En grussykkel vil aldri bli en erstatning for stisyklene vi elsker å bruke i terrenget. For mange vil en sykkel med bukkestyre og god plass til dekk derimot kunne erstatte en landeveissykkel. Disse syklene er også supre transportmidler, enten du skal sykle til kontoret, eller du ønsker å sykle Norge på langs. Muligheten til å bruke både lynraske landeveisdekk og større, grovere grusdekk gjør at du kan sykle langturene du lenge har kviet deg for uten å være redd for å punktere eller for å streve med for tunge dekk på asfalten. Flere av syklene her er bortimot optimale kompromiss for den varierte langturen der du sykler både asfalt og grus, og kanskje en og annen kjerrevei. Vet du på forhånd at du kun skal sykle på asfalt, kan du raskt bytte til enda mer egnede dekk for minst mulig rullemotstand og høy fart på flatene.
Test av grussykler til ca 20 000 kroner
Grussykler er allsidige sykler som kan fungere både på landeveien og på grove grusveier. Mange er også tilpasset sykling med påmontert bagasje. Vi har testet sju av de mest spennende grussyklene på markedet.

Grussykkel-kategorien har de siste årene vært et stort satsingsområde for mange produsenter. Vi ser nå at de fleste har kommet frem til flotte tolkninger av hva en grussykkel kan være og hvordan den bør settes opp. Alle bruker syklene sine litt forskjellig, men flere grussykkelspesifikke tilpasninger gjør disse syklene enda bedre til nettopp turer på trafikkfrie grusveier i skog og fjell.

Syklene har tilpasset utveksling til grussykling. Grusveier lages ofte etter en annen standard enn asfaltveier, og behovet for lette krabbegir i bakkene er større. I tillegg er det større sjanse for at disse syklene brukes med oppakning, noe som stiller enda større krav til lave utvekslinger. Krabbegir til bratte motbakker bør derfor være større enn 1:1, dvs at det største tannhjulet i kassettene i bakhjulet bør ha flere tenner enn det minste drevet på kranken. Mange av syklene i denne testen kommer med 32/34 eller 40/42 som letteste gir. Det første tallet angir krankdrevet, det andre tannhjulet i kassetten.
Hjuldiameteren med store dekk er også litt større enn på vanlige landeveissykler, dette gir noe høyere maksfart enn utvekslingen forøvrig tilsier. Hvis du velger å sette opp disse syklene med rene landeveisdekk gjør du lurt i å velge litt større dekk enn normalen, for å kompensere for de litt lavere girene, men også fordi du kan. Racerdekk på 32 mm vil rulle superlett på asfalt, samtidig som de vil gi økt komfort, bedret svinggrep og bedre punkteringsmotstand. Syklene i denne testen kommer med grusdekk med små knaster og størrelse på mellom 37 og 47 mm. Dette er flotte dekk til de aller fleste underlag og bruksområder.

Alle syklene har gjennomgående skruaksling. Kun Canyon-sykkelen har spak på akslingene. På alle de andre syklene trenger du verktøy for å få av hjulene. Ikke noe stort minus, men viktig å være obs på før man drar på tur. Punkterer man uten verktøy i lomma kan man være strandet langt fra sivilisasjonen.
Flere av syklene her kommer med mange gjengede fester for å feste egne bagasjeløsninger. Moderne bikepacking-vesker er ikke avhengig av slike fester, men fester på gaffelbeina kan være nyttig hvis du skal på real langtur og ønsker å feste flere flasker eller vesker til gaffelen.
SLIK HAR VI TESTET:
Alle syklene har blitt satt opp til to testsyklister. Setehøyde og styreplassering har blitt tilpasset. Vi har testet alle syklene med 3 bar/40 psi i dekkene. Syklene har blitt testet i en testrunde bestående av en grusklatring, flate partier og slake utforbakker. Grusen har vært både fast og fin, og løs og grov. Vi har i tillegg tatt med syklene på lengre turer på både asfalt og grus.
Alle syklene har blitt testet slik de ble levert til oss. GT-sykkelen fikk vi levert umontert i eske. Denne har vi montert selv i kontorverkstedet.
Om testerne
Kristoffer H. Kippernes (32) - Redaktør og fotograf, Terrengsykkel

«Felt Breed 30 er en morsom sykkel å sykle på. De store dekkene bremser lite på veien, men gir mer demping.»
Øyvind Aas (42) - Utstyrsredaktør Fri Flyt AS

«Orbea Terra føles som en rask landeveissykkel på grusen. Med smalere dekk vil den også fungere som landeveissykkel.»