/ Sykler

VANT MED KNIVEN PÅ STRUPEN

Slik er det å være til stede på Superprestige Gavere, sykkelkrossens svar på Flandern rundt.

Sist oppdatert 17. november 2014 kl 18.29
KATTEVASK: Klaas Vantournout bytter sykkel før siste halvannen runde av Superprestige Gavere.
KATTEVASK: Klaas Vantournout bytter sykkel før siste halvannen runde av Superprestige Gavere.

Alle bilder: Henrik Alpers
Se også stort bildegalleri nederst i saken

Gavere, søndag 16 November klokken 18.55. Fra et enormt øltelt satt opp midt inne i en militærleir dundrer dårlig diskopop mens enda dårligere festdeltagere subber ut i nærmeste busk for å tisse. Festen startet da juniorene begynte i morges 10.00 men hang i en tynn tråd ved firetiden da gud, eller Sven Nys som de kaller ham i Belgia, var et godt stykke unna pallen.

Speaker annonserer at om fem minutter er festen slutt. Fansen buer og piper og kaster halvfulle plastglass med øl i alle retninger. Siste dans. Siste runde med headbanging til en danskebåtinspirert coverlåt av Aretha Franklin. Det er like greit å komme seg hjem, i morgen er det vanlig arbeidsdag.

RENS: I vaskeriet står seks høyttrykksvaskere klare til bruk. Det er førstemann til mølla som gjelder for å få vasket sykkel.

Superprestige er den gjeveste sykkelkrosserien i Belgia. Den er den mest populære blant utøverne av mange grunner. De får gode startpenger for å stille, serien er elsket av publikum, og det er solide pengepremier til vinnerne, både for å vinne en av de åtte rittene eller hele serien sammenlagt.

Superprestige i Gavere blir av mange sammenlignet med Flandern Rundt, noen mener Paris-Roubaix. Det ene er åpenbart bedre enn det andre, men både de lærde og de diskuterende strides om dette er den gjeveste runden å vinne. Også runden i Zonhoven, der rytterne kjører over store sanddyner, er populært blant både fans og utøvere.

Men en stor klassiker med stor k, det er det. Vinner du Superprestige Gavere har du reddet sesongen.

STØRRE ENN ALT: Sven Nys er et ikon i Belgia. Han har vunnet Superprestige sammenlagt 13 ganger tidligere, og leder nå serien sammenlagt.

Juniorer, damer og U23 har kjørt ferdig. Når herrene starter 15.30 er nærmere 17000 tilskuere på plass. Mange av dem har sittet ved det samme treet siden portene åpnet klokken ti. De har med mat og drikke, en skvett brennevin på lomma og høye gummistøvler.

Alle som er på krossritt i Belgia har gummistøvler.

De beste plassene i krossløypa i Gavere er i bunnen av en bratt utforkjøring. Her ligger alt til rette for velt, spektakulære forbikjøringer og skikkelig kork når syklistene skal rett inn i en bratt knekker.

Løypa er skikkelig oppkjørt etter fire ritt tidligere på dagen, og steder vi selv syklet dagen i forveien kan selv ikke gud sykle i dag.

RINGREV: Bart Wellens er 36 år gammel, og har kontrakt ut 2016. Han er fire ganger verdensmester, og populær selv om resultatene nå oftest uteblir.

– Er dere klare for starten! Da er vi i gang med Superprestige Gavere, roper speakeren.
Det skriker i et gammelt stadionanlegg som er spartansk surret opp langs løypa. Det er langt mer skikk på ølreklamene. Det er Jupiler som finansierer mye av rittet. Billigølet har både store seil og enerett på å selge pils på anlegget.

I Belgia er det helt motsatt av Norge. Alkoholen er en finansiell viktig bidragsyter til idretten. Både tilskuere og utøvere rister på hodet når vi forteller at idrett og alkohol er totalforbudt i samme setning i Norge. De ler ekstra godt når vi forteller om at promillen er minst like høy under Holmenkollsøndagen som her, bare at vi gjør det i smug.
Brølet følger løypa. Har du ikke fått med deg startskuddet, er brølet et sikkert tegn. Til å begynnet med følger brølet alle, etter et par runder følger brølet de tre første, og gud.

Når rytterne ankommer utforkjøringen rystes bakken så vi lurer på om Dovre fortsatt står. Det er gangbar mynt å kaste øl på deltagerne, og tetklyngen får seg en solid dusj før de skal klatre. Massesuggesjonen knuser både afrikansk gospel militær troppesang.

Brølet velter over bakketoppen, det ringes i bjeller og  tutes med horn. En mann, to mann, Kewin Pauwels, Tom Meussen, Klaas Vantornout, ingen Gud.

Ingen Sven Nys. Hva har skjedd?

NY SYKKEL TAKK: Tykk leire henger seg fast i drivverk og bremser. Nys byttet sykkel både en og to ganger per runde.

Forsamlingen har masse igjen på volumet. Der kommer gud! Han har på svart, gul og rød drakt. Gud har belgisk mesterskapsdrakt.

– Go Nes! Go Nes! GoooooOOO NeeeeEEEEEES!

Ungpikene dåner og mannfolkene knytter never. Gud inspirerer alle.

Rundene går og går. Sven Nys er aldri i nærheten av tetgruppa. Den utgjøres av Tom Meussen, Kevin Pauwels og Klaas Vantornout. De tre holder sammen mot slutten.

– Tom Meussen vinner, sier publikum.
Han har gode resultater i det siste. Kevin Pauwels slo Nys i spurt forrige helg. Men mye skal ennå skje.

Klaas Vantornout har ikke vunnet noe stort på halvannet år. Han er en av feltets mest stabile, og er aldri dårligere enn topp 10. Men han vinner sjelden ritt, og det er en kjent sak i indre kretser at han har fått kniven på strupen av ledelsen. Han kjører for en av de største lagene, Sunweb-Napoleon Games, og de har ikke råd til å ha aldrende menn som ikke vinner på lønningslisten.

Men denne gangen er det den storvokste belgieren sin tur. Endelig Dagens løype er beinhard, og krever en vinner med god teknikk og stor motor.

Enorm motor.

Det har Klaas Vantornout.

Det er siste runde, og Klaas har fått luke. Jubelen står til 20 i stil når han passerer. På storskjermen skjer det alle har sett på som det utenkelige. Sven Nys, gud selv, har kjørt nederlenderen Lars van der Haar av hjul, og er på vei mot tredjeplass.

DEN SATT: – Jeg trengte en stor seier. Det er ikke bare en stor seier, dette er utrolig viktig for karrieren min, sa Vantornout til Landevei etter målgang.

Han har et godt stykke igjen, men kan han klare det? Du hører på brølet hvor i løypa Nys er. Det er kattens jakt på musen. Det er Sven Nys som jakter Tom Meussen.

Når Vantornout passerer snakker fansen pent om vinneren. Dette har han fortjent, endelig, de er ydmyke og kan nesten ikke tro det. Men det er Nys’ monumentale oppkjøring de jubler mest for.

Helt alene. Ensom majestet. Klas Vantornout krysser mållinjen mens tusener av fans jubler. Lagkameraten Kevin Pauwels blir nummer to. Vantornout er den mest taleføre av de to. Kevin Pauwels er stille og inadvent, og har alltid det samme litt molefonkne uttrykket, enten han er av eller på sykkelen.

Sykkelprodusenten Ridley drømmer om tre utøvere på pallen. Både første og andremann kjører Ridley, det gjør også Meussen fra storlaget Telenet-Fidea. Men Sven Nys, nå Trek-sponset, klarer bragden å hente inn Meussen. Det er viktig for amerikanske Trek. Markedet i USA for sykkelkross vokser i høy fart.

Folk går av skaftet når Nys kommer til streken.

SIER LITE: Kevin Pauwels er en stille person som gjør lite ut av seg. Han er en populær rytter, og vant rittet i Zonhoven for 14 dager siden.

Det begynner å regne. Regn betyr ingenting. Et spennende ritt toppet seg med seier til en sliter, og tredjeplass til gud. Det er slikt som gjør Superprestige Gavere til en klassiker. Superprestige er akkurat ferdig med det fjerde rittet. Sven Nys har tatt over ledelsen sammenlagt, og er et skritt nærmere bonusen på 20000 euro for sammenlagttittelen.

13 ganger tidligere har han vunnet sammenlagt. Nå er han ett skritt nærmere. Ledelsen tok han tilbake fra unggutten Mathieu van der Poel, sønn av verdensmester og ikon Adri van der Poel.

Publikum tar opp paraplyer. Regnet blir tettere og tettere. Sven Nys på tredje. Kevin Pauwels på andre. Klaas Vantornout på første. Vinneren mottar et luksuriøst dusjhode fra Hansgrohe, som er hovedsponsor.

– De der har Sven jævlig mange av! skriker en supporter.

Sekunder etter rytterne er nede fra pallen skrus musikken på. Partyteltet åpner dørene. Militærleiren har gitt arrangøren dispensasjon til å feste frem til klokken 1900.

Den ene halvparten av publikum klapper sammen paraplyene. Det er tid for fest.

BARN INGEN HINDRING: I Belgia får også de minste være med på festen når rittet er over.

Publisert 17. november 2014 kl 18.29
Sist oppdatert 17. november 2014 kl 18.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen