Italienske MET er et klassisk hjelmmerke som har vært lenge i bransjen, mens svenske POC er ferskinger på landeveismarkedet. Sistnevnte skapte først furore med sin alienaktige tempohjelm i London-OL 2012. Deres første fellesstarthjelm, Octal, vakte også oppsikt da den ble lansert på Eurobike i fjor. Siden den gang har de blitt et lett gjenkjennelig syn i proffeltet, på topplokket til Garmin-Sharp-rytterne.

MET er også et velkjent syn på TV-skjermen, sittende på hodene til prokontinentallaget MTN-Qhubeka. Trolig får vi altså se vår egen Edvald Boasson Hagen med en Sine Thesis på hodet i 2015.

Med Octal har POC brutt flere normer for hvordan en landeveishjelm skal se ut, og mange har latt seg sjokkere over det utradisjonelle utseende. Våre svenske venner har imidlertid en baktanke med det hele, nemlig sikkerhet. De påpeker at en mer massiv hjelm som går lengre ned rundt skallen vil gi bedre beskyttelse ved en krasj, et argument vi lett kjøper. Du kan også bruke den med en inovativ krasjsensor fra ICE-dot, hvilket du kan lese mer om her. Rett fra boksen sitter den uansett knallbra på hodet, helt uten presspunkter.

Gitt hjelmens store volum er det svært imponerende at POC har klart å holde vekten så lav som de har. Vår testutgave i medium veide så vidt over 200 gram, hvilket er i kategorien særdeles lett. Når komforten, strammesystemet og luftingen også er av høy klasse har vi rett og slett lite å utsette på POCs første landeveishjelm. Det eneste stedet de bommer er med den innebygde Eye-Garage’n, som skal holde brillene på plass i hjelmen ved hjelp av to små friksjonspads. Dette fungerer dessverre ikke som planlagt, hverken med POCs egne briller eller alternativer fra andre produsenter. Her har det imidlertid blitt lovet forandringer til neste utgave, som er rett rundt hjørnet.

Der Octal føles befriende lett på hodet er Sine Thesis dens rake motsetning. Vårt testeksemplar i størrelse L veide over 330 gram, hvilket er veldig mye hjelm. METs vektproblem blir ekstra påfallende hvis man prøver de to hjelmene rett etter hverandre, Sine Thesis er faktisk skikkelig blytung.

Hvorvidt en hjelm er god eller ikke avgjøres naturligvis ikke bare på kjøkkenvekten. Sine Thesis har et solid strammesystem som fungerer, men uten å imponere. Det samme gjelder Gel-paddingen som fungerer høyst middels og virker mest som et salgsargument. Her hadde nok MET vært mer tjent med standard puter som er både lettere og mer behagelig mot hodet. Vi opplevde flere harde kanter inni hjelmen som var vanskelig å ignorere underveis på sykkelturen.

Luftingen står det heldigvis bedre til med, takket være svært generøse luftekanaler. Der POC trøbler med brilleplasseringen er dette et ikke-problem med Sine Thesis, hvor du har plenty med valgmuligheter når brillene skal av i de lange motbakkene.

Har du et gavekort på G-Max som brenner i lomma, og hodeformen din passer hjelmen bra, kan du vurdere en MET Sine Thesis, men totalt sett er vi ikke i tvil om at POC Octal er verdt de ekstra kronene. Greit nok, designet er ikke for alle, men Octal scorer veldig bra på alle andre viktige parametere, ikke minst sikkerhet. Med et par små oppgraderinger vil det være få konkurrenter som kan måle seg med våre svenske venner.

Der POC har et tydelig konsept de er tro mot, savner vi noe lignende fra MET. Gel-puter og kevlar-straps er bare ikke gode nok salgsargumenter for en hjelm til to laken. Vi føler rett og slett at POC tar oss med inn i fremtiden, mens MET har gått seg fast et stykke lenger ned i utviklingstrappen.

MET Sine Thesis

Importør: Gresvig

Pris: 1999,-

+: God lufting, trygt og stilrent design

-: Fryktelig tung, suboptimal komfort, mangler noe ekstra

POC Octal

Importør: Roxee Sport

Pris: 2699,- 

+: Lav vekt, topp lufting, herlig komfort, gjennomført sikkerhetskonsept  

-: Designet er ikke for alle, høy pris