud under everesting i Stavanger i fjor. Foto: Privat

DELTAKERNE/EVERESTERNE
Når det gjelder everesting kan syklister deles opp i to grupper: De som synes det er galskap og holder seg unna, og de som synes dette er god knall og villig slenger seg  på utfordringer av denne arten. Sistnevnte er i mindretall, men Landevei fått tak i tre av de påmeldte for å høre hva det er som gjør at de velger å bruke en ellers fin lørdag på dette.

Les også: Livet på landeveien

PERSONLIG UTFORDRING
Maxim Golev (36) fra Felgen CK i Trondheim har gjennomført fem everestinger og én tur på over 10.000 høydemeter, og kom nylig hjem fra master-NM i Bodø med sølv i tempo og gull i fellesstarten.

– Jeg elsker å pushe meg selv, og everesting er en bra mental test. Det begynte med se om jeg kunne klare én everesting, og så ble neste mål å ha flest everestinger i Norge (seks stykk i skrivende stund, red. anm.). Til sist ble målet å ha én av verdens 20 raskeste everestinger, og min beste tid nå på 10:54 holder til 20. plass. Og det som er kult med Hope Challenge, er at det forhåpentligvis blir verdensrekord i antall som gjennomfører sammen, sier han, og forklarer at den største utfordringen er å få i seg nok næring, spesielt etter at man har kommet halvveis.

Saken fortsetter under

Maxim Golev 2016 - Foto Privat 1400x788
REKORDJEGEREN: Maxim Golev har ambisjoner om å inneha flest everestinger i Norges Foto: Privat

REKORDJEGEREN: Maxim Golev har ambisjoner om å inneha flest everestinger i Norges Foto: Privat

KAMERATSKAP
Ivar Grøneng (53), som sykler for Kolbotn SK, everestet Norefjell med et knippe klubbkamerater for halvannet år siden.

– Å evereste sammen med fem klubbkamerater i Norefjell bakken i 2015 var en fantastisk lagopplevelse. Alle har dype daler i motivasjonen på en slik tur, og vi hjalp hverandre opp, sier han, og forklarer at grunnformen må være på plass for å lykkes.

– Everesting er en intern ekstremkonkurranse med egen vilje. Det er lett å arrangere, og enkel logistikk. Forutsetningen er at fysikken er på plass og at alt er planlagt nøye. Utfordringen er at det er enkelt og lett å gi seg. Derfor må du bestemme deg og forplikte deg, slik at den indre dialogen om målet er positiv helt inn.
Han mener Hope Challenge har alt som skal til for å trekke syklistene: forpliktelse til utfordringen, motivasjon i en god sak, kortreist logistikk og en veldig konkret oppgave, i en sosiale ramme og i felleskap med mange andre deltakere som jobber sammen om egne mål.

– Jeg gleder meg til å trille inn til på toppen av Grefsenkollen etter 82 runder, da er det verdt det!

Les også: Test robuste grussykler med bukkestyre

FLYTTE GRENSER
Kristian Rønning (34), som gikk for verdensrekord i Lynnebakka i fjor, trigges av det å flytte egne grenser.  

– Det som først og fremst appellerer til meg er selve utfordringen og det psykiske aspektet med å kjøre en bakke så mange ganger på rad, sier han, og fortsetter:

– Det fysiske aspektet er jo helt klart også der, men det er det lettere å trene seg opp til. Det verste er når hodet begynner å skape utfordringer, det er da everestingen egentlig begynner. Jeg husker at det aller tøffeste var når jeg hadde kommet halvveis, var ganske sliten og visste at jeg skulle igjennom det samme en gang til. Da må du være sterk i hode, prøve å tenke positivt og kjøre på videre.

Selv om Grefsenkollen ikke er bratt nok til at det kan settes tidsrekord i everesting, lar han seg likevel friste.

– For det første så er det til inntekt for en god sak, og det liker jeg. For det andre så har min far gått med tanken om å evereste selv, og da så vi på dette som en fin mulighet til å evereste sammen, sier Rønning.

Saken fortsetter under

Kristian Rønning - Foto Alex Krill 1400x933
RAKETTEN: Kristian Rønning gikk for verdensrekord på everesting i fjor, men endte med femteplass på verdensrankingen. Foto: Alex Krill

RAKETTEN: Kristian Rønning gikk for verdensrekord på everesting i fjor, men endte med femteplass på verdensrankingen. Foto: Alex Krill

EVERESTING
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert over 1.800 gjennomførte everestinger av totalt 1.500 personer 

Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg ”Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.

Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.

I norske bakker har det blitt everestet 33 ganger av 26 forskjellige personer.

Maxim Golev har hittil everestet seks ganger, og er den med flest gjennomførte i Norge.

Kristian Rønning forsøkte i 2016 på å sette verdensrekord i everesting i Lynnebakka i Oppland, men det holdt dessverre ikke helt. Hans forsøk tok ni timer og 31 minutter, og holder i skrivende stund til femteplass på Hells 500s Hall of Fame.

LES OGSÅ: Rekorden glapp 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Publisert 13. juli 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 13. juli 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen