Plagg: Assos iJ.bonKa.6_Cento vinterjakke 

Testperiode: Senhøst, tidlig vinter, vinter, tidlig vår

Testforhold: Kalde dager i Norge, -4 til +8 grader på landeveien, ned til -12 grader på langrennski og terrengsykkel

Pris: 3899,-

www.assos.com

Se også bildegalleriet nederst i artikkelen! 

Konstruksjon

I følge Assos er jakken til Climarange 6 vinter, 0 til 8 grader. Den kommer i to snitt: Cento er Assos' sedvanlige lang og trang på en gang, mens Mille er mer generøs i fasongen. Felles for dem begge er at de er sydd for å sykle i. Jakken er hovedsakelig sort og leveres med sort, rød eller hvit front. Cento-utgaven har sorte ermeoversider med hvite striper mens Mille-utgaven har hvite ermeoversider med sorte striper. Alle glidelåser samt elastikken bak er reflekterende. Hovedglidelåsen har garasje nederst, men ikke øverst.

Assos bruker mange tekstiler og paneler i jakken. Fronten og oversiden av ermene er i et vindtett og vannavstøtende tekstil de kaller Stratagon Ultra med det isolerende og etterhvert velkjente RXQ 607 under. I brystpartiet er det i tillegg sydd inn et ekstra lag RXQ 607. Ryggpanelet er laget i ett lag RXQ 607 uten noe vindtett stoff over. Stoffene i jakken er ikke så stive som 851-tekstilet i den tyngre Fugujack, og den har heller intet ekstra korsett. Det er sydd inn et stykke vx.121-stoff nedover langsmed ryggsøylen for hindre vertikalt sig, og på innsiden av kragen.

Undersiden av ermene er i Stratagon Light, det samme vindtette og vannavstøtende stoffet som Assos bruker i fronten og oversiden av ermene på Habu-jakken. Sidepanelene er gjort i Stratagon Medium som er det samme vindtette, vannavstøtende og lett varmende stoffet som de lager earlyWinterGloves_S7 og vinterskotrekkene sine av. Ermene på Cento-utgaven har også mansjetter i RXQ 607. 

Jakken har en formsydd hals i RXQ 607 som også kan trekkes opp over nedre del av ansiktet. Denne er sydd fast i nakken og det er en hempe mellom skulderbladene til å putte den inn bak når den ikke er i bruk. På ryggen finner vi tre vanlige romslige lommer pluss to med glidelås og medieport utenpå de to ytterste.

I bruk

Som vanlig fra Assos passer jakken ikke før man imiterer sykkelposisjonen, men da blir man belønnet med at ermene (som er lange nok til testerens bortimot umulige fysikk), ikke sklir opp og lager en haug folder på fremsiden av overarmen. Det blir heller ikke et overskudd av tekstil foran på brystet og et underskudd over øvre del av ryggen. 

De mange tekstilene oppleves som velplasserte og godt balanserte i forhold til hverandre. Jakken er varm og vindtett foran, og halsen holder øvre del av brystet varmt når vi lufter litt i klatringene. Sidevind slår ikke igjennom, og vi blir aldri klamme eller kalde på ryggen.

Den integrerte halsen fungerer svært bra så snart man har lært seg å dra den over hodet på riktig vis. Den er en god nakke- og hakevarmer og kan kan også dekke nese og kinnben om det er ordentlig friskt, for eksempel i en utforkjøring. Den manglende garasjen øverst i glidelåsen har ikke ført til irritasjon, heller ikke når den integrerte halsen har fått pause.

I tillegg til å sykle i temperaturer ned mot -12 grader (med et ekstra mellomlag som Assos' varme Falkenzahn-vest over vinterundertrøyen, og piggdekk) har vi brukt jakken til langrenn. Dette er den også vært velegnet til, men er det varmere enn -3 blir det en svett opplevelse.

Vi kunne ønsket oss at det sentrale ryggpanelet kom i hvitt på den hvite jakken og i rødt på den røde. Selv om refleksene er gode ville vi gjerne kunnet velge en mer synlig farge enn sort her. Det er biler som kommer opp bakfra vi ønsker skal se oss tidligst mulig.

Konklusjon

En virkelig tour de force av en vinterjakke, som vi anbefaler å sette på listen om du er i markedet for en slik. I korthet:

+ Velkonstruert, stort anvendelsesområde, både slank og normal passform, holdbar

- Dyr, sort rygg uansett

Etterskrift

Assos har akkurat lansert en rimeligere og enklere jakke til samme temperaturområde, iJ.ShaqUno.6. Fra før finnes en halsvarmer i løsvekt, neckProtector_S7, i sortimentet. Samlet en rimeligere pakke enn Bonka, og ryggen er hvit uansett, men passformen er Assos-slank. Vi arbeider med å få kombinasjonen til test.